Artikel opslaan

Uitgerust wakker worden

Je hebt een nacht geslapen, maar je hebt het gevoel dat er een vrachtwagen over je heen is gereden. Uitgerust wakker worden lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet altijd. Wanneer je je vaak moe, sloom of duf wakker wordt ‘s ochtends, dan kunnen deze tips je helpen om vaker uitgerust wakker te worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Zorg voor voldoende nachtrust

Het zal je niet verbazen dat je voldoende moet slapen om uitgerust wakker te worden. Toch betekent dit niet dat je iedere dag tot 11 uur in je bed moet liggen. Het is van belang dat je uitzoekt hoeveel slaap je ongeveer nodig hebt. Vervolgens pas je daar je bedtijd op aan.

Je nachtrust wordt opgebouwd uit verschillende cycli. Bij de meeste mensen duurt een slaapcyclus ongeveer 90 minuten. Word je midden in zo’n cyclus gewekt dan kun je je erg duf voelen. Hoe meer van deze cycli je ‘s nachts volledig doorloopt, des te uitgeruster je je zult voelen.

Als je weinig slaap nodig hebt dan heb je waarschijnlijk voldoende aan 6 uur slaap. Dat staat gelijk aan 4 slaapcycli. Wanneer je veel slaap nodig hebt word je geadviseerd om 9 uur te slapen, dat zijn 6 cycli. De ‘normale slaper’ kan in 7,5 uur 5 cycli doorlopen.

2. Zorg voor een goede slaapomgeving

Om vaker uitgerust wakker te worden is het belangrijk dat je je slaapkamer in de ideale omstandigheden brengt. Ten eerste is het belangrijk dat de kamer ‘s nachts goed donker is. Licht stoort tijdens het slapen. Het kan echter geen kwaad als er ‘s ochtends natuurlijk licht naar binnen valt, dit helpt je lichaam voor te bereiden op de ochtend.

In de tweede plaats moet je zorgen voor stilte. Haal storende apparatuur uit het stopcontact en probeer geluid van buiten af te sluiten. Wanneer je niets kunt veranderen aan de bron van het geluid kun je oordopjes gebruiken.

Als laatste is het belangrijk dat je let op het klimaat. Zorg voor een schone kamer. Stofzuig regelmatig om de lucht gezond te houden. Zet elke ochtend een raam open na het slapen om overtollig vocht te laten verdampen, en laat ook ‘s nachts een ventilatieroostertje open. Probeer daarnaast ook de temperatuur rond de 16 graden te houden, dit is de optimale temperatuur om in te slapen.

3. Zorg voor rust in je hoofd

Om lekker te kunnen slapen is het van belang dat je lichaam en geest in ruststand zijn. Als je gestrest of overenthousiast bent slaap je niet lekker, als je je zorgen maakt ook niet. Probeer voor het slapengaan zoveel mogelijk zaken ‘af te sluiten’. Schrijf op wat je morgen allemaal wilt doen zodat het niet in je hoofd rond blijft spoken.

Als je problemen hebt waar je over piekert, probeer ze dan te bespreken met iemand of schrijf ze van je af. Een andere goede manier om rust in je hoofd te brengen is door te reflecteren op de dag in een dagboek (of dagboek app).

Kun je de slaap nog niet vatten? Ga dan rustig iets lezen of luister rustgevende muziek totdat je zo moe bent dat je bijna in slaap valt. Breng je lichaam langzaam tot rust en laat de spanningen van de dag wegvloeien. Natuurlijk kan een korte meditatie of een fijne vrijpartij je ook helpen om de slaap te vatten.

4. Laat je schermen los!

Beeldschermen geven blauw licht, en blauw licht maakt je wakker. Het geeft je lichaam een signaal dat het nog dag is, waardoor het lastiger is om slaperig te worden. Daarnaast werken beeldschermen erg prikkelend op je hersenen. Er is veel te zien en te verwerken, waardoor je snel een vol hoofd kunt krijgen. Probeer de beeldschermen met rust te laten in de laatste paar uur voordat je gaat slapen om zo sneller in slaap te vallen.

5. Eet gezond

Hoe gezonder je lichaam is, des te makkelijker het je in slaap brengt. Drink niet te veel caffeine (zeker niet na acht uur), beperk suiker en eet veel groente. Eet gerust een kleine snack in de avond, maar stop jezelf niet vol voor het slapengaan.

Dat geldt natuurlijk ook voor alcohol. Alcohol helpt je om snel in slaap te vallen, maar bezorgt je vervolgens een ondiepe slaap. Hierdoor kun je uren slapen, en toch niet uitgerust worden.

6. Zorg voor een moe lichaam

Je zult vaker uitgerust wakker worden als je jezelf goed moe maakt! Soms ben je geestelijk doodmoe maar kun je toch niet in slaap komen. Als je werk doet waarbij je veel zit kan het zijn dat je je lichaam meer moet ‘vermoeien’ om lekker te kunnen slapen.

Zorg dat je iedere dag wat aan beweging doet. Ga lekker dansen in de woonkamer, bezoek de sportschool, ga hardlopen of skaten, doe aan yoga of ga op de fiets naar je werk. Je slaapt het lekkerst als je zowel geestelijk als lichamelijk lekker moe bent.

Meer tips voor extra energie!

Zorg voor voldoende nachtrust, pas je slaapomgeving aan, zorg voor rust in je hoofd en zorg voor een moe lichaam. Door rekening te houden met slaapcycli van 90 minuten kun je je ideale wekkertijd berekenen zodat je genoeg slaapt en niet meer duf wakker wordt!

Wil je meer tips om uitgerust en energiek door het leven te gaan? Bekijk dan mijn online cursus – Plop! – Bruisen van energie – en werk stap voor stap naar een leven waarin je weer lekker bruist van energie! Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test