Artikel opslaan

“Rome has grown since it’s humble beginnings
that it is now overwhelmed by its own greatness.”

Titus Livius

Overweldigd door je eigen fantastisch-heid

Creatieve, intelligente en gevoelige mensen zoals jij hebben een zwakke kant. Dankzij je creativiteit en intelligentie leg je razendsnel verbanden en genereer je in korte tijd tientallen geweldige ideeën. Je loopt tegen iets inspirerends aan en voor je het weet zit je hoofd vol met kansen en mogelijkheden.

Je creativiteit en intelligentie vormen een geweldig gereedschap. Maar met ieder groots gereedschap komt een grote verantwoordelijkheid. Als je niet goed weet hoe je het moet inzetten, dan gaan er dingen kapot. En als jij je te ver laat meeslepen door je fantastisch-heid, dan ben je snel overweldigd.

Het voelt niet fijn om overweldigd te zijn. Het levert stress en een gevoel van machteloosheid op. Twee gevoelens die je niet bepaald gelukkig maken. Dus, voor het geval je regelmatig overweldigd raakt door je hyperactieve, creatieve en intelligente brein: hier een aantal praktische tips.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Maak je leven weer simpel

Als alles je even te veel wordt, dan is het tijd om je leven weer simpel en overzichtelijk te maken. Terug naar de essentie.

 • Vraag je eens af wat je nu eigenlijk probeert te bereiken. Hoe ziet het leven dat je nastreeft eruit?
 • Zodra je weet wat je eigenlijk wilt, is het makkelijker om te bepalen welke zaken hiervoor essentieel zijn.
 • Alle dingen die je niet richting je droomleven helpen leiden je af, en zijn daarom overbodig.

Er zijn zoveel leuke dingen te doen dat het makkelijk is om afgeleid te raken. Je was bezig met het trekken van meer bezoekers naar je website, en nu stop je ineens een hele middag in een vage samenwerking die je waarschijnlijk weinig zal opleveren. Zo’n samenwerking kan leuk zijn, maar als het je niet vooruit helpt dan is het waarschijnlijk verspilde energie.

Er zijn doorgaans maar een paar dingen die je écht belangrijk vindt in je leven. Wat zijn die paar dingen? En welke dingen moet je doen om dit voor elkaar te krijgen?

2. Kom terug naar de snelheid van het leven

Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te gaan. Dat is een eigenschap van onze tijdsbeleving die zowel mooi als irritant is.

De natuur bestaat op een kalm en rustig tempo. Alles neemt z’n tijd, er wordt niet gehaast. Wij haasten wel. We hebben het gevoel dat we te weinig tijd hebben, dat we meer moeten doen, meer in minder tijd. En daar lopen we tegen de paradox van onze tijdsbeleving aan. Want hoe sneller wij gaan, des te sneller de tijd lijkt te gaan.

Met een hoofd vol gedachten racen we door onze dag, zonder dat we de dag daadwerkelijk ervaren. De rit naar je werk, de uren achter je bureau, de gesprekken tijdens de lunch. De tijd vliegt. En voor je het weet lig je in bed, en is je dag alweer voorbij. Je hebt je best gedaan, maar je hebt de race niet gewonnen. Je hebt eerder het gevoel dat je verder achter op schema ligt.

Het leven is kalm. Ons hoofd is gehaast. Je kunt jezelf terugbrengen naar de snelheid van het leven, en zo meer tijd overhouden:

 • Doe minder dingen, maar doe dingen die ertoe doen (tip 1).
 • Leef niet in je gedachten, vertrouw niet op je gedachten. Leef meer op je gevoel, en gebruik je hersenen alleen als er echt ergens over moet worden nagedacht.
 • Peins minder over het verleden, denk niet constant na over de toekomst. Wees waar je bent, hier, nu.
 • Zie het leven niet als een serie van taken. Het leven is een ervaring. Leer jezelf het leven te ervaren, op ieder moment van de dag.

De tijd gaat langzamer als jij kalmer wordt. En als de tijd langzamer lijkt te gaan, heb je plotseling minder haast. Probeer het eens.

