Artikel opslaan

1. Zorg voor voldoende nachtrust

Heb je last van een ochtendhumeur? Eén van de oorzaken van een ochtendhumeur is te weinig nachtrust. Het is daarom belangrijk om fris je bed uit te komen. Je moet voldoende slapen om uitgerust wakker te worden. Als je moe bent wil je blijven liggen en moet je jezelf dus het bed uit slepen. Voor de meeste mensen is dat zeker geen sprankelende start van de dag.

Wil je meer lezen over hoe je uitgerust wakker wordt? Lees dan uitgeslapen wakker worden – 6 tips

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Zet je lichaam in werking

Het is slim om op je nachtkastje een glas water te zetten zodat je ‘s ochtends direct een slok kunt nemen. Door water te drinken komt je lichaam ‘s ochtends op gang. Je darmen worden namelijk ook wakker en alles gaat weer op volle toeren draaien. Op die manier voel je je direct al frisser en help je een ochtendhumeur te voorkomen.

3. Gebruik muziek om je ochtendhumeur te managen

Luister je ‘s ochtends weleens muziek? Waarom neem je niet even de moeite om je favoriete Spotify afspeellijst aan te zetten tijdens het douchen, aankleden, opmaken en ontbijt bereiden? Leuke muziek kan je dag een lekkere start geven. Je kunt natuurlijk ook je ochtendhumeur lekker wegzingen in de auto of genieten van je iPod op weg naar je werk!

4. Vroeger opstaan

Haast is één van de belangrijkste redenen van een ochtendhumeur. Met haast stap je bijna altijd met het verkeerde been uit bed terwijl dat nergens voor nodig is. Zorg dat je uitgeslapen wakker wordt (zie tip 1) en zet je wekker gewoon eens wat eerder.

Hoe zou je je voelen als je in de ochtend ontspannen je ding kon doen? Je zou lekker doordeweeks een eitje kunnen koken of verse jus persen. Lees ook: Hoe ik vroeg opstaan makkelijk maak – 5 tips (+ mijn ochtendroutine)

5. Goed ontbijten en bewegen

Je loopt altijd fris de deur uit als je kiest voor een lekker, gezond ontbijt en wat beweging. Schud even de slaperige stijfheid uit je lichaam en ga bijvoorbeeld even joggen op de plaats. Ook kun je lekker een nummertje meedansen of een paar stretchoefeningen doen.

Verder is het ontzettend belangrijk dat je iedere ochtend ontbijt. Het geeft je lichaam een gezonde stoot energie die je helpt de ochtend goed door te komen. Probeer ook af en toe iets leuks te maken van het ontbijt. Neem eens een fruitsalade of programmeer je broodbakmachine in zodat je ‘s ochtends vers warm brood kunt eten!

6. Maak het makkelijk voor jezelf

Zorg dat je ‘s ochtends niet te veel hoeft na te denken. Leg bijvoorbeeld lekker alvast je kleding klaar zodat je daar direct in kunt springen. Je kunt ook alvast je ontbijt voorbereiden of rotklusjes alvast doen zoals de oude koffiepad in de Senseo vervangen door een nieuwe. Dan hoef je ‘s ochtends alleen nog maar op de knop te drukken!

Pak alvast je tas in, leg alles klaar wat je mee wilt nemen of bereid alvast je lunch om mee te nemen. Zo ben je ‘s ochtends lekker snel klaar en kan er eigenlijk nog maar weinig mis gaan! Zo wordt de kans op een ochtendhumeur een stuk kleiner.

7. Dag vooruit plannen

Je begint de dag met een prettig gevoel als je de dag al van tevoren hebt gepland. Je voelt je dan minder warrig en gestresst en hebt dus minder kans op een ochtendhumeur.

Bedenk de avond voordat je gaat slapen wat je de volgende dag allemaal wilt bereiken en schrijf dit op. Door dit voor jezelf helder te maken weet je waarvoor je uit bed komt en kun je direct aan de slag zodra je er klaar voor bent. Je dag heeft als het ware direct een doel.

8. Plan iets leuks voor jezelf

Naast dat je je dag nuttig wilt inplannen is het ook motiverend om iets leuks voor jezelf in te plannen. Je staat met een lekker gevoel naast je bed als je weet dat je je op iets kunt verheugen vandaag. Nodig vrienden uit om ‘s avonds te blijven eten, spreek af om met iemand iets te gaan drinken of ga met je lover naar de bios.

Je kunt ook lekker uit lunchen gaan of jezelf een uurtje shoppen cadeau doen. Zorg in ieder geval dat de dag iets leuks te brengen heeft als je vindt dat dat nodig is.

9. Je ochtendhumeur verslaan

Heb je last van een ochtendhumeur? Bedenk dan dat dit altijd een keuze is om het ochtendhumeur om te draaien en jezelf gewoon vrolijk te voelen. Begin gewoon eens te glimlachen en probeer je even niet meer druk te maken. Bedenk dat je er zelf voor kunt kiezen hoe je situaties interpreteert. Het leven is in de meeste gevallen zo naar of zo leuk als je het zelf wilt zien!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test