Artikel opslaan

Het goede zien in andere mensen

Het is eenvoudig om andere mensen in een negatief daglicht te zien. Iemand doet in jouw ogen iets verkeerd waardoor die persoon in jouw achting daalt. Je kunt op iemand neerkijken omdat die persoon ‘verkeerde’ keuzes maakt, iemand in een hokje stoppen of lachen om iemands fouten.

Veel moeilijker is het echter om het goede te zien in de mensen om je heen, ongeacht het gedrag dat iemand vertoont. Door je te beseffen dat iemand niet zijn gedrag is kun je anders naar mensen kijken. Je ziet een mens die andere keuzes maakt dan jij zou doen, maar van binnen gewoon een mens is die het beste probeert te doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Mensen doen geen slechte dingen

Een mens is niet zijn gedrag. De essentie van jouw persoon is niet wat je doet, maar wie je bent. Er bestaan dan ook geen ‘slechte mensen’, maar uitsluitend mensen die gedrag vertonen dat door andere mensen wordt bestempeld als slecht.

Mensen doen geen slechte dingen. Ieder mens doet goede dingen, gezien zijn kijk op de wereld en niveau van bewustzijn. Andere mensen kunnen het niet eens zijn met deze dingen, maar dat maakt een persoon niet slecht.

Mensen leren begrijpen voor een betere omgang

Net zoals de concepten van ‘goed en slecht’ niet bestaan, bestaan er ook geen goede of slechte mensen. Er bestaan mensen, en ieder mens handelt naar wat hij of zij denkt dat het beste is.

Hier bestaat daarom een enorme kans om mensen beter te leren begrijpen. Gedrag kan mensen uit elkaar drijven. Er ontstaan meningsverschillen, onbegrip, irritaties en zelfs haat en ruzie. Door je best te doen om te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet, kun je dichter bij die persoon komen.

Stop met schreeuwen, en start met luisteren. Ga rustig aan de slag met de onderstaande tips, en leer de mensen om je heen beter begrijpen. Hoe beter je deze mensen begrijpt, des te makkelijker de omgang zal zijn.

1. Stel vragen en luister met volle aandacht

Wil je echt contact maken met iemand? Begin dan niet met praten, maar start met luisteren. Doe je best om slechts vragen te stellen, en goed te luisteren naar de antwoorden.

Je doel is eigenlijk om het wereldbeeld van de ander naar boven te krijgen. Waarom heeft die persoon bepaald gedrag vertoond? Waarom denkt hij dat dit gedrag goed was?

Probeer een rustig gesprek op te bouwen, en blijf rustig doorvragen.

2. Houd je oordelen voor je

Het is heel belangrijk dat je een ‘open mind‘ hebt tijdens zo’n gesprek. Houd je oordelen voor je. Besef dat wat jij vindt niet persé de absolute waarheid is. Je wilt de ander begrijpen, niet jouw mening opdringen.

Stel dus geen retorische vragen of vragen met een oordeel erin verpakt (“Dus jij dacht serieus dat je hiermee iemand een plezier deed?”). Jij hebt even geen mening. Je bent als een onderzoeker die op zoek is naar de werkelijke reden achter iemands gedrag.

Laat blijken dat je niet oordeelt, dat de ander veilig zijn gedachten bij je kwijt kan zonder dat jij ermee aan de haal zult gaan. Besef dat de ander alleen het goede probeerde te doen, gezien zijn of haar beeld van de wereld en niveau van bewustzijn.

3. Probeer je te verplaatsen in de ander

Mensen hebben de unieke eigenschap om zich te verplaatsen in andere mensen. Nu je steeds beter begrijpt waarom iemand bepaald gedrag heeft vertoond, kun je proberen jezelf in de ander te verplaatsen. Pas wanneer dit lukt kun je de ander helemaal begrijpen.

Wanneer je je in iemand verplaatst, stel je je voor dat jij in zijn positie zou staan en hetzelfde wereldbeeld zou hebben. Als je merkt dat je je kunt voorstellen dat je je in zijn situatie exact hetzelfde had gedragen, kun je zeggen dat je die persoon begrijpt.

Begrip is de basis voor tolerantie

Hoe kun je ooit slecht denken over iemand die je volledig begrijpt? Hoe beter jij begrijpt waarom iemand bepaald gedrag vertoont, des te eenvoudiger het wordt om de ander te accepteren, respecteren en tolereren.

Begrip is de basis voor tolerantie. Zodra je merkt dat je niet met iemand om kunt gaan, dat je iemand minderwaardig vindt of een hekel aan iemand hebt, dan heb je een kans om die persoon beter te leren begrijpen. Hoe beter je iemand begrijpt, des te minder vervelend je diegene gaat vinden.

Meer tips om beter met mensen om te gaan?

Wil je talloze vaardigheden leren die je helpen makkelijker contact te maken en relaties te verbeteren? Dan is de onderstaande klassieker een absolute must-read.

Dit boek, waarvan wereldwijd al meer dan 16 miljoen exemplaren zijn verkocht, gaat in op alle vaardigheden rondom goede relaties.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test