“A hurtful act is the transference to others
of the degradation which we bear in ourselves.”
Simone Weil
Reageren op nare opmerkingen
Nare opmerkingen kunnen je leven behoorlijk uit balans gooien. Eerst lijkt de lucht gevuld met vrolijk fluitende vogeltjes en is alles goed. En plotseling word je geconfronteerd met een kwetsende opmerking waarna er donderwolken opdoemen gevuld met roofvogels die alle vrolijkheid verjagen.
Niet fijn.
Mensen kunnen behoorlijk gemeen zijn. En gemene opmerkingen kunnen ontzettend veel pijn doen. Ze kunnen je kwetsen, bezeren en je klein doen voelen.
Maar zo hoeft het niet te zijn. Want zoals ik vaker bespreek op soChicken – wat er gebeurt is niet het meest belangrijk. Wat telt is hoe jij omgaat met de gebeurtenis.
De onderstaande strategieën helpen je op een elegante manier omgaan met nare, kwetsende en gemene opmerkingen. Ze maken je weerbaarder en veerkrachtiger.
Nare opmerkingen zullen nog steeds vervelend voelen. Maar ze zullen je minder uit balans gooien. Zodat je sneller herstelt van de klap en vanuit liefde en compassie vooruit kunt kijken – en de donderwolken en roofvogels al snel weer plaatsmaken voor zonnestralen en vrolijk vogelgezang.
Veel gezelliger.
1. Zie de ander zoals diegene zichzelf ziet
Er is een inzicht dat je helpt diep door de kwetsende woorden heen te kijken. Het helpt je begrijpen waar die nare opmerkingen vandaan komen. En het is een inzicht dat je beeld op de mensheid kan veranderen.
Wat dit inzicht is? Niemand ziet zichzelf als een aanvaller – iedereen ziet zichzelf als verdediger.
Laat dit eens tot je bezinken.
Deze wereld kent geen aanvallers, enkel verdedigers.
- Landen vallen andere landen aan omdat ze iets verdedigen. Hun waarden, hun vrijheid, hun visie op religie. De toegang tot natuurlijke grondstoffen, hun manier van leven, het in stand houden van een ideologie etc.
- Dat wil niet zeggen dat deze redenen goed zijn. Het zegt wel iets over de motivatie van elke aanvaller. Mentaal gezonde mensen vallen niet aan voor de lol. Ze vallen aan omdat ze bang zijn om iets te verliezen.
- Soms besluiten mensen dat aanvallen de beste verdediging is. Dus wordt de aanval ingezet om te verdedigen.
Uiteindelijk ziet iedere aanvaller zichzelf als verdediger. Omdat ieder mens gelooft dat hij goed handelt, dat hij het beste doet gezien de omstandigheden. En omdat iedereen een andere definitie heeft van ‘goed’ en ‘slecht’ leidt tot onvermijdelijk tot conflicten.
Nu worden er op jou persoonlijk geen raketten afgevuurd. Maar soms kunnen woorden wel zo voelen. Wat kun je met dit inzicht op het moment dat iemand nare opmerkingen maakt?
Simpel – vraag jezelf af: ”Wat probeert deze persoon te verdedigen?”
Deze vraag biedt je een kijkje in de ziel van je aanvaller. En hierdoor zet je jezelf op een pad van compassie. Want wat je ziet is intense kwetsbaarheid.
- Mogelijk haalt hij mij naar beneden omdat hij voelt dat dit nodig is om zijn eigenwaarde te behouden.
- Wellicht is ze bang voor verandering, en betekent mijn gedrag dat haar leven zal veranderen.
- Wie weet wil ze me niet kwijt omdat ze zoveel van me houdt. En is ze daarom zo negatief over mijn plannen om te verhuizen.
- Ze valt me misschien aan omdat ze aan zichzelf wil bewijzen dat ze intelligent en waardevol is.
Nare en gemene opmerkingen komen ergens vandaan. Mensen kwetsen je niet zonder reden. Ze vallen je aan omdat ze bang zijn, bang om iets te verliezen. Onderzoek wat de angst is – en je kijkt ineens dwars door die kwetsende opmerkingen heen.
Dat wil overigens niet zeggen dat je mensen over je heen moet laten lopen (hier lees je hoe je stopt met voetveeg zijn) – maar dit inzicht helpt je wel om veel sneller terug te veren na gemene opmerkingen en terug te komen naar compassie.
