Artikel opslaan

“Nothing can bring you peace but yourself.”
Ralph Waldo Emerson

Meer rust, minder stress

Er is een reden dat ik het boek schreef met de tagline minder drama in je leven, meer rust in je hoofd – ik had het nodig.

Niet dat mijn leven nou zoveel drama bevatte, maar mijn hoofd des te meer. Innerlijke rust zit niet ingebakken in mijn DNA – eerder het tegenovergestelde.

Net als mijn moeder kan ik vrij makkelijk vast komen te zitten in m’n hoofd. Ik kan me dan zorgen maken over van alles en nog wat. Van uitdagingen in mijn eigen leven, tot grote kwesties als klimaatverandering.

Gelukkig kwam ik er ook al vrij snel achter dat deze eigenschap me niet dient én dat ik stappen kan zetten om meer rust te ervaren.

Ik leerde een hoop – en toen werd alles anders.


Bestel Kom maar op via Bol.com

En toen was het gedaan met de innerlijke rust

Ik wilde meer rust en minder stress, dus ik ging aan de slag.

Ik deed waar ik goed in ben: ik las een stapel boeken, begon te mediteren, vertrok naar India en deed daar spiritueel, kwam terug en realiseerde me dat wat we ‘spiritualiteit’ noemen veel simpeler en basaler kan zijn dan de meeste mensen denken.

Ik deed heel veel inzichten en ervaring op, ervaarde regelmatig diepe innerlijke rust, schudde de complexiteit en culturele ballast van het onderwerp en schreef het boek.

Het boek werd een bestseller – en Billy en ik werden in 2019 plotseling en totaal onverwachts vader van onze lieve Jake.

En ondanks heerlijke gevoelens van pure, overlopende liefde, was het natuurlijk ook gedaan met de innerlijke rust:

  • Ik was totaal overweldigd door deze plotselinge plottwist, de reis naar de VS en zorgen voor een kleine man van een week oud zonder kraamzorg en zonder dat ik tijd had gehad om mijn gebruikelijke stapel boeken te lezen over babyverzorging! 😅
  • Ik voelde me natuurlijk veel te moe om te mediteren.
  • En als ik niet te moe was had ik vaak geen zin om mijn schaarse tijd voor mezelf te gebruiken voor meditatie.
  • Er bleef in het algemeen minder tijd over voor intentionele persoonlijke groei.
  • Daar komt bij dat er wél veel drama werd toegevoegd aan mijn leven in de vorm van onrustige nachten en de onvermijdelijke peuter meltdowns.

Gecombineerd met een groot project voor soChicken, een troosteloze COVID lockdown en negatieve gedachtenpatronen bracht dit me richting overspannenheid in 2020.

Het voelt soms ironisch, maar zo loopt het leven blijkbaar.

Ik leerde een hoop, en ik blijf een hoop leren. Soms voelt het zelfs alsof ik op bepaalde gebieden opnieuw moest beginnen, omdat alles zo anders was geworden.

Punt is natuurlijk dat alles wat ik had geleerd nog steeds waar was. De inzichten waren niet veranderd – de omgeving was anders geworden.

Meer rust, minder stress – in elke situatie

Misschien herken je dit ook wel bij jezelf: je weet precies hoe je alles bij elkaar kunt houden, zolang de wereld om je heen een beetje normaal blijft doen.

Je voelt je krachtig, kalm – misschien zelfs wijs!

En dan ineens kom je in woelig water terecht. Je krijgt je eerste kind, een dierbare wordt ziek, je gaat verhuizen, er komt een pandemietje voorbij, je krijgt relatieproblemen, er is gedoe op je werk, je krijgt je tweede kind – noem maar op.

Plotseling merk je dat alles wat zo goed werkte ineens niet meer werkt. De handvatten die je houvast gaven zijn niet langer voldoende. En langzaam merk je dat je terugglijdt, richting stress en onrust. Richting angst en misschien zelfs wanhoop.

Het drama is terug – en het voelt alsof je er niets aan kunt veranderen.

Maar dat kun je wel. Maar je hebt nieuwe vaardigheden nodig – misschien ook wat hulp. Je probeert level 8 uit te spelen met de vaardigheden van level 2. Geen wonder dat je worstelt.

Zelf ben ik aan de slag gegaan. Een nieuwe stapel boeken, ik heb me laten coachen, veel geëxperimenteerd en geoptimaliseerd.

Ik leerde een hoop de afgelopen jaren, zeker sinds we ook Sophie (nét zo plotsklaps) in ons gezin hebben mogen verwelkomen in 2022. Ik ben nog niet aanbeland op ‘station innerlijke rust’, en ik zal er misschien voorlopig niet komen.

Maar ik maak voortgang. Dit zijn een aantal inzichten die me helpen om meer rust en minder stress te ervaren in een (voor mij) uitdagende omgeving.

Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt. 💛

1. Als ik me verzet maak ik het erger

Oncomfortabele gevoelens wegdrukken is verleidelijk, maar het werkt erg slecht als innerlijke rust het doel is.

Vroeger greep ik vaak naar mijn iPhone om mezelf af te leiden met iets ‘leuks’. Dat werkte even, waarna het gevoel gewoon weer terug kwam.

Ik leer dus om me niet te verzetten tegen de stress. Als zich gevoelens van onrust, stress of angst aandienen doe ik mijn best om ze de ruimte te geven. Ik observeer het gevoel en laat het er gewoon zijn.

Meestal lost het gevoel vanzelf op en voel ik me rustiger.

Ik vergeet nog steeds vaak om dit te doen. Maar het maakt niet – zolang ik het maar regelmatig doe merk ik toch enorm veel resultaat.

Afleiding zoeken, het gevoel wegstoppen of de gevoelens constant ‘uiten’ door erover te praten geeft eventjes verlichting. Het gevoel met aandacht ‘doorvoelen’ geeft daadwerkelijke verlichting.

Doorvoelen en loslaten werkt als een tierelier. Ik deel deze techniek stap voor stap in deze Bundel die al duizenden mensen heeft mogen helpen hier ook beter in te worden, wat me heel gelukkig maakt. ☀️

2. Stress verandert niets aan de situatie

Dingen zijn zoals ze zijn – en daar doe je niets aan.

De stress zit hem niet in de situatie. De stress ontstaat wanneer ik wens dat een situatie anders is dan hij daadwerkelijk is. De spanning loopt op doordat ik gedachten óver de situatie serieus neem.

Een gedachte als: ”Deze taak had allang af moeten zijn” leidt tot stress als ik het serieus neem. En ik hoef zo’n gedachte natuurlijk helemaal niet serieus te nemen, want het is onzin.

Waarom? Simpel: als die taak echt af had moeten zijn, dan was hij al af. Maar hij is niet af, dus blijkbaar moet het niet zo zijn. Het is zoals het is, en niet anders.

Soms zit je in een situatie die uitdagend voelt. Zodra je begint te wensen dat de situatie anders was dan hij is, dan voel je je gefrustreerd en gestrest.

Acceptatie is de enige zinnige reactie. Het is bovendien een reactie die erg veel rust oplevert.

Lees ook: Eindelijk peace of mind – je leven accepteren zoals het is

3. Ik laat me constant meeslepen door het drama

Ja – ik val constant terug en dat is oké. Waarom? Omdat ik besef dat het onvermijdelijk is.

Ons brein is dol op drama. Het ego neemt al die gedachten dolgraag ontzettend serieus. We laten ons makkelijk meeslepen door allerlei verhalen over onszelf, onze situatie en de wereld.

We vervallen eenvoudig in de slachtofferrol, waarbij we geloven dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor al ons leed – en dat wij er niets aan kunnen veranderen.

Het is niet per se wenselijk, maar het is nu eenmaal wat een mensenbrein graag doet.

Het enige dat ik hoef te doen is me bewust zijn van wat er gebeurt. Steeds als ik me realiseer dat ik me weer heb laten meeslepen, probeer ik mijn aandacht kalm en liefdevol terug te brengen naar het moment.

Hoe vaker dat lukt, des te kalmer ik me voel.

4. Het is verleidelijk om de fundering te negeren

Mijn brein vindt YouTube kijken leuker dan mediteren.

Dus als ik tijd voor mezelf heb, beland ik regelmatig achter mijn iPad in plaats van op een meditatiekussen. Soms kijk ik dan zelfs video’s over meditatie – en moet ik om mezelf lachen.

Hoe meer onrust en stress je ervaart, des te makkelijker het wordt om de fundering onder innerlijke rust te negeren. Hierdoor ligt een neerwaartse spiraal op de loer.

Maar zoals ik ook in mijn boek Leven met wind mee schrijf: de drive om te mediteren ontstaat door te mediteren. Wanneer de voordelen van een goede gewoonte beginnen op te stapelen, krijgen we vanzelf meer zin om die gewoonte vol te houden.

Ik herinner mezelf er dus aan om die stappen te blijven zetten en het serieus te nemen:

  • Ik verweef kleine momenten van mindfulness in m’n dag. Bijvoorbeeld wanneer ik m’n handen was, op het toilet zit, naar de stad wandel of pauze neem van een werktaak.
  • Ik check geen social media en andere afleidende apps op m’n iPhone.
  • Ik geef prioriteit aan meditatie, ook al kijk ik liever YouTube. Al is het maar een paar minuten.
  • Ik zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding, drink weinig of niet, niet teveel cafeïne, etc.
  • Ik maak tijd om regelmatig te journalen.
  • Etc.

