Artikel opslaan

“Discontent, blaming, complaining, self-pity
cannot serve as a foundation for a good
future, no matter how much effort you make.”

Eckhart Tolle

Stoppen met klagen is een goed idee

Kijk, ik weet het. Klagen is fijn. Zeuren is lekker. Het voelt nuttig en comfortabel. Alsof je iets voor elkaar krijgt.

Maar het probleem met klagen is dat het je hoofd vult met negativiteit. En niet alleen dat, hoe meer je klaagt, des te meer redenen je vindt om te klagen.

Hoe dat werkt? Simpel: je brein vormt zich naar wat je vaak doet. Als je veel klaagt, zoekt je brein naar redenen om meer te klagen. Het is een neerwaartse spiraal richting ellende.

Niet fijn.

Nu klagen we natuurlijk allemaal van tijd tot tijd. En dat is oké – een beetje kreunen en steunen hoort bij het leven. Ik ben meestal positief, maar ik klaag nog regelmatig. Ik vind genoeg dingen om over te klagen in mijn leven. Zoals wanneer ik me gevangen voel in een te drukke agenda. Dan vind ik mezelf zielig en klaag ik wat af.

Meh.

Maar het punt blijft: het werkt niet. Ik word er negatief van, mijn omgeving wordt er niet blij van en de situatie wordt niet beter. En stoppen met klagen (of op zijn minst minder klagen) is helemaal niet zo moeilijk.

Dus laten we eens kijken. Wat kun je doen om te stoppen met klagen?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stop jezelf te zien als slachtoffer

Dit is de eerste stap als je wilt stoppen met klagen: inzien dat je geen slachtoffer bent.

Het zit zo: de realiteit is wat het is. En daar doe je niets aan.

Dit moment is exact zoals het is, niet meer en niet minder. Daar is niets aan te veranderen. Dus de enige logische reactie is de realiteit te accepteren zoals ze is.

Oké. En vanuit daar komt het volgende inzicht: je kunt alleen de toekomst beïnvloeden. Het verleden en het hier en nu zijn al af. Alleen de toekomst is nog kneedbaar.

Dus hoe zielig je jezelf ook vindt, hoezeer je ook vindt dat je het recht hebt om te klagen – het enige dat je kunt doen is dit:

  1. De situatie accepteren, want dat is de enige logische reactie.
  2. Als je de situatie wilt en kunt veranderen in de toekomst, een stap zetten om het beter te maken.

En als je de situatie niet wilt of kunt veranderen, dan is acceptatie dus de enige logische reactie. Dus ja – de realiteit is niet zoals je wilt, maar het is wat het is. Dus klagen heeft geen zin.

Dus klaar. Zo doe je dat.

2. Je kunt ook minder verwachten

Je wordt geconfronteerd met de realiteit – iets is niet zoals je wilt – en je voelt de drang om te klagen.

Klinkt logisch. Maar vraag je eens af waar die drang om te klagen vandaan komt. Wat maakt dat je wilt klagen?

Je klaagt om spanning op te lossen. De spanning die je voelt doordat er een verschil is tussen jouw verwachtingen en de realiteit.

Het leven voldoet vaak niet aan onze verwachtingen. Omdat onze verwachtingen te hoog of te onrealistisch zijn. En steeds wanneer dat gebeurt ontstaat er een spanning die je wilt oplossen met klagen.

Je klaagt, de spanning verdwijnt, jij voelt je even bevrijd. Dat is de reden dat klagen vaak zo nuttig voelt. Het vermindert spanning.

Maar – en dit is essentieel – je kunt ook voorkomen dat die spanning opbouwt. En dat doe je door je verwachtingen te veranderen.

Hoe meer je jezelf aanleert om minder te verwachten, des te minder je de drang voelt om te klagen. En des te meer je kunt genieten van je leven. Dus vraag jezelf eens af de volgende keer als je wilt klagen: ”Wat had ik verwacht? Was dit realistisch? Kan ik deze verwachting loslaten?”

En ja – dat kun je. Maar misschien niet de eerste keer. Dus blijf het proberen. Leven met minder verwachtingen voelt vrijer, positiever en een stuk moeitelozer.

3. Verplaats je aandacht naar dankbaarheid

Nu draait er een klaag-programma in je brein. Het werkt continu en is steeds op zoek naar redenen om te kunnen klagen.