2. Stel deze vraag
Deze vraag is dolle pret, omdat je hiermee bovenstaande waarheid in het daglicht sleept. Je confronteert de ander op een manier die kwetsbaarheid vereist van jouw kant, en kwetsbaarheid uitnodigt bij de ander:
- “Wauw – die opmerking deed pijn.” – Je maakt duidelijk wat de ander aanricht.
- “Interessant dat je ervoor kiest om mij op deze manier te kwetsen.” – Je maakt de situatie objectief.
- “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?” – Je nodigt de ander uit tot kwetsbaarheid.
Mensen met pijn doen anderen pijn. Mensen die leven vanuit compassie doen anderen helen.
Zo simpel is het.
Jouw kalme reactie vanuit compassie maakt de situatie beter. Je valt niet aan. Je veroorzaakt geen extra pijn. Je observeert de pijn die is gecreëerd, en je gaat op zoek naar de kern van de pijn die deze gemene opmerking heeft veroorzaakt.
En ik begrijp dat het raar is om dit in een verhitte discussie te werpen. Maar de volgende dag kan deze conversatie wonderen doen. En zelfs al speelt deze conversatie zich alleen in je hoofd af – de inzichten helpen je te bewegen richting compassie en weg van angst.
Naar blauwe luchten en fluitende vogels.
Gemene opmerkingen hebben een reden
Precies. En de reden heeft meestal niets met jou te maken, en alles met de pijn die de ander voelt en de angsten die hij koestert.
Dit inzicht helpt je met minder schrammen door kwetsende opmerkingen heen te komen. En mogelijk leidt het zelfs tot gesprekken die leiden tot liefde, begrip en compassie.
Onthoud: Mensen met pijn doen anderen pijn. Mensen die leven vanuit compassie doen anderen helen. Kies voor de opwaartse spiraal richting compassie, niet voor de vrije val richting meer pijn.
Liefdevol omgaan met moeilijke mensen
Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.
In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Hallo Jelle,
Wat een mooi artikel!
Dank je wel.
Gr, Ilona
Hi Jelle ,
Sochicken.nl staat op mijn telefoon browser aan altijd ,
Mijn probleem is dat ik nare opmerkingen heel erg persoonlijke aantrek , en op het moment zelf kom ik niet uit mijn worden om een reactie te geven of mij te (verdedigen), later komen die worden wel , en ik geef de schuld aan mij zelf waarom ik heb dit of dat niet gezegd of ik begrijp de bedoeling niet want vaak zijn die opmerkingen niet direct , en blijft het hangen en als ik een reactie geef dan ben ik boos en schreuw ik , later weer denk ik ik had niet zo moeten reageren , dan weer nee ik heb juist gehandeld ik ben voor mijzelf opgekomen .
Want mijn idee voor de kwetsend en nare mensen Is : ze zijn sterk ze zeggen wat ze willen , ze komen voor hun zelf op …. waarom ben ik dan niet zo !
Dit artikel heeft mij enorm geholpen om anders te denken.
Liefe Groetjes
Weer een artikel op het juiste moment. Ik weet dat er dan pijn zit in de ander, maar dat is geen reden om vaak gemeen te zijn. En die vragen wil ik best eens stellen, maar de persoon die gemeen doet wil geen opmerkingen over zijn gedrag. Ik ga toch de volgende keer een poging wagen.
Hallo,
bedankt voor dit artikel.
Kan het aangevuld worden met professionele situaties? Hoe kunnen deze technieken tot zijn recht komen in een werkomgeving? Ook bvb. bij oversten?
Bedankt!
Weer een verlost liefde volle ziele verhaal waar ik me meeheb kunnen aanvullen,,,,dank hiervoor dat je er bent in mijn leven
Lieve Jelle
Liefs sevda
Hoi Jelle.
Een vraag je. Ik ben de gene die een ander pijn doet.
Maar sta er niet bij stil. Vraag me af waarom ik dat doe.
