âWe must try to use social media in a good way.â
Malala Yousafzai
Positief omgaan met social media
Leuk en gezellig – maar ook overweldigend, stressverhogend en ontzettend verslavend.
Social media drukt een steeds grotere stempel op ons leven Ă©n onze samenleving.
Net als zoveel mensen heb ik een haat/liefde verhouding met de verschillende social media platforms. Het is geweldig dat we zo eenvoudig zoveel kunnen delen met zoveel mensen. Maar tegelijkertijd worden veel platforms overladen met ellende, en zijn de diensten zelf ontworpen om ons verslaafd te maken.
Stoppen met social media is een antwoord. En deze trend wordt steeds groter, juist onder jonge mensen. En hoewel het verwijderen van je accounts een prima oplossing is, zullen de meeste mensen hier niet voor kiezen.
Waarom? Simpel: social media biedt ons ook veel moois.
Connectie, een podium, eindeloos vermaak, inspiratie en voor veel mensen ook klanten, inkomsten of kans op een nieuwe baan.
De vraag is dus logisch: hoe kunnen we social media gebruiken op een positieve manier? Hoe kunnen we profiteren van de voordelen, zonder te worstelen met de nadelen – zoals een onrustig gevoel en verlammende negativiteit?
Dit zijn mijn acht tips. Ze werken als een tierelier en je kunt er eenvoudig mee experimenteren. Ik pas ze zelf dagelijks toe op mijn socials.
1. Ontvolg strategisch mensen en kanalen
Merk je dat een bepaald persoon of kanaal je steeds onrustig, eenzaam, verdrietig of boos maakt? Ontvolg dan.
Je hoeft niet op de hoogte te zijn van alles en iedereen. Het is het niet waard en het voegt vaak ook niets toe.
Hoe belangrijk is het dat je die influencer volgt die je altijd het gevoel geeft dat jij niet goed genoeg bent? Niet knap, rijk en succesvol genoeg?
En is het echt nodig om real-time ingeplugd te zijn op al het leed in de wereld? Het is mooi dat je betrokken bent – maar wat doet het met je als je meerdere keren per dag wordt geconfronteerd met oorlogsslachtoffers, heftige criminaliteit en andere schokkende beelden?
Je hebt de wereld niet zoveel te bieden als je je constant negatief en overweldigd voelt. De wereld bevat al voldoende angst en boosheid – jij hoeft er niet nog meer aan toe te voegen.
Ontvolg. Bescherm je mentale gezondheid. Bescherm jouw capaciteit om een bron van positiviteit te zijn voor je omgeving.
2. Train het algoritme
Naast ontvolgen kun je ook bewust het algoritme trainen.
Gebruik opties als âVerbergenâ, âMinder weergevenâ, âNiet geĂŻnteresseerdâ, âKanaal niet aanbevelenâ of âBlokkerenâ. Ook een âDuimpje omlaagâ kan helpen. En blijf niet hangen bij nare of schokkende videoâs. Swipe snel door, en blijf hangen bij positievere content.
Schenk steeds minder aandacht aan negatieve content. Op die manier leren de algoritmen verrassend snel om je positievere berichten te tonen.
3. Doseer je blootstelling
Durf jij te checken hoeveel tijd je de afgelopen week hebt besteed op social media?
Voor veel mensen is dit uren per dag.
Niet vreemd, aangezien social media apps tot in de puntjes zijn ontworpen om je verslaafd te maken. Maar je kunt je voorstellen dat dit wat doet met je brein.
Je aandacht raakt gefragmenteerd. Je wereldbeeld wordt (negatief) beĂŻnvloed. Je mentale gezondheid gaat achteruit. Zoveel tijd doorbrengen op social media is niet voedend voor je geluksgevoel!
Stel een dagelijks limiet in op je smartphone. Dit kun je doen via Schermtijd (iOS), Digitaal welzijn (Android) of de gratis app ScreenZen.
4. Gebruik social media doelgericht
Waarvoor open je deze app?
Wil je nieuws vergaren? Wil je weten wat iemand bezighoudt? Wil je posten of een connectie maken? Of ben je vooral op zoek naar een shot dopamine?
Door social media doelgerichter te gebruiken, kun je meer voordelen ervaren met minder nadelen.
Bijvoorbeeld: Ik gebruik social media primair om te posten en te verbinden met jullie! Zelden scroll ik door mijn feed op Instagram of Facebook. Ik kom om bij te dragen, niet om te consumeren.
Waarvoor gebruik jij de platforms die je gebruikt? En hoe kun je deze behoeften misschien vervullen op een minder verslavende manier?
Als je zoekt naar entertainment, misschien kun je dan eens kiezen voor een minder intense variant – zoals een film kijken, een stuk lezen in een boek of een sudoku doen.
5. Voeg pro-actief positiviteit toe
Consumeer minder, voeg meer toe.
Laat positieve, ondersteunende comments achter bij mensen en kanalen die je waardeert. Plaats zelf berichten die iets positiefs bijdragen. Deel en âlikeâ berichten die helpen de wereld een mooiere plek te maken.
