Artikel opslaan

“Before enlightenment; chop wood, carry water.
After enlightenment; chop wood, carry water.”

Zen Kōan

Je kunt niet alle verplichtingen schrappen

Ik ben helemaal voor het minimaliseren van verplichtingen. Want hoe meer dingen je moet, des te minder tijd en ruimte er overblijft voor doen wat je wilt.

Als je regelmatig opziet tegen je verplichtingen is het interessant om eens uit te zoeken hoe je deze verplichtingen uit je leven kunt schrappen. Dat is bijvoorbeeld wat we doen in mijn online minimalisme cursus – en het werkt als een tierelier.

Want als er geen verplichtingen zijn om tegenop te zien, is het probleem de wereld uit. 👍🏻

Maar toch – er zullen altijd dingen overblijven die je gewoon moet doen. Zoals de belastingaangifte, de vaat, administratie, bepaalde opdrachten op je werk (want je wilt je baan houden), enzovoort. Hoe kun je hier minder tegenop zien? Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Zie de angst verpakt in je tegenzin

Opzien tegen verplichtingen komt voort uit angst. De angst om je oncomfortabel te voelen. Je brein wil zich zoveel en zo vaak mogelijk comfortabel voelen, en moeilijke of saaie werkzaamheden voelen niet comfortabel.

Dat is niet erg. Het is wel interessant om dit patroon te herkennen. Want angsten verminderen wanneer we ze recht in de ogen kijken.

Het is grappig hoe we wegrennen van ongemak, terwijl die reactie nergens op gebaseerd is als we er goed naar kijken. Elk moment, elke gebeurtenis, elke bezigheid – het is in de basis gewoon een ervaring in je leven. Je prefereert Netflix boven de vaat of je administratie. Maar het is niet zo dat je iets te vrezen hebt van een uurtje aan de boekhouding zitten.

Want als je goed kijkt, zie je dat de dingen waar je zo tegenop ziet in werkelijkheid niet zoveel voorstellen. Dus vraag je eens af: “Waarom ben ik bang voor dit ongemak? Wat is het ergste dat er zal gebeuren?”

Het antwoord is vrijwel altijd: helemaal niets.

2. Zie wat het ongemak daadwerkelijk inhoudt

Nadenken, schrijven, kijken, een object oppakken en verplaatsen, je lichaam van de ene naar de andere plek bewegen. Dit zijn de dingen waaruit ons leven is opgebouwd. Waar elke bezigheid van gemaakt is.

We zien vaak tegen dingen op wanneer ze ingewikkeld zijn en ook nog eens niet onze favoriete bezigheid. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld met klussen in huis. Een deur verven is in mijn hoofd een veel groter project dan het daadwerkelijk is.

Hoe verf je een deur? In de eerste plaats is het een kwestie van spullen oppakken en verplaatsen (verf, kwast, afdekmateriaal, schuurpapier, emmer met sop, etc.). Ik moet me even verkleden (mijn lichaam verplaatsen). En vervolgens is het een kwestie van mijn handen bewegen op de juiste manier met de juiste objecten in mijn hand.

Als ik dat lang genoeg blijf doen, wordt de deur geschilderd en heb ik geen reden om er tegenop te zien.

Het drama zit niet in de bezigheid. Het drama zit tussen mijn oren. Het zijn de gedachten óver het verven van de deur die ervoor zorgen dat ik er tegenop zie: ”Pfff, wat een gedoe – ik heb er geen zin in, ik ben zielig want ik kan niets leuks doen.”

De bezigheid en de gedachten over de bezigheid zijn twee compleet verschillende dingen. Laat die gedachten achterwege (neem ze minder serieus) en je tegenzin verdwijnt als sneeuw voor de zon.

3. Zie het als bijdragen

Tijdens mijn reizen door India heb ik een hoop interessante dingen opgepikt. Eén van die wijsheden is voor mij een manier geworden om minder op te zien tegen ‘vervelend’ werk: karma yoga.

Karma yoga is een van de hoofdtakken in yoga en het fascineert me ontzettend. Niet omdat ik me zo druk maak om mijn ‘karma’ op de traditionele manier (dat doe ik niet). Maar vooral omdat het me helpt om werk te verrichten vanuit een ander perspectief.

De basis van karma yoga is dat je al je handelingen doet met liefde als bijdrage aan de wereld. De meeste spirituele tradities hebben vergelijkbare oefeningen, en niet zonder reden. Karma betekent handeling. Door je dagelijkse handelingen te gebruiken als een uiting van je liefde – als een meditatie/gebed in je dagelijks leven – kun je ‘vervelend’ werk verrichten vanuit een andere motivatie.

Zie je op tegen een verplichting? Verricht het werk dan met aandacht en liefde, zie het als een mindfulness-oefening. Doe het omdat je werk de wereld ietsje beter maakt, je iemand helpt of je je toekomstige zelf blijer maakt. Doe het niet omdat jij er nu blij van wordt in de gebruikelijke zin. Doe het omdat het moet gebeuren – en doe het met liefde.

Gebruik je bezigheid als meditatie, als een manier om bewust in het moment te zijn en je vaardigheden te gebruiken om iets waardevols tot stand te brengen. Om bij te kunnen dragen.

Dit principe kan je helpen – ook als je helemaal niets met yoga hebt. Zet je bezigheden in een breder perspectief, neem je verantwoordelijkheid en ga het gewoon doen. Het hoeft niet leuk te zijn. Je hoeft het alleen maar te doen met aandacht – dat is alles.

Lekker leven met minder verplichtingen

Allemaal leuk – maar een leven met minder verplichtingen maakt het toch allemaal net iets eenvoudiger.

Ben je toe aan een ongecompliceerd en rustiger leven? Ontdek dan hoe je je leven stap voor stap versimpelt zodat je meer tijd, geld en energie overhoudt voor de dingen die je écht gelukkig maken. ✌🏻

Ontdek mijn stappenplan naar een simpeler leven…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test