Dank Jelle, hier ga ik zeker iets mee doen. Volgens mij zorgt dit artikel er zelfs voor dat er geen familie-ruzie komt! Want oei, oei, oei, wat kwam er laatst een nare opmerking onze kant op. Nogmaals dank. :-)
Waw, dit zijn fantastische inzichten, dank je wel Jelle, ik ga ze zeker proberen, want weet je als je zo een nare opmerking krijgt, ben je al snel uit je lood geslagen, ik in ieder geval wel, dat zal wel te maken hebben dat mijn zelfvertrouwen nog niet al te sterk is , en ook meestal weet ik nadien perfect hoe te reageren, maar op dat ogenblik sta ik aan de grond genageld, voel ik me zo afschuwelijk, en nadien ben ik kwaad op mezelf omdat ik niet heb gereageerd, of verkeerd heb gereageerd. ik ben volop bezig met mijn cursus zelfvertrouwen, dat ook goed is, maar ik weet met mijn gevoelens soms geen blijf, ik neem heel veel op maar kan het niet altijd plaatsen,wat erg lastig is
Hoi Jelle,
Mooi geschreven en heel waar.
Mensen overcompenseren en/of projecteren vaak hun eigen tekortkomingen en onzekerheden.
Ik ben zelf zangeres op een cruise schip met een one-woman show en ik sterf iedere keer duizend doden voordat ik op moet omdat ik de meest nare dingen over mezelf denk.
Een collega entertainer gaf mij ooit een advies wat mij op de been houdt, misschien heb jij er ook iets aan:
“Het is makkelijk om volgevreten en beschonken in een stoel te zitten oordelen maar IK steek m’n nek uit… IK sta daar met al m’n angsten en onzekerheden het te doen dus ik lach en zeg in mijn hoofd tegen de zaal Fuck you, fuck you & fuck you… ”
Het is natuurlijk ook een beetje een aanval omdat ook ik iets te beschermen heb maar dit helpt mij echt met “op gaan” als ik mezelf hieraan herinner.
And for what it’s worth…
Ik denk dat jij echt hele waardevolle dingen plaats (voor zover mijn bescheiden mening er toe doet).
JIJ steekt je nek uit en doet je best om mensen te helpen en inspireren tot verandering.
Ik heb daar echt diep respect voor (en ik ben zeer kritisch naar mezelf dus ook naar jou ;-) maar ik ben altijd lovend over je, lees je artikels graag en verwijs mensen naar je website.
Dus steek die maar in je zak en mocht je weer eens een “kloothommel” tegen komen dan hoop ik dat dit soort comments je weer een boost mogen geven want JIJ steekt je nek uit…respect!
Wat een goede eye-opener en interessante tips -:)!
Mooi artikel, voortkomend uit en leidend tot liefde en compassie.
Het doet me denken aan een verhaal dat ik laatst las bij Omdenken: iemand had op het werk veel last van de nare opmerkingen van, ik meen, een leidinggevende. Ze kocht toen een mooie kaart met een engel erop en stuurde die naar haar met de opmerking dat ze het gevoel had dat de collega wel een engel in haar leven kon gebruiken, of woorden van gelijke strekking. De collega was verbluft en bedankte haar huilend! Er bleek van alles aan de hand en het liep er uiteindelijk op uit dat de nare opmerkingen uitbleven en dat ze het prima met elkaar konden vinden.
Te mooi om waar te zijn? Ik denk het niet. Een daad vanuit liefde en compassie kan nooit belachelijk gemaakt worden en biedt meer kans op blauwe luchten en vogels dan iemand met gelijke munt terugbetalen of niets doen.
Dat wil nog niet zeggen dat ik hetzelfde zou durven te doen, er is wel veel moed voor nodig om je zo kwetsbaar op te stellen…wie weet verwerf ik ooit nog genoeg moed. Jelle, je helpt daar wel bij met je goeie artikelen!
En o ja, deze uitspraak van een psychiater op een congres heb ik in mijn betere momenten ook vaak voor ogen: “Boosheid is omgekeerd verdriet” (!)
Heel sterk artikel! En zo herkenbaar. Geeft een veel beter inzicht en reikt oplossingen aan voor beide partijen.
Mooi, echter, voor velen zijn deze woorden ” paarlen voor de zwijnen..”
Jelle,
Heel velen reageren op dit artikel. Zo herkenbaar . Want elk draagt zijn pijn en zal die uiten op positieve of kwetsende manier. De kunst is elkaar te horen en zien met zijn pijnpunten en erkennen zonder (ver)oordelen.
Daaruit vloeit compassie en heelt de wereld .
Dank Jelle !
Samie
Zeer toepasbaar , laatst deed ik al een poging om te vragen wat zo’n kwetsende opmerking van diegen zei die hem uitzond… Over die boeg moest ik het niet gooien en dan klap ik dicht….nog veel te leren….
Hoi Jelle,
Prachtig stuk.
Inderdaad zegt de opmerking meer over degene die ‘m plaatst dan over wie het gaat.
