Artikel opslaan

Een nóg kleinere rugzak?

Ik ben gek op ultra-light-backpacken. Ik schreef er eerder al twee artikelen over. En het is tijd voor een update.

Een paar jaar geleden reisde ik met Billy drie maanden door India met mijn meest compacte uitrusting ooit: een rugzak van 19 liter en 4,5 kilo.

Na twee jaar met veel plezier gereisd te hebben met een Deuter rugzak van 20 liter, werd het tijd voor iets beters. Bloggers in Amerika zijn al jaren lyrisch over de Thom Bihn Synapse 19 liter. Een kleinere rugzak met veel vakken, een praktische indeling en ontzettend degelijke kwaliteit.

Markt in India

Voor mijn reis naar India besloot ik het avontuur aan te gaan. Een liter minder, een paar vakken meer en een nóg compactere uitrusting.

En ik moet zeggen: het is geslaagd. Maar het was niet perfect.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Werkt dit alleen voor India?

Ik had uitrusting bij me voor een minimum gevoelstemperatuur van ongeveer 13-15 graden. Ik had dus een vrije grote marge, maar de bergtoppen van Nepal behoorden zonder extra tas niet tot de mogelijkheden. Sowieso had ik geen degelijke wandelschoenen bij me, dus verder dan de voet van de Himalaya zijn we niet gekomen.

Maar geen probleem. Want ik had wél een compleet uitgerust kantoor bij me. Een geweldige laptop, een fantastische camera en zelfs mijn favoriete eReader.

IMG_1474-1

Als ik meer zou investeren dan zou ik een ‘all-season’ uitrusting in deze tas kunnen proppen (minus wandelschoenen). Met een compacte jas die opvouwt tot een prop, een thermo legging, waterdichte laag etc.

Maar aangezien mijn reizen relatief afgebakend zijn vond ik dat niet nodig. Mocht ik ooit ultra-light willen backpacken tussen verschillende klimaten, dan verandert dat wellicht nog.

Wat zou ik anders doen?

Schoenen. De eerste middag in Mumbai liep ik rond in mijn sneakers omdat ik de stad goor vond. Maar ik leerde snel:

 • Ik had enorme zweetvoeten;
 • Ik was vrijwel de enige die op schoenen rondliep;
 • Die goorheid wende snel en je leert hoe je er omheen kunt lopen;
 • Met de waterslang die naast elk toilet hangt om je billen schoon te spuiten, kun je ook je voeten makkelijk schoon spuiten.

Ik schopte mijn schoenen uit, trok mijn teenslippers aan en heb mijn sneakers gedurende die drie maanden in India slechts drie avonden gedragen.

En ondertussen heb ik ze wél steeds mee gesjouwd in mijn rugzak. Volgende keer kies ik voor compacte, buigbare lichtgewicht schoenen.

Goed – tijd voor de lijst.

Mijn ultra-light-backpacking paklijst voor India

Hieronder vind je alles wat ik meenam, plus een korte toelichting.

Rugzak

Zoals gezegd een nieuwe rugzak. Hij is alleen online te bestellen, en hij is aan de prijzige kant.

Omdat we met z’n tweeën reizen, profiteren we van spullen die we kunnen delen. Toch is het mogelijk om de uitrusting voor één persoon in mijn rugzak te krijgen.

Elektronica

Ik werk terwijl ik reis. Ik blijf gewoon schrijven en heb dit jaar vanuit India zelfs mijn minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk gelanceerd.

De camera is dezelfde die ik gebruikte voor deze YouTube video. Het beeld is prachtig, de audio wat minder.

Kabels

Ik probeer zoveel mogelijk te doen met minder laders/kabels. Een wereldstekker bleek voor India niet nodig, dus die kon ik thuis laten.

 • MacBook oplader
 • iPhone USB kabel
 • iPad USB-lader (sterker dan iPhone lader)
 • Mini USB kabel voor opladen Kindle eReader, Sony camera en powerbank

Toilet artikelen

We proberen onze toiletartikelen simpel te houden, maar uiteindelijk wordt het toch nog een hele lijst. De toilettas is een simpele etui van HEMA.

Omdat mijn darmen vrij gevoelig zijn – en iedereen die naar India reist ziek lijkt te worden – had ik flink ingeslagen op diarree middelen. Dat nam nog aardig wat ruimte in beslag: pro-biotica, Imodium en Norit.

Norit neem ik nooit meer mee. Het werd me al afgeraden, maar ik was eigenwijs. Toen ik uiteindelijk de Delhi-belly te pakken had bezorgde het me vooral zwarte diarree – meer niet.