Haal je aandacht weg bij de negativiteit, de angst, de boosheid. En wees een bron van inspiratie voor de mensen die je volgen.
Het is een van de dingen die ik probeer met mijn social media kanalen: mensen blijer maken!
Zo kun je met jouw social media gebruik ook iets positiefs toevoegen, best fijn.
6. Volg mensen en kanalen die je ondersteunen
Volg mensen en kanalen die je een goed gevoel geven.
Dit is een geweldige manier om je social media ervaring te verbeteren. Niet alleen krijg je op deze manier meer inspirerende berichten te zien. Je traint ook opnieuw het algoritme.
Door dit bewust te doen, kan jouw social media feed uitgroeien tot een eindeloze bron van positieve inspiratie. Sterker nog – je kunt social media gebruiken om te verbinden met gelijkgestemden met wie je vervolgens in het echt mee kunt afspreken.
Billy heeft bijvoorbeeld via Instagram contact gelegd met een flink aantal geweldige andere mannenstellen met kinderen. En nu organiseren we regelmatig meetups in leuke speeltuinen. Zo kunnen de kinderen spelen en herkenning in elkaar vinden. En kunnen de papaâs ervaringen uitwisselen en koffie drinken.
Een goed voorbeeld van hoe social media het leven enorm kan verrijken! Wat voor mensen zou jij in je omgeving willen hebben? Volg ze, en maak contact.
7. Gebruik social media niet op je smartphone
Besteed je erg veel tijd aan social media? Gooi de apps dan gewoon van je smartphone.
Ik heb al jaren geen social media apps op mijn smartphone. Met uitzondering van Instagram (deze app gebruik ik alleen om te posten). Een paar jaar geleden installeerde ik Tiktok. Super leuk, maar ik kwam er snel op terug.
Nadat de zoveelste avond was âverdamptâ in een digitaal vacuĂŒm, besloot ik dat ik mijn leven niet wilde spenderen aan een eindeloze stroom van entertainment.
Gebruik je socials op je computer. Minder verslavend, maar nog steeds prima bruikbaar.
8. Balanceer online en offline
Introduceer âsocial media vrije zondagenâ, leg je telefoon âs avonds in een kast of stel een strak dagelijks limiet voor jezelf in (zoals 30 minuten per dag).
Verplaats je focus naar de echte wereld.
Het voelt minder spectaculair, en dat is juist de bedoeling. Laat je brein ontwennen van de constante prikkeling. Baad je in de alledaagse âsaaiheidâ van de tastbare wereld om je heen.
Je gedachten zullen vertragen. De tijd lijkt langzamer te verstrijken. Je kunt beter verbinden met anderen. Misschien heb je zelfs voldoende aandacht om een hele film te kijken zĂłnder tussendoor je smartphone te checken.
Zet social media terug op zijn plek. Gebruik het niet als venster naar de wereld. Wees liever in die wereld. Zo voel je je snel gelukkiger Ă©n positiever. Minder onrust, minder angst, minder overweldigd.
Gewoon jij. Helemaal goed. In een moment op planeet aarde. Een moment dat gewoon mag bestaan zonder het te delen. Best bevrijdend.
Hoe leef je positief in een turbulente wereld?
In mijn nieuwste boek Kom maar op laat ik je precies zien hoe je dit doet.
Ik laat zien hoe je je positiviteit traint, vasthoudt Ă©n doorgeeft. Ook als de toekomst onzeker voelt en je normaal gesproken zou worstelen om positief te blijven.
Je ontdekt 21 bouwstenen die je kunt verweven in je leven. Zo bouw je aan een inspirerende toekomst. Voor jezelf, Ă©n voor de wereld om je heen.
Ben je ook klaar met de negativiteit? Het is tijd voor een nieuw verhaal.
Besteed minder tijd op je smartphone
Heb je soms het gevoel dat je teveel tijd op je smartphone doorbrengt? In deze Bundel gaan we aan de slag met bewust smartphone gebruik zodat je je leven weer terug krijgt.
Besteed minder tijd achter je scherm en op social media, en meer tijd aan echt genieten van je leven.
Doe je ook mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Goed, je acht social mediatips! Vooral het nieuws en de discriminerende berichten storen mij. Maar daar staan zoveel leuke dingen tegenover: stel kennissen die ik nu ook in het echt zie, bepaalde groepen, leuke activiteiten en nog veel meer. Dus ik stop toch niet.
apps op de telefoon: om een of andere reden heb ik er een hekel aan om apps te mĂłeten hebben op mijn telefoon. Bijvoorbeeld: je heb een Jumbo spaarkaart, en je kunt alles handig regelen in onze app, dus installeer onze app. Je kunt het, ietsje minder handig, ook regelen via de browser en website, dus ik neem lekker die app niet. Van de digitale streepjescode heb ik een screenshot in mijn google keep notes, voor als ik de kaart niet bij me heb :).
Dus mijn tip is: zelfs op je telefoon kun je veel via de browser doen in plaats van de app, ook bij social media, dat helpt al.