Artikel opslaan

Dit experiment is inmiddels voorbij. Ik heb er veel van geleerd en het heeft mijn relatie met mijn smartphone veranderd. Maar na ruim een halfjaar zonder mobiel internet heb ik inmiddels weer een 4G abonnement.

Een beetje spannend was het wel

Ik weet het – het is aanstellerij. Natuurlijk kun je leven zonder mobiel internet. De meeste mensen op Aarde doen het – praktisch alle mensen deden het tot een decennium terug.

Maar toch. Het voelde spannend. Ik heb al sinds eind 2005 onbeperkt mobiel internet in mijn broekzak. En ik heb het behoorlijk verweven in mijn leven. Appen, social media, statistieken checken, mail checken, eindeloos Googlen, research doen, bellen via 4G, de verbinding delen met m’n MacBook – ik deed het allemaal.

Tot een paar maanden geleden had ik zelfs nog een apart internet abonnement voor mijn iPad. En al sinds de smartwatches op de markt zijn flirt ik met het idee van internet om mijn pols.

Dus – geen mobiel internet voelde voor mij best als een avontuur. Maar ik was vastberaden – want het klonk zo aantrekkelijk. Ik was geïnspireerd geraakt door een vriendin die een jaar geleden is overgestapt naar prepaid omdat ze ging reizen – en daarna nooit internet op haar iPhone heeft genomen.

Het was tijd voor een experiment. En deze post op Instagram was het begin van een interessante tijd.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Geen mobiel internet experiment – het plan

Mijn experiment was heel simpel:

  • Ik schakelde over naar prepaid maar ik hield mijn iPhone 5S. Mijn abonnement liep af en ik liet hem overzetten naar prepaid. Dit gaf me de vrijheid om te experimenteren voordat ik mezelf eventueel weer vastleg aan een abonnement.
  • Ik schakelde mobiel internet uit.
  • Ik gebruikte alleen internet via Wi-Fi hotspots.
  • Ik moest het minimaal twee weken volhouden.

Ik ken mensen die leven met een ‘dumb phone’ – een simpele mobiel die alleen kan bellen en SMSen. En ik heb gespeeld met dit idee. Het grootste bezwaar vind ik het gebrek aan een gebruiksvriendelijke fotocamera. Plus, ik ben niet tegen smartphones en internet. Ik ben vooral op zoek naar een betere balans.

Dus voor nu heb ik het gehouden bij mijn iPhone. We zijn nu een maand verder, en ik deel graag mijn bevindingen met je.

1. Ik voelde me ontzettend gefrustreerd

De eerste week was interessant. Ik merkte al direct heel duidelijk de voordelen van een leven zonder mobiel internet. Ik voelde me vreemd, een beetje geïsoleerd maar ook rustiger en vrijer.

Maar ik merkte ook het grote nadeel: zodra ik de deur uit liep had ik geen internet. Logisch – en hoogstens irritant.

