Belemmeringen zijn je vriend, niet je vijand
Zeuren, we zijn er dol op. Ik ook hoor. Het voelt fijn om lekker in de slachtofferrol te kruipen en aan jezelf en de wereld te verkondigen waarom je je doelen niet kunt behalen en waarom jij daar NIETS aan kunt doen.
- Ik ben maar alleen, hoe kan ik zoiets nou op poten zetten?
- Ja, maar zij heeft wel een partner.
- Als ik zo knap zou zijn dan zou ik het ook kunnen.
- Lekker makkelijk als je een berg geld hebt.
- Hoe moet ik dat doen met zoveel mensen in mijn team?
- Blablabla…
Maar hoewel al dat kreunen en steunen fijn voelt, brengt het je nergens. Het is een beetje als het leegeten van een zak M&M’s: het voelt lekker, maar daarna voel je je kotsmisselijk.
Dat is de reden dat ik stopte met zakken M&M’s. En het is de reden dat ik mezelf uitdaag om te stoppen met zaniken over de belemmeringen in mijn leven.
Waarom? Omdat belemmeringen je niet alleen tegenhouden, ze kunnen je ook vooruit helpen als je dat wilt. Hoe dat werkt? Het heeft van alles te maken met dit ene belangrijke inzicht.
De reden waarom belemmeringen je kunnen helpen
Dit ene inzicht verklaart waarom je belemmeringen je kunnen helpen om sneller te groeien:
Alles heeft voor- en nadelen.
Simpel. Alles in het leven heeft meerdere kanten, voor- en nadelen. Toegeven, ze wegen niet altijd tegen elkaar op. Heel fijn dat je ’s ochtends meer tijd over hebt, maar niet fijn dat je hond is aangereden. Dat had je bijvoorbeeld liever niet gehad.
Maar aan de andere kant: je kunt het verleden niet veranderen. Sterker nog, je kunt ook het heden niet veranderen. Het enige waar je invloed op kunt uitoefenen is de toekomst. En daarbij is het waardevol om slim te kijken naar je belemmeringen.
Belemmeringen voeden creativiteit. Ze dwingen je om – binnen een raamwerk – te zoeken naar oplossingen. Als je gelooft dat er een oplossing is, dan hoef je hem alleen nog maar te vinden.
Stel jezelf betere vragen
Vraag jezelf af: ”Welke voordelen heb ik met deze belemmering in mijn leven?”
- Je bent alleen – dat maakt je wellicht eenzaam. Maar het geeft je ook meer tijd om in alle rust te mediteren, leren, plannen en te werken aan een permanente oplossing.
- Je moet in je eentje een bedrijf opzetten dat concurreert met veel grotere bedrijven. Je voordeel is dat je extra wendbaar en flexibel bent. Je kunt snel schakelen en hebt veel vrijheid. Hoe kun je daar je kracht van maken?
- Je moet met een groot team concurreren met een klein bedrijf dat heel wendbaar en flexibel is. Jij bent niet flexibel, maar je hebt meer middelen tot je beschikking. Hoe kun je deze middelen beter gebruiken om de markt te veroveren?
- Je moet rondkomen met slechts 70% van je eerdere inkomen. Je staat voor een creatieve uitdaging: hoe kun je een bevredigend leven vormgeven met minder geld, en tóch gelukkiger worden dan je nu bent?
Zelf ben ik dol op deze vraag: ”Hoe kan ik de voordelen ervaren zonder de nadelen?”
Door deze vraag aan jezelf te stellen impliceer je aan je brein dat er een correct antwoord bestaat. Hierdoor gaat je brein op zoek naar dat antwoord. Niet alleen wanneer je er bewust over nadenkt, maar je onderbewuste pruttelt ook rustig door wanneer je andere dingen doet.
En zo kan het zijn dat je – bijvoorbeeld onder de douche – ineens een compleet onverwachte ingeving krijgt die je probleem oplost. Fijn is dat.
Stop met zeuren en vind je kracht
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zoek uit wat jouw voordeel is en buit het uit om vooruit te komen richting je doelen.
Dat is niet altijd makkelijk. Maar wie zegt dat het leven altijd makkelijk moet zijn? Een beetje uitdaging op z’n tijd is prima. Het helpt je groeien. Het helpt je je creativiteit te ontwikkelen.
Ga er vanuit dat er een oplossing is, en dat je hem alleen nog hoeft te vinden. Die houding helpt je brein om steeds creatiever te denken binnen de beperkingen die je hebt. Je beperkingen zijn niet alleen maar vervelend – ze kunnen je vooruit helpen.
Stap voor stap in de opwaartse spiraal
In mijn online cursus Opwaarts is het alsof je altijd wind mee hebt. Wil je deze cursus ook volgen? Bekijk dan hier meer over de cursus. De online cursus helpt je je leven steeds leuker te maken in kleine stappen.
Reacties
Dank je wel voor je inspiratie betreft slachtofferschap; echt sterk Jelle. Ik begrijp niet hoe je steeds weer met nieuwe onderwerpen komt en die aanpakt; ze helpen me enorm. Ga zo door en geniet van je succes.
Hoi Jelle,
Top artikel weer. Ik ga je boek ook kopen. :) Wanneer komt er weer een nieuwe video?
Leuk Erik!! Binnenkort. 😉
Ik kom belabberd thuis (lees : als een vrachtwagen die over mij heen is gereden), ruzie in het weekend met partner en moeder, daardoor te weing geslapen, teveel werkstress pffff …. en net nu dit artikel op die baaldag. Jelle , de tips en aanpak komen als geroepen, dus ik ga straks niet meer zeuren en mezelf beklagen (zoals ik op het werk al deed tegen een collega) maar een fikse wandeling maken en actiepunten voor de komende dagen opschrijven en dit dagelijks lezen en er naar handelen. Dikke merci !! Een pak frustratie valt van mij af 😥
Oh ja, nog iets … natuuuuurlijk ! Heb ik je boek aangekocht 😉
Altijd goed om positief te blijven, natuurlijk! Maar voor lichamelijke beperkingen die blijvend zijn, is geen ‘oplossing’…. Wel: er mee om leren gaan en je richten op wat nog wél mogelijk is. Soms ff moeilijk….wanneer ik op vskantie het liefst, zoals ik altijd deed, de hele dag door prachtige (herfst)bossen zou willen sjouwen, of een stedentrip doen, wat niet meer lukt omdat ik niet goed genoeg meer lopen kan….aanpassen dus en kijken hoever ik kom, letterlijk en figuurlijk…..Soms is dat wel even slikken. Maar slachtoffer, nee, hoezo? Ik heb nu meer tijd om te lezen en te studeren.
Hallo Jelle,
Ik heb sinds een paar dagen sochicken.nl ontdekt en vind het geweldig om te lezen. Jij weet alle negatieve dingen en positieve draai te geven. Ik merk dat ik de hele tijd een grijns op mijn gezicht heb. Ik heb inmiddels je boek besteld en kijk er erg naar uit. Verder heet mijn vader Jelle, mijn kater Hermus en is mijn dochter geboren in 1986. Vond het wel toevallig. 🤣
Groetjes Hillie.