Ik kreeg pas diarree toen mijn probiotica op was na drie maanden. Of het echt daardoor kwam is moeilijk te zeggen. Maar probiotica neem ik zeker weer mee als ik naar dit soort landen ga.

Kleding op lichaam

Deze outfit had ik meestal op mijn lichaam op een typische dag.

Precies – lekker luchtig.

Extra kleding in rugzak

Deze kleding had ik in mijn rugzak en gebruikte ik wanneer het nodig was.

Eens in de twee dagen waste ik mijn shirts, mijn korte broek en mijn onderbroeken. Gewoon onder de douche of in een emmer. Met zeep uit het hotel of onze eigen zeep.

We hebben in drie maanden geen wasmachine gebruikt. En alles rook prima. India is natuurlijk een stoffig en viezig land – dus onze standaarden lagen mogelijk iets lager dan wanneer we door Japan of de VS zouden reizen.

Als ik nog eens naar India zou reizen in dit seizoen dan zou ik kiezen voor:

 • Compactere schoenen
 • Compactere zwembroek
 • Een tweede korte broek

Maar al met al ging het prima.

Allerlei

Een aantal andere frutsels.

 • Bril
 • Zonnebril
 • Slaapmasker
 • Goede kwaliteit oordopjes (van levensbelang)
 • Paspoort
 • Moneyclip
 • Notitieschriftje Moleskine
 • Opblaasbaar nekkussentje
 • Pen
 • Random reader (voor internetbankieren bij Triodos)

Ik voelde me vrijer dan ooit

Echt waar. Niet alleen omdat India gewoon een bizar land is waar ik me ontzettend vrij voelde. Maar ook omdat m’n uitrusting me nooit in de weg zat.

Ik schoof mijn tas bijvoorbeeld zelfs op de lange vluchten onder de stoel voor me. Omdat ik er geen last van had, en omdat ik dan alles bij de hand had. In nachtbussen en -treinen hield ik mijn rugzak gewoon bij me. Hierdoor hoefde ik me nooit zorgen te maken over diefstal.

Ik had nooit het gevoel dat ik te weinig bij me had. Mijn uitrusting was zo goed op maat gemaakt dat ik er meestal niet over nadacht. Het voelde echt als een verlengstuk van mezelf. Ik zag mijn rugzak als een zwitsers zakmes. Ik kon alles doen wat ik wilde doen, waar en wanneer ik wilde. Zonder al teveel concessies te doen op comfort of kwaliteit.

Zelf beginnen met ultra-light-backpacken

Wil je zelf lichter gaan reizen? Hieronder heb ik enkele tips:

 • Verzamel eerst alle spullen die je nodig hebt en leg ze voor je op de grond.
 • Onderzoek of je spullen kunt elimineren. Heb je ze echt nodig? Wellicht kun je ze ter plekke kopen als blijkt dat je toch niet zonder kunt?
 • Kijk of je multifunctionele producten mee kunt nemen. Zo kun je veel ruimte besparen.
 • Hoef je niet te werken op reis? Overweeg dan om alleen te reizen met je smartphone (dus zonder laptop en/of tablet). Je smartphone is het ultieme zwitserse zakmes. Meer heb je vaak niet nodig. Als je de keus hebt, laat dan sowieso je laptop thuis en kies voor een tablet.
 • Gebruik mijn paklijst als inspiratie. En pas hem aan naar je eigen situatie.
 • Zoek naar een tas die past bij je geminimaliseerde uitrusting. En zoek naar een model dat je mee kunt nemen in de handbagage. Dit is de eerste drempel die veel gedoe scheelt.
 • Als je verder wilt gaan dan dat, zoek dan naar een model dat je onder de vliegtuigstoel voor je kunt plaatsen. Dit geeft je nog meer vrijheid.
 • Kies voor een rugzak zonder stalen frame. Als je zo licht reist is het die 1-2 kilo extra niet waard. Je gebruikte toch ook geen stalen frame rugzak op de middelbare school?
 • Ga niet meteen met geld smijten. Soms kun je veel voor elkaar krijgen met mainstream producten. Zoals simpele H&M kleding. Besteed geld aan de zaken die verschil maken (zoals een lichtgewicht vest, thermo kleding of anti-bacterieel ondergoed).
 • Ga gewoon op reis. Als je uitrusting in je rugzak past is het tijd om gewoon te gaan. Gaandeweg zul je je uitrusting verfijnen (ik heb bijvoorbeeld een vierde shirt al snel weggedaan) en zul je veel leren voor je volgende reis.

Wil je meer ultra-light-backpacking tips? Lees dan mijn eerdere artikelen:

Heb je nog vragen of tips? Laat dan gerust even een reactie achter. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test