  • Vrienden en familieleden waren niet allemaal op de hoogte van mijn experiment. Ik voelde me daardoor rot dat ik pas na een paar uur op hun berichtjes reageerde. Op een bepaald moment was zelfs Billy het vergeten en voelde ik me rot dat ik zijn berichtjes niet had gelezen. Waarna ik tegen hem zei: ”ik ga echt weer internet nemen hoor, dit werkt niet.”
  • Ik merkte continu dat ik dingen wilde opzoeken, en voelde me dan gefrustreerd dat het niet kon.
  • Ik miste een paar keer de trein omdat ik de NS app niet kon checken. Waarna ik een kwartier moest wachten – ZONDER INTERNET! Vooral de eerste keer voelde het als een verademing dat er Wi-Fi was in de trein.
  • Ik kon niet direct geld overmaken naar een vriendin en moest dit dus noteren voor later. Geen groot probleem, maar weer zo’n moment van ’oh shit, geen internet’.
  • Toen ik afsprak op Rotterdam CS met een vriendin, ben ik naar een Wi-Fi hotspot gelopen om via WhatsApp te laten weten dat ik geen internet heb. Ik had ook kunnen SMSen, maar ik voelde de krenterige puber in me opkomen nu ik weer op beltegoed leef.
  • Ik had maar een paar euro beltegoed. En ik wilde niet opwaarderen omdat ik dan 250 MB internet gratis zou krijgen. Leuke actie, maar even niet in het belang van mijn experiment. Uiteindelijk heb ik dit toch gedaan, omdat ik zenuwachtig werd van het idee dat ik niet kon bellen als het nodig was. Ik heb nu dus een bundel van 250 MB gekregen, maar heb er nog niets van verbruikt.
  • Ik moest meerdere keren per dag uitleggen dat ik iets niet kon doen omdat ik geen internet had.
  • Siri, de spraakgestuurde assistent in de iPhone, werkt via internet. Ik gebruikte het best vaak voor het zetten van herinneringen, het versturen van berichtjes, het opstarten of beëindigen van navigatie of handsfree bellen tijdens het rijden. Nu moest ik alles zelf typen.
  • In de auto maakte ik gebruik van de TomTom. Die gebruiken we normaal alleen als we naar het buitenland gaan om roaming kosten te besparen. In Nederland is navigatie op de iPhone actueler, sneller en beter met realtime verkeersinformatie.
  • Een iPhone heeft soms blijkbaar een paar seconden nodig om het Wi-Fi te verbinden, iets wat ik nooit door had toen ik nog 4G gebruikte. Dus ik moet vaak even wachten als ik iets wil doen – zoals de verlichting inschakelen – zelfs als ik thuis ben.

De dagen waren niet zonder frustraties. Maar de frustraties werden langzaam minder.

Vrienden stuurden me soms berichtjes, gevolgd door berichtjes als ”Maar ik besef me nu dat je dit niet kunt lezen, dus laat maar”. Ik checkte de NS app voordat ik de deur uit ging. Ik begon me beter voor te bereiden en ik begon te genieten van het idee dat ik disconnected was zodra ik de deur uit liep.

Rond week drie begon ik er lol in te krijgen. En dat niet alleen, ik voelde me ook een stuk kalmer.

2. De frustraties gingen over in kalmte

Ik ervaar het internet vaak als overweldigend. En dan heb ik het idee dat dit de schuld is van het internet. Maar in werkelijkheid is dit natuurlijk mijn eigen schuld. En nu ik minder verslaafd werd, merkte ik dat het internet steeds minder overweldigend werd.

Ik ben niet meer continu verbonden. Als ik op pad ben dan ben ik minder goed bereikbaar. Nog steeds prima bereikbaar (telefonisch en via SMS), maar wie belt er tegenwoordig nog? Dat doe je alleen als het dringend is – en het is nooit dringend.

Mijn krachtigste inzicht kwam toen ik in de behandelkamer lag bij een schoonheidssalon. Ik liet een irritant rood adertje in mijn gezicht verwijderen, maar ik moest eerst tien minuten wachten. Ik lag op de heerlijk verwarmde stoel, er stond een fijn muziekje aan. En ik dacht: Oké – dit is saai. Ik verveel me. Ik wil wat doen. Wat kan ik doen. Internet! Kan niet! Shit! Wat nu?!

Er was niets te doen. Niets behalve gewoon zijn. Dus ik besloot precies dat te gaan doen.

Ik ging achterover zitten en keek om me heen. Ik ontspande me, en voelde me ineens helemaal in het moment. Ik genoot van de warmte in m’n rug. Van de fijne geur, van de muziek. Ik observeerde de ruimte en nam alle details in me op.

Toen zag ik de dame van de salon aan komen rennen door het matte glas. Ze kwam hijgend binnen en verontschuldigde zich voor het lange wachten. ”Ik lig hier wel lekker hoor, helemaal geen probleem.”

Heerlijk. Zo moeten de jaren ’80 gevoeld hebben.