3. Drink thee

Precies, thee. Ga zitten, en geniet van een fijne kop thee. Het maakt niet uit hoe druk je het denkt te hebben, er is altijd tijd voor thee.

Even geen beeldschermen, geen geluiden, geen mensen en afleidingen. Gewoon jij en een kop thee. Ervaar het moment, geniet ervan. Voel hoe een paar minuten rust je een gevoel van vrijheid en luchtigheid geeft.

Een kleine theemeditatie is fijn, dus zet de waterkoker alvast aan!

4. Doe één ding tegelijk

Stop met multitasken. Het maakt je niet productiever en het maakt je wel snel overweldigd. Schakel afleidingen uit en doe één ding tegelijk. Dat geeft rust en het maakt je effectiever.

 • Zet je telefoon op stil. Mensen kunnen wel even wachten. Je bent niet onmisbaar.
 • Schakel je email programma uit. Check je mail op vaste tijden en werk dan je mail direct weg.
 • Doe een koptelefoon op zodat collega’s je niet afleiden. Desnoods zonder muziek aan te zetten.
 • Pak een taak, en werk totdat de taak af is (of spreek een eindtijd met jezelf af).
 • Vergeet niet te ervaren tijdens het werken. Voel je vingers op het toetsenbord, ervaar hoe je het werk verricht. Onthoud: het leven is een ervaring, geen serie van taken.

Singletasken zorgt ervoor dat je dingen afrondt. Afronding is een heerlijk gevoel. Het zijn al die projecten die ‘half af’ zijn die je dat overweldigde gevoel bezorgen. Dus maak dingen af en doe één ding tegelijk.

5. Luister hoe je jezelf vergiftigt

Gedachten bepalen je gevoelens. Als jij overweldigende gedachten denkt, dan zul je je overweldigd voelen. De meeste gedachten zijn onbewust, en dus lijkt dat gevoel je te bekruipen zonder dat jij er iets over te zeggen hebt.

Word je meer bewust van je eigen gedachten. Jij bent namelijk niet je gedachten, en wat je wel en niet denkt kun je sturen. Gedachten als: “Het is nog zoveel werk”, “Dit gaat me nooit lukken”, “Ik ben niet sterk genoeg om dit vol te houden”. Ze helpen je niet vooruit, en ze zijn vaak ook simpelweg niet waar.

Grijp jezelf in je nekvel als je dit soort gedachten hoort langskomen in je hoofd. Merk hoe je jezelf vergiftigt, hoe je jezelf de put in praat. Stop de negatieve gedachten door je op iets anders te focussen. Haal diep adem, en richt je aandacht op je ademhaling. Je hoeft niet na te denken over alles wat er komen gaat.

Neem een voorbeeld aan een rivier. De rivier denkt niet na over de rotsblokken die hij onderweg tegen gaat komen. Het water stroomt in zijn eigen snelheid verder. Soms komt het een rotsblok tegen, en doet het water wat het moet doen om verder te kunnen stromen. Geen angsten, geen toestanden. Het kiest de beste route om het rotsblok heen, en stroomt verder.

Jij kunt zijn als die rivier. Niet bang voor wat komen gaat, rustig levend in het moment. Dan komt er een rotsblok op je pad, een moeilijke taak of een lastig probleem. Je doet wat je op dat moment moet doen om verder te kunnen stromen, om de ervaring voort te zetten. Zodra je dit hebt gedaan stroom je weer rustig verder. Zonder angsten, zonder stress.

Toegegeven, dat is niet altijd eenvoudig. Maar we hoeven niet naar perfectie te streven. Je leven verbetert meestal al aanzienlijk dankzij een paar kleine aanpassingen, dus ook als je niet volledig zen bent zul je je stuk beter voelen.

Het punt is, je hoeft je niet overweldigd te voelen. En je hoeft dit gevoel ook niet meer toe te staan in je leven. Doe wat je moet doen, maak je niet druk. We voelen ons allemaal weleens overweldigd. Laat het gevoel los, en kom terug bij je innerlijke kalmte. Dan komt er vanzelf een moment dat je beseft hoe onnodig druk je je eigenlijk maakte.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test