Artikel opslaan

1. Start met afbetalen

Betaal je schulden zo snel mogelijk af. Hoe langer je doet over het afbetalen, des te meer rente je betaalt. Je geeft uiteindelijk veel meer geld uit dan nodig is. Zet alles op alles om je schulden af te lossen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Producten op afbetaling

Een wasmachine nu kopen, maar volgend jaar betalen? Ideaal! En wat dacht je van die super de luxe laptop waarvoor je per maand maar €73 euro hoeft neer te tellen? Niet doen! Koop geen producten op afbetaling. Bedenk dat als je het geld nu niet hebt, je het waarschijnlijk volgend jaar ook niet zult hebben. Daarbij moet je over al deze bedragen ook nog eens extra rente betalen, en dat is niet niks.

3. Geen telefoonabonnementen

Handig zo’n abonnement voor een luxe telefoon waar je per maand een bepaald bedrag voor moet betalen. Helemaal niet handig juist! Je weet nooit precies hoeveel je uitgeeft aan een bepaald abonnement en aan het einde van de maand zit je met een fikse eindrekening.

Wil je schulden voorkomen? Houd je belminuten dan goed in de gaten of ga voor het prepaid bellen (zie ook mijn prepaid experiment). Zo weet je precies wat je uitgeeft.

4. Creditcard stopzetten

Heel handig zo’n pasje waarmee je alles kan kopen wat je wilt. Tenminste, dat denk je, want ook jij krijgt die eindrekening toegestuurd. Stop met het gebruiken van je creditcard. Dit geeft namelijk totaal geen reëel beeld van wat je daadwerkelijk uitgeeft of wat je uit te geven hebt. Ga daarom dus voor het pinnen of contant betalen. Dan kun je ook niet uitgeven wat je niet hebt.

5. Ophopende rekeningen

Je kunt natuurlijk die rekeningen gewoon niet openmaken en in de kast of prullenbak smijten. Hoe vervelend het ook is om te zien hoe hoog je rekeningen wel niet zijn, het is toch een must om ze open te maken en te betalen. Hoe langer je ermee wacht hoe meer het je uiteindelijk zal gaan kosten.

6. Automatische afschrijvingen

Zet in je agenda wanneer de automatische afschrijvingen plaatsvinden en hoeveel dit waarschijnlijk zal zijn. Zo weet je precies wanneer je welke bedragen op je rekening moet hebben, en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan in de winkel.

Toch een schuld?

Vaak zijn schulden toch onvermijdelijk. Heb jij ook (veel) schulden en wil je er graag vanaf? Kijk dan op zelf je schulden regelen voor een uitgebreid stappenplan om van je schulden af te komen.

Lees ook: Nooit meer geldzorgen – 12 tips

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test