Hoe meer stress ik ervaar, des te minder ik (ironisch genoeg) ga mediteren. Door hier tóch prioriteit aan te geven doorbreek ik zo’n neerwaartse spiraal.

5. Stress went – en dat is het hele probleem

Het is toch bijzonder dat zelfs mensen die heel bewust bezig zijn met gezondheid en persoonlijke groei in een burn-out kunnen raken?

Toch gebeurt het aan de lopende band.

Waarom? Omdat stress snel went. Wanneer het echt begint te voelen als een probleem, ben je vaak al zover heen dat het weken of maanden kan kosten om te herstellen. Als je al zo wijs bent om direct aan de rem te trekken.

De meeste mensen gaan gewoon door met het idee: ”Ik moet even door deze periode heen, en dán ga ik rustiger aan doen.”

Nou – ze doen uiteindelijk wel rustiger aan. Vooral omdat ze op een dag niet meer uit bed kunnen komen, spontaan in huilen uitbarsten tijdens het stofzuigen, een paniekaanval krijgen in de supermarkt en zich afvragen wat ze overkomt.

Ik hoop niet dat dit je bekend voorkomt, maar helaas is dit voor een heleboel mensen een herkenbare realiteit.

Stress went. Dus preventief stappen zetten is van levensbelang als je weet dat dit een valkuil voor je is. Niet ‘even doorrennen en later rustig aan doen’ maar nu eerst even diep ontspannen en daarna weer lekker aan de slag.

Innerlijke rust ís geen luxe. Het is een voorwaarde voor authentieke blijdschap – voor een goed leven.

6. Kleine momenten van mindfulness maken alles beter

Kleine momenten van mindfulness lijken ontzettend stom, tuttig, belachelijk, ineffectief en overdreven.

Want hoe kan ‘bewust je handen wassen’ nou écht iets toevoegen? En wat schiet je er mee op als je ‘eventjes’ die oncomfortabele gevoelens bewust ervaart? Welke impact kan een meditatie van 5 minuten nou hebben? ”Ik heb wel iets beters te doen!”

Ik begrijp het helemaal. Het is verleidelijk om te denken dat je gewoon lekker kunt doorstomen en láter even flink kunt ontspannen. Work hard, play hard – dat is toch een prima motto?

Misschien, als het voor je werkt. In de praktijk blijven de meeste mensen vooral hangen in ‘work hard’ en blijft de ‘play hard’ een beetje achterwege.

Kleine momenten van mindfulness maken belachelijk veel verschil. Een paar keer bewust ademhalen kan je hele mindset veranderen. Een minuutje concentreren op je lichaam kan je hoofd kalmeren en direct ruimte maken voor rust en blijdschap.

En die kleine momenten stapelen op. Plus – hoe vaker je het doet, des te makkelijker het voor je wordt. Je went eraan. Je begint bovendien te verlangen naar de verlichting die je voelt.

Je begint te ervaren dat innerlijke rust een heerlijke basis is. Best fijn.

7. Constant gestrest zijn slaat uiteindelijk nergens op

Vrijwel alles loopt lekkerder als je je ontspannen voelt.

Werktaken uitvoeren, het huishouden runnen, de boodschappen doen, je kinderen opvoeden, een stevig gesprek voeren met je partner, omgaan met een enorme lekkage in huis – noem maar op.

Kalmte is kracht. Het is je fundering onder een goed leven. Rust is een voorwaarde voor blijdschap.

Het leven is nu eenmaal zoals het nu is, of je dat nu wilt of niet. Dus je kunt net zo goed ontspannen, accepteren en vanuit daar je volgende stap zetten. Als je de gedachten in je hoofd weglaat, zie je dat ieder moment dramaloos is. Zonder al die verhalen is dit gewoon een moment op planeet aarde.

Gestrest zijn voelt al snel heel normaal – maar het is verrassend onzinnig.

Micro-mindfulness – Meer rust, minder stress

Vroeger dacht ik dat innerlijke rust een bestemming was. Alsof ik het kon bereiken en er dan voor altijd kon blijven.

Inmiddels zie ik dat het een dagelijkse oefening is.

Hoe woeliger het water wordt, des te serieuzer we het cultiveren van rust moeten nemen. Ik merk dat het me in zulke periodes goed helpt om me te richten op kleine, alledaagse stappen. Juist omdat ik minder tijd heb.

Ik noem het ook wel micro-mindfulness.

In mijn Broednest Bundel Mindfulness verweven in je dag laat ik zien hoe je hetzelfde kunt doen. Hoe je mindfulness stap voor stap en moeiteloos kunt verweven in je dag. Waardoor je constant bouwt aan innerlijke rust – zelfs tijdens de meest hectische dagen.

Zo komt een leven met meer rust en minder stress ineens een stuk dichterbij. Fijn is dat. 😌

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test