Laat RSI nooit te ver ontwikkelen

Iedereen die vaak en lang computert kent de symptomen van RSI. Pijn in de ogen die ook nog eens rood kunnen worden, hoofdpijn, koude handen, pijn in de (onder)rug, kramp in de schouders, rare klikken in je ruggengraat en niet te vergeten de welbekende muisarm. Allemaal bekende RSI symptomen.

Hoewel RSI over het algemeen iets is wat vanzelf weer wegtrekt zodra je wat rust neemt kan RSI zich ontwikkelen tot een chronische aandoening. Wanneer je RSI zover laat ontwikkelen zullen de klachten nooit meer wegtrekken, zelfs niet als je drie weken op vakantie gaat.

Het is dus enorm belangrijk dat je RSI serieus neemt. Bedenk dat niet iedereen even gevoelig is voor RSI. Sommige mensen krijgen al hoofdpijn na een uurtje computeren, anderen pas na 12 uur. Wij hebben, als internetbedrijf, de nodige ervaring met RSI mee en willen dit graag met je delen.

1. RSI voorkomen door een RSI programma te gebruiken

Zodra je voelt dat je lichaam begint tegen te sputteren in de vorm van RSI is het slim om anti-RSI software in te schakelen om je te begeleiden. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat anti-RSI programma’s niet werken denken wij hier anders over.

Deze RSI programa’s werken NIET als je ze van je baas moet gebruiken terwijl je nergens last van hebt. In zo’n geval werkt RSI software enkel irritatie en stress op. RSI software werkt echter perfectย als je last hebt van RSI en je het vanuit vrije wil installeert omdat je lekkerder in je vel wilt zitten. Het is een kwestie van motivatie, en dat ligt bij iedereen anders.

RSI Software maakt doorgaans gebruik van twee soorten rsi pauzes. In de eerste plaats zal het programma je aansporen af en toe echt bijvoorbeeld 10 minuten van je PC weg te gaan. Dit zijn langere rsi pauzes die je kunt inlassen als je het wilt. Ten tweede zijn er de rsi micro pauzes. Dit zijn korte rsi pauzes van bijvoorbeeld 20 seconden die je dwingen even aan je houding te denken.

2. RSI voorkomen – scan je houding regelmatig

Dit is een enorm krachtige tip omdat RSI voornamelijk wordt veroorzaakt door een slechte houding en opgebouwde spanning. Als je gebruik maakt van RSI software kun je dit doen tijdens de rsi micro pauzes. Het gaat erom dat je in gedachten je lichaam even scant van top tot teen, en je afvraagt of je wel goed zit.

Hou je spanning vast in je schouders? Zijn je ogen gespannen of je handen verkrampt? Laat die spanning dan direct los. Hang je armen langs je lichaam, adem even diep in en ontspan je volledig tijdens je uitademing. Dit helpt enorm goed om RSI te voorkomen.

RSI bouwt zich snel op als je gespannen achter de computer zit te werken. Je kunt de hele dag met gespannen schouders werken terwijl je het niet eens door hebt! Dit is vaak de reden dat mensen tijdens het werk wel RSI krijgen, maar in hun vrije tijd uren kunnen gamen zonder problemen. Stress veroorzaakt pijn in je lichaam, en dat uit zich in RSI.

3. Ban stress uit je leven

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is bekend dat stress pijn veroorzaakt in je lichaam. RSI is hier een vorm van. Doe er daarom veel aan om stress niet toe te laten in je leven. Er zijn veel manieren om dit te doen. Je kunt mediteren, time-managen, sporten, bewust zijn of ademhalingstechnieken doen. Hieronder vind je een lijst met tips om te ontspannen:

4. Pas je werkplek aan om RSI te voorkomen

Een gezonde werkplek kan veel ellende voorkomen. Door te kiezen voor een goede stoel, een degelijk bureau en de juiste electronica kan RSI in de hand worden gehouden.

5. Zorg voor wat afwisseling en gebruik je lichaam

Je krijgt RSI als je lichaam gespannen is en te lang in dezelfde houding zit. Door af en toe even op te staan en iets anders te doen met je lijf kun je veel RSI klachten voorkomen. Doe even wat stretch oefeningen. Doe deze oefeningen, als je je schaamt, eventueel even in het toilet op kantoor. Druk je op tijdens een korte RSI pauzeย (is nog gezond ook), ga even rennen op de plaats of doe wat lekkere yoga houdingen om je lichaam soepel te maken.

Hoe meer last je hebt van RSI, des te meer je moet afwisselen. Beter is het natuurlijk om rsi klachten te voorkomen door regelmatig te bewegen en je laptop even met rust te laten. Laat de hond uit, klets met een collega, haal een bakkie thee of ga wat computerloos werk doen.

6. Geniet, maar computer met mate

Werk op een dag niet meer dan 6 uur achter een PC, en niet meer dan 2 uur achter een laptop tenzij deze in een speciale standaard staat. Als je last hebt van je ogen, beperk dan ook het spelen van computergames en kijk vooral geen video’s op je mobiel of je iPod. Kijk liever uit het raam in de trein of sluit je ogen even.

Een andere manier om je computergebruik te matigen is door productiever te worden. Je krijgt je werk dan sneller gedaan en dus hoef je minder lang achter je scherm te zitten.

Zo maak je je leven steeds leuker โ˜€๏ธ

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ŸŒฑ

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! ๐Ÿ˜

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ’›