  • Geen Instagram checken in de rij bij de CoffeeCompany.
  • Geen Facebook checken terwijl mijn lunchmaatje naar het toilet gaat.
  • Geen binnenkomende berichtjes als ik zit te werken in de bibliotheek.
  • Geen mogelijkheid om mezelf af te leiden met blogs en social media als ik eigenlijk wil werken.
  • En elke dag afsluiten met een bijna volle accu.

Heerlijk. Het lukt me veel beter om in het hier en nu te leven, en dat geeft me een heerlijke kalme waas over mijn dag – een gevoel dat ik al tijden niet heb ervaren.

3. Ik heb meer focus

Het lukt me veel beter om één ding tegelijk te doen. Ik kan me beter concentreren, voel me minder opgejaagd en minder afgeleid.

Als ik schrijf dan schrijf ik. Als ik programmeer dan programmeer ik. Ik vlieg minder heen en weer en word minder vaak in een rabbit-hole gezogen doordat iemand me een iMessage stuurt met een link naar een geweldig artikel.

Ik werk ook weer vaker in mijn notitieboekje wat heel goed is voor mijn creativiteit.

En doordat ik minder online ben merk ik dat de verslaving doorbroken wordt. Ik verlang minder naar de constante prikkeling. Ik vind het nog steeds heel leuk om lekker YouTube te kijken op de bank of te appen met vrienden, maar ik doe het met meer aandacht en minder afleiding.

En deze sterkere focus helpt me ook in de relaties in mijn leven. Ik merk dat ik meer in het moment ben als ik met vrienden ben, en dat ik meer van hun gezelschap geniet.

Het maakt me eerlijk gezegd niet eens zoveel uit als zij wel hun mobiel checken tijdens een gesprek. Dan ben ik gewoon even stil en kijk ik rustig om me heen. Ik vermaak me wel tegenwoordig.

Maar ik merk dat volledige aandacht vaak wordt beantwoord met volledige aandacht. Hoe meer ik mijn aandacht in het moment houd, des te meer anderen geneigd zijn hetzelfde te doen.

Kortom: heel fijn allemaal.

4. Ik mis mobiel internet nauwelijks

In de eerste twee weken heb ik bijna iedere dag gezegd dat ik snel weer internet zou nemen. Maar in de derde week merkte ik dat ik het offline leven ging waarderen.

De rust in m’n hoofd, de momenten van mindfulness, de toegenomen concentratie, de betere menselijke connectie en de afgenomen afleidingen voelen heel fijn.

Ik heb nog steeds vaak internet via Wi-Fi. Maar de offline momenten in de dag tussen de hotspots door voelen als een mini vakantie. Ze brengen de boel in balans.

En nu zowel ik als mijn omgeving eraan gewend zijn wordt het steeds eenvoudiger. Ik merk dat ik steeds beter offline kan werken en leven. En nu ik beltegoed heb gekocht kan ik gewoon bellen als dat nodig is. Wat een luxe.

5. Ik bespaar geld

Ik heb in totaal € 3,34 beltegoed verstookt sinds ik ben overgegaan op prepaid. Dat is een stuk minder dan het abonnement van € 38,- dat ik heb beëindigd (inclusief iPhone 5S). Maar het kan nog goedkoper, bijvoorbeeld door een sim-only abonnement te nemen met 100 belminuten bij een van de goedkopere aanbieders.

Maar ik bel weinig via het traditionele netwerk. Als ik langer wil bellen dan doe ik dat via Wi-Fi met FaceTime Audio, WhatsApp, Facebook Messenger of Skype tegoed.

Ik kan me voorstellen dat ik uiteindelijk overschakel op een sim-only abonnement. Maar aan de andere kant vind ik de vrijheid van prepaid wel wat hebben. Zo kan ik altijd een internetbundel aanschaffen voor een paar euro die 30 dagen geldig is, en daarna weer een paar maanden zonder internet leven.

Bovendien reis ik veel, en betaal ik nu helemaal niets als ik niet in het land ben. Waardoor het uiteindelijk toch nog goedkoper kan uitvallen.

Maar linksom of rechtsom: geen mobiel internet hebben is goedkoop, aangezien de internetbundel tegenwoordig het grootste deel uitmaakt van een sim-only abonnement. En hoe verslaafder je bent, des te groter je bundel moet zijn, des te duurder je uit bent.