Iedereen doet zijn ding, of je er nou andere mensen mee kwetst of niet.
Iedereen doet zijn ding voor zijn of haar ‘belang’ of ‘wens’ of ‘wat dan ook’.
Dat iemand daar anderen mee kwetst, bewust of onbewust, is onvermijdelijk. Omdat iedereen verschillende belangen heeft. Ook kun je zelf veranderen van visie en daardoor niet meer in je oude (werk, relatie, land, cultuur, systeem) passen.
Dat stuit altijd op wrijving. Maar denk bij jezelf: Voor wie doe ik dit? Voor wiens geluk ben ik geboren? Ik hoop dat het antwoord ‘mijn eigen’ is.
Anders ligt ook daar een persoonlijk leermoment, werkpuntje of groei.
Bedankt voor je stukje! Lees ze altijd met veel interesse en aandacht.
Groetjes
Stephanie
Ik wil graag reageren op Nelleke:
Beste Nelleke,
Wat eerlijk van je. Dit is nou precies waar Jelle deze stukjes voor schrijft. Een spiegel, een eye-opener, een schop-onder-de-kont.
Het betekent dat je vanaf dit moment in staat bent om te kunnen zien met je eigen ogen wat er gebeurt als iemand iets doet of zegt waarop jij kwetsend reageert.
Veel wijsheid toegewenst!
Gr. Stephanie
soChicken is een soort ijkpunt voor me. Tips zijn altijd welkom, maar vaak denk ik “dat doe ik al”. Kortom, een mens is nooit uitgeleerd, dus blijft soChicken een waardevolle geestelijke steun in het proces Janny 2.0
Hoi Jelle,
Wat een geweldig artikel dit!!
Een eye opener voor mij.
Dank je wel voor alle inspiratie
Liefs erog
Beste Jelle,
Ik heb vaak in mijn ‘omgeving’ dat mensen nare opmerkingen maken en vraag ze ook direct op de man af ‘vanwaar haal je dit’. Pak ik dit op de juiste manier aan?
Mvg,
Steve
Wat ik nog mis in dit artikel is het onderzoek, waarom trek ik mij een gemene opmerking aan? Door het onderzoek alleen op de ander te richten, leidt je namelijk van jezelf af. Het wordt al inzichtelijker als je meteen zelf beseft dat je zelf diegene bent wiens ego gevoelens zijn gekwetst.
Hoi Jelle
Laatst vroeg ik om een gunst bij mijn manager. En hij zei opeens in het gesprek was je niet vaak ziek het afgelopen jaar? He!! Ik was helemaal van mijn stuk gebracht. Maar dat zal wel zijn bedoeling zijn geweest. 😮
Interessant stuk.
Wat ik van kinds af aan al meemaak, is dat volslagen wildvreemde mensen ( met wie ik nog nooit 1 woord gewisseld heb) , mij hardop hoorbaar, zichtbaar uit staan te lachen.
Loop ik alleen maar ergens langs, loop ik in een winkelstraat, ik doe niets en zeg niets;
Mensen lopen je tegemoet en daar hoor je het weer ” wat een rotkop, wat een harses” , je ziet ze grijnzend van het lachen mijn kant op kijken.
Het is best moeilijk om te zeggen, maar ik ben best een gevoelig persoon, en trek mij ook vaak dingen aan.Dan denk ik : ” wat bezielt die mensen ? ” Plezier hebben in het hardop uitlachen van iemand ( mij) die men totaal niet kent.
Ook maak ik het mee dat volslagen vreemden mij voor van alles uit staan te maken, uit staan te schelden .” Sukkel, mongool, eikel” ; ik hoor het allemaal, en gierend van het lachen staat men mijn kant op te kijken.
Ik heb altijd geleerd om mensen met respect te behandelen, niemand heeft zichzelf gemaakt , maar ik vraag mij keer op keer af wat die normen en waarden zijn van die personen.
Punt is ook, dat ik hier vaak op door blijf piekeren, ik kan het moeilijk loslaten.
Ik vind de twee laatste vragen eerder (passief) agressief, dan uitnodigend you kwetsbaarheid. Daar gaat niemand positief of constructief op reageren en zijn feitelijk net zo’n nare opmerkingen als de opmerkingen van die persoon.
Nummer twee is allesbehalve objectief. Écht objectief zou zijn: dit kwetst mij en dat neem ik je kwalijk. Niets invullend voor de ander, en het bij jezelf houdend.