Minder doen is taboe

Zeg tegen een willekeurig persoon dat hij niet hard werkt, en diegene zal geheid in de verdediging schieten. Hij zal je uitleggen waarom hij wel dégelijk hard werkt. En dat is hem geraden ook.

Hard werken is goed. Hard werk is een deugd. Het is volledig prima als je keihard werkt aan dingen die compleet nutteloos zijn. Geef jezelf maar helemaal voor zaken die zowel jou als de rest van de planeet geen steek vooruit helpen. Als je maar hard werkt. Dan zullen mensen je goedkeuring geven. En goedkeuring is voor veel mensen bijzonder waardevol.

Maar helaas is iedereen weleens lui. En lui zijn is alles behalve een deugd. Dus als we lui zijn schamen we ons, en terecht. Want we moeten hard werken.

Dus als we hier gaan praten over minder werken dan begeven we ons op nieuw terrein. We gaan rommelen aan normen des Vaderlandsch die onze Calvinistische voorouders ons hebben meegegeven. Minder doen is taboe. Want mensen die minder doen zijn lui, en luiheid is des duivels.

We weten het allemaal: minder is meer

Less is more, een prachtige uitspraak die ontzettend waar is. Maar het is lastig, want het voelt een beetje tegenstrijdig. Onze cultuur gelooft namelijk in meer is meer. En het is natuurlijk helemaal waar. Wie meer doet, doet meer taken. Wie meer heeft, heeft meer dingen. Het misverstand zit hem echter in de waarde die we toekennen aan meer.

De heersende overtuiging is meer is beter. We denken dat meer hebben, meer doen en meer zijn de kwaliteit van ons leven verhoogt. De natuurwetten zijn het hier echter niet mee eens.

Oké, laat het me uitleggen. Mijn vriend en ik zijn gek op koffie. En in plaats van veel koffie te drinken (wordt m’n lijf niet blij van), drinken we graag goede koffie. Dus er kwam een espressoapparaat. Heerlijke koffie, mooi om te zien, helemaal goed. Maar de toevoeging van een espressoapparaat in ons leven betekent ook toegenomen complexiteit. Gisteren ging het apparaat kapot. En nu kunnen we ons bezighouden met bellen, garantie, opsturen en wachten.

Dat is extra werk dat we niet hadden hoeven doen als we koffie hadden gezet met een simpele French Press van IKEA. De extra complexiteit levert extra werk op. Soms is dit extra werk de moeite waard (lekkere koffie is belangrijk voor ons). Soms voegt het extra werk echter niets toe aan je leven, maar doe je het toch. Simpelweg omdat het werk nu eenmaal opduikt.

Werk dat in essentie overbodig is maakt je niet succesvoller of gelukkiger. Het maakt je vooral drukker. En meer drukte is waarschijnlijk niet datgene waar je naar op zoek bent.

Er zijn zoveel werkzaamheden die je kunt doen om succesvoller te worden. Er zijn meestal echter maar een handjevol taken die daadwerkelijk belangrijk zijn. Dat zijn de taken die je écht vooruit helpen, die je écht succesvoller maken. Het is soms moeilijk om alle overige taken uit te bannen, maar goed, je hebt wel voor hetere vuren gestaan. Fijne dingen die moeilijk zijn, zijn vaak ook de moeite waard.

Zo doe je minder voor meer succes

Overbodige dingen doen is dodelijk voor je passie, je creativiteit en je geluksgevoel. Dus laten we bekijken hoe je succesvoller wordt door minder te doen. Het begint allemaal bij de volgende vraag: “Wat wil ik eigenlijk bereiken?”

Je kunt pas bepalen welke taken overbodig zijn als je weet welke taken essentieel zijn. En je weet pas welke taken essentieel zijn als je weet wat je wilt bereiken.

  1. Want als je plezier wilt hebben op je werk, dan probeer je zo weinig mogelijk tijd door te brengen met je vervelende baas.
  2. Maar als je hogerop wilt komen op je werk, dan is tijd doorbrengen met je vervelende baas (en hem beter leren kennen) ineens een essentiële stap.

Dus onderzoek wat je eigenlijk probeert te bereiken. En blijf doorvragen. Je wilt meer verdienen? Waarom? Omdat je je zekerder wilt voelen? Prima. Dan is het je doel om je zekerder te voelen, en is meer verdienen een manier om dit te bereiken. Zijn er nog andere manieren (die misschien makkelijker zijn) om dit doel te bereiken?

Je kunt je vrijer voelen door meer geld te hebben. Je kunt je ook direct vrijer voelen door te mediteren. Welke stap brengt je sneller richting je doel? Precies, mediteren. Je wordt er bovendien lekker relaxt van.

Dus, er vanuit gaande dat je weet wat je wilt:

  • Welke taken brengen je absoluut dichter bij dit doel? Dit zijn vaak de taken waarvoor je bent aangenomen. De taken die uitdagend zijn en een beroep doen op je kennis, vaardigheden en creativiteit.
  • Welke taken verricht je regelmatig die eigenlijk nauwelijks resultaat opleveren? Denk aan tijdverspilling op social media, het bijhouden van nutteloze administratie, het organiseren van je todo lijsten etc.
  • Maak je leven zo simpel mogelijk. Werk met één duidelijk doel waar je de rest van je taken aan ophangt. Een doel kan best veel werk kosten om te bereiken, maar je moet het in een zin kunnen samenvatten als je het simpel wilt houden. Op die manier kun je jezelf en de mensen om je heen makkelijk op koers houden.
  • Stop met het aangaan van nieuwe verplichtingen, en doe je best om bestaande verplichtingen die je niet richting je doel helpen van je af te schudden.
  • Doe af en toe niets. Door minder te doen houd je tijd over, en heb je meer tijd om te ontspannen. Dat voelt soms vreemd, aangezien je hebt geleerd dat je altijd bezig moet zijn. Als je minder doet word je beter in de dingen die je wél doet. Je beste ideeën ontstaan wanneer je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent.
  • Je bereikt meer op een dag als je in een paar uur een paar belangrijke taken voltooit en vervolgens ontspant, dan wanneer je de hele dag hard werkt aan dingen die niet essentieel zijn. De vraag is niet “hoeveel heb ik gedaan?” maar “hoeveel ben ik dichter bij mijn doel, mijn ideale leven gekomen?”. Je kunt veel doen en niets bereiken.
  • Durf te geloven dat je niet altijd bezig hoeft te zijn om succesvol te zijn. Niet alle drukke mensen zijn succesvol, en niet alle succesvolle mensen zijn druk.

Minder doen kan je echt helpen succesvoller te worden. Al is het maar omdat het je dwingt om duidelijk te bepalen wat nu belangrijk is. Voor meer tips kan ik je de onderstaande artikelen aanbevelen.

Meer tips om lekker effectief te zijn

Wil je lekker effectief werken en je niet laten tegenhouden door je uitstelgedrag? Neem dan eens een kijkje naar ons eBoek Stap voor Stap je Doelen Bereiken of onze effectieve eCursus tegen uitstelgedrag.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test