6. Ik heb het gevoel dat ik vakantie heb

Als ik op reis ben dan is het leven simpel. Niet alleen omdat ik weinig bagage meeneem, maar ook omdat ik veel vaker offline ben. En als ik dan op internet ben voelt het veel leuker.

Met minder afleiding krijg ik meer kansen om mijn omgeving echt in me op te nemen. Om meer te genieten van elke dag. Van een wandeling door Delft, van de treinrit naar Rotterdam, van het feit dat ik de enige ben die niet naar zijn smartphone kijkt.

Ik heb al vaker geschreven dat minimalisme me een chronisch vakantiegevoel bezorgt. En deze stap maakt dat gevoel nog sterker. Ik voel me vrijer. Ook al heb ik technisch gezien minder keuze. Ik heb minder vaak toegang tot het web, en dat beperkt me.

Maar die beperking zorgt ervoor dat ik meer toegang krijg tot de wereld om me heen. Dat ik het leven intenser ervaar. Minder scherm, meer genieten van ieder moment.

Hoe dan ook – ik ben er best verrast over. En ik denk dat ik het experiment nog een tijdje laat voortduren.

Wil je ook de stap wagen?

Wil je ook testen hoe het voelt om te leven zonder mobiel internet? Om een stapje te wagen in de jaren ’80? Je kunt klein beginnen zonder schepen te verbranden.

  1. Schakel je mobiele internet uit voor een dag. Word je er bewust van hoe vaak je je smartphone pakt en hoe veel je het internet gebruikt.
  2. Wil je het experiment langer maken dan één dag? Doe het dan twee weken, en laat je omgeving weten dat je met dit experiment begonnen bent. Zo voorkom je vervelende situaties.
  3. Bevalt de vrijheid? Maak het dan iets permanenter. Overweeg bijvoorbeeld om over te stappen naar prepaid (ik heb gekozen voor T-Mobile) of schakel over naar een flexibel sim-only pakket dat je per maand kunt aanpassen of een pakket met alleen bellen.
  4. Houd je telefoon langer. Werkt je telefoon nog? Upgrade dan even niet. Mijn iPhone 5S is nu twee jaar oud, maar hij gaat zeker nog een tijdje mee. Misschien dat ik volgend jaar een nieuwe koop, maar we zullen het zien. Het is interessant als je je toestel los moet kopen, omdat je dan bewuster wordt van de kosten.
  5. Ga beter voorbereid op pad. Gebruik offline navigatie. Houd bij wat je wilt opzoeken in een notitie app. Download leuke muziek en podcasts offline. Je kunt zelfs je favoriete blogs offline halen met apps als Instapaper.

Je kunt experimenteren zonder risico, en direct de voordelen ervaren. Dat – en je maakt leuke discussies los op feestjes. En dat is goed, want ik denk dat het belangrijk is dat we het gesprek voeren. Want hoe ver moeten we ons laten meevoeren door technologie?

Ik ben er voorlopig blij mee

Een leven zonder mobiel internet heeft me kalmer en meer mindful gemaakt. Ik denk niet dat ik nooit meer internet neem op mijn mobiel (als ik lang op reis ga neem ik het sowieso wel in het buitenland). Maar ik zal het standaard uitgeschakeld laten in Nederland.

Ik ben er inmiddels aan gewend, mijn omgeving is eraan gewend. En als ik weer gratis internet krijg omdat ik 10 euro opwaardeer zal ik het in de toekomst mogelijk wel gebruiken. Maar misschien ook niet.

Voorlopig ben ik erg gelukkig met de situatie, en heb ik geen plannen om iets te veranderen.

Ik heb het internet even terug op zijn plek gezet. Het is weer een gereedschap dat ik gebruik, ik plaats van dat het mij gebruikt. En dat voelt best bevrijdend.

Wat denk jij? Hoe zou jij je voelen zonder mobiel internet? Zou jij zonder kunnen en willen leven?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test