Artikel opslaan

Minder moeten is bevrijdend

Ze noemen het niet voor niets de ratrace – als je dagen overlopen van verplichtingen dan heb je het idee dat je eindeloos rent om vervolgens nergens te arriveren. Je ploetert en doet wat je moet doen, om vervolgens nóg meer te ploeteren en nóg meer te moeten.

Pfff. Wat een ellende.

Weet je – zo hoeft het niet te zijn. Je moet veel minder dan je denkt. Sterker nog – ik zou zover gaan als zeggen dat je helemaal niets moet.

Wat? Je moet ademen? Nee hoor. Ja, je moet ademen als je niet wilt stikken. Maar niemand verplicht je om niet te stikken.

Het punt is: in essentie moet je niets. Maar als je iets wilt, dan zul je er wel dingen voor moeten doen en laten.

Je moet bijvoorbeeld geen belasting betalen. Maar als je graag uit de problemen blijft is het wel een effectieve stap om te zetten.

Veel mensen hebben het idee dat de dingen die ze moeten absoluut zijn. Dat ze er niets aan kunnen veranderen. Maar het is veel logischer om het andersom te bekijken: je moet niets, maar je wilt van alles.

Sommige dingen zijn logisch om te willen, zoals gezondheid, vrijheid en veiligheid voor jou en je dierbaren. Maar andere dingen zijn volledig optioneel. Zoals een tv abonnement, een smartphone, een mooi huis etc.

Zodra je op zoek gaat naar datgene wat je wilt, zul je ineens inzien waarom je zoveel lijkt te moeten. Minder moeten begint dus bij jezelf.

En dat is fijn – want jezelf is altijd in de buurt. Dus laten we eens kijken welke stappen je kunt zetten om minder te moeten en meer te genieten van je leven. 😊

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Begin met schrappen

De dingen die je ‘moet doen’ omdat andere mensen er anders ‘iets’ van zullen vinden – daar wil je beginnen met schrappen.

Je moet prachtige traktaties maken voor je dochter, omdat andere ouders anders ‘iets’ denken over jou en je gezin. Je moet je hele huis grondig schrobben omdat je moeder anders ‘dingen’ zegt. En je moet een nieuw bankstel hebben omdat bezoekers anders iets kunnen ‘vinden’ over je interieursmaak.

Schrap, schrap, schrap. Weg ermee.

Er zijn maar een paar dingen echt belangrijk in het leven. En dit soort dingen hoort daar niet tussen. Dus ze kunnen het raam uit.

Vraag jezelf af:

  • ”Doe ik dit omdat het me blij maakt, of omdat ik bang ben voor wat anderen over me zullen denken als ik het niet doe?”
  • ”Wat zou het me kosten als ik dit niet meer zou doen? Zou ik dit erg vinden?”

Maak je leven simpeler, niet ingewikkelder. Je kunt nooit iedereen tevreden houden, dus je hoeft het ook niet te proberen.

2. Werk aan je tevredenheid

Je moet zoveel omdat je zoveel wilt. Dat is duidelijk. De kunst is dus om minder te willen. Om te leren om je vaker tevreden te voelen. Om vaker te willen wat je hebt, in plaats van te willen wat je niet hebt.

Dat is uitdagend. Want we zijn gewend om altijd op zoek te gaan naar nieuwigheid. En we willen dolgraag bij de groep horen. Als iedereen om je heen constant bezig is met het veranderen van hun outfits, interieur of het najagen van allerlei doelen dan wil je hetzelfde doen om niet buiten de boot te vallen.

Maar het probleem is dat die boot – waar je zo angstvallig aan vastklampt – sowieso aan het zinken is. En wat we doen is niet de lekken dichten zodat we richting blijdschap kunnen varen. Nee, we bouwen er gewoon steeds een nieuwe verdieping op om nog éven boven water te blijven.

En dan blijf je bezig. Dat is wat de ratrace is. Steeds weer van alles veranderen in de hoop dat het je gelukkig zal maken. Om steeds weer te concluderen dat je tóch niet tevreden kunt zijn, waarna je wéér van alles wilt veranderen.

Het is tijd om die boot achter je te laten en gewoon op eigen kracht naar de kant te zwemmen. Dat is moeilijk, maar de moeite waard. Want als het je lukt om je vaker tevreden te voelen, merk je dat je ineens veel minder moet.

Waarom?

  • Als je minder verlangens hebt dan heb je veel minder geld, tijd en energie nodig om die verlangens te vervullen.
  • Als je minder geld nodig hebt ontstaat de vrijheid om veel minder te werken.
  • Als je minder tijd nodig hebt ontstaat de vrijheid om te doen waar je zelf zin in hebt.
  • Als je minder energie nodig hebt ontstaat de vrijheid om opgewekt door je dagen te gaan – in plaats van oververmoeid en uitgeput.

Mooi spul. Hoe kun je werken aan je tevredenheid? Ik schreef er eerder deze artikelen over:

3. Beoefen lifestyle-minimalisme

Als je minder moet dan ontstaat er meer ruimte om te doen wat goed voelt. En dat is geweldig – want als je zo leeft wordt alles een stuk eenvoudiger.

Je bent niet langer aan het rennen om alle ballen hoog te houden. Je maakt je niet meer druk om het vervullen van allerlei oppervlakkige verlangens. Je bent niet meer zoveel tijd en energie kwijt aan werken richting doelen die je niet blij maken.

Je beseft dat je maar heel weinig nodig hebt om een goed leven te hebben. En dat je vanuit die simpele basis kunt genieten van ieder moment, en kunt doen wat goed voelt voor jou.

Dat is lifestyle-minimalisme: vaker kiezen voor wat goed voelt in het moment, in plaats van eindeloos plannen en nadenken. Het is echte vrijheid – en echte blijheid.

Je hart volgen maakt alles simpel. En als je wilt leren hoe je hier stap voor stap beter in wordt, ik schreef er eerder deze artikelen over:

Minder meuk, meer leuk

Wil je de overbodige ballast overboord gooien? Lekker ontspullen, minder verplichtingen, minder zaken die je ongelukkig maken?

Beweeg richting een lichter, vrijer en luchtiger leven. Een leven waarin je ontspannen en kalm kunt genieten van elke dag. Een fijn en moeiteloos leven waarin je de ruimte hebt om je hart te volgen en te doen wat goed voelt.

In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk leer ik je hoe je zo’n leven stap voor stap vormgeeft voor jezelf. En geloof me – het is simpeler dan het lijkt.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test