Door heel bewust gevoelens van dankbaarheid te cultiveren, train je je brein om redenen te vinden om je dankbaar te voelen.

En dat is een veel leuker programma om te installeren op je brein.

Door dagelijks bewust dankbaarheidsoefeningen te doen word je beter in het zien van de kleine, fijne dingen in het leven. En voel je je minder negatief. Zo stop je vanzelf met klagen.

Klaag minder, waardeer meer.

4. Doe het samen

We klagen allemaal uit gewoonte – dat doe ik ook. En soms is het gewoon een kwestie van bewust worden van je klaaggewoonte, zodat je jezelf opmerkt vóórdat je die negativiteit uitspreekt.

Dus vraag iemand in je directe omgeving om hulp. Leg uit dat je wilt stoppen met klagen, en vraag de ander om je erop te wijzen als je klaagt.

Simpel en effectief.

5. Maak er een project van

Wil je klagen écht nuttig maken? Vang je klacht dan op, en besluit om er een project van te maken.

  • Vind je het zo irritant dat de deur klemt? Repareer de deur dan.
  • Zit je steeds te zeuren over hoe die vriendin naar tegen je doet? Praat dan met die vriendin.
  • Klaag je elke dag over de nare werkplek? Zoek dan nieuw werk.
  • Blijf je maar klagen over je luiheid? Zoek dan hulp in het ontwikkelen van meer discipline.
  • Klaag je vaak over dingen in het nieuws? Verdiep je dan in de oplossingen.
  • Klaag je over te weinig geld? Doe dan je best om simpeler te leven en/of meer geld te verdienen.

Op het moment dat je wilt klagen vraag je jezelf af: ”Hoe zou het eruit zien als ik hier, in plaats van te klagen, mijn volledige verantwoordelijkheid zou nemen?”

Zo kom je vanzelf met taken en projecten die je kunt aanpakken. Dingen die je stap voor stap kunt uitvoeren, waardoor je je leven steeds leuker kunt maken.

6. Omarm het hebben van geen mening

Oké – en dan nu de meest radicale tip. Geen mening hebben.

Het haakt in bij het hebben van minder verwachtingen. En misschien moet je er even aan wennen.

Ik geef je even een momentje.

Ja – hoe zit dit precies? Simpel:

Train jezelf om minder te verlangen, minder te willen, minder te verwachten. En leer om te leven met minder gehechtheid aan een specifieke uitkomst.

Wat betekent dit in de praktijk? Het betekent dat je meer in het moment leeft en het leven gewoon rustig laat stromen om te zien waar het je brengt.

Het betekent dat je minder probeert te controleren, manipuleren, verkrampen en vastklampen. Het betekent in een vrij diepe zin dat je jezelf bevrijdt van jezelf.

In plaats van al je energie te stoppen in je leven zo te kneden dat jij geen redenen meer vindt om te klagen (het standaard uitgangspunt in onze cultuur), open je jezelf om te zien waar het leven je brengt.

Ja, je hebt nog wel plannen. En ja, je maakt nog steeds slimme keuzes voor je toekomst. Maar je houdt je focus op het proces, niet op de uitkomst.

Je leert om de schoonheid te zien in je leven. In de complexiteit, de bizarheid, de vrijheid die je hebt als je eindelijk eens ontspant en de boel gewoon laat zijn zoals het is.

Je stopt met tegen de wind in fietsen. Je begint te leven met wind mee. En gaandeweg begint het idee van klagen steeds vreemder te voelen. Omdat het geen zin heeft.

Hoe kom je op deze plek? Door te groeien. Door groter te groeien dan de drempels waar je nu niet overheen komt. Door te mediteren, geduld te oefenen en compassie te ontwikkelen.

Stoppen met klagen gaat automatisch als je opwaarts beweegt. En je voelt je tegelijkertijd lekker kalm, liefdevol en ongehaast.

Best fijn.

Meer tips om lekker positief in het leven te staan

Zo, dat waren een hoop tips. Wil je aan de slag met praktische stappenplannen om je snel positiever te voelen?

In het Broednest vind je precies wat je nodig hebt. Zo behaal je veel resultaat met weinig moeite – precies zoals ik het graag zie. 🚀

Lees meer over deze stappenplannen

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test