Artikel opslaan

Wie stil blijft zitten zal niet groeien

Het aangaan van een uitdaging is leuk en spannend, maar tegelijkertijd ook eng en onveilig. Wanneer je iets gaat ondernemen dat voor jou uitdagend is, zul je jezelf even buiten je comfort zone moeten begeven. Om die reden besluiten veel mensen te blijven hangen bij wat ze kennen en wat veilig voelt.

Toch is het de moeite waard om jezelf uit te dagen, zelfs al voelt dit soms onveilig en eng. Buiten je comfort zone stappen is namelijk een goede manier om jezelf te ontwikkelen als persoon.

Zodra je je uitdaging aangaat begin je te groeien. Als je je doel bereikt, dan zul je je comfort zone vergroten en je eigenwaarde zal stijgen. Daarbij zul je de vruchten plukken van het voltooien van je uitdaging. Als het niet lukt om je doel te bereiken, dan leer je ook erg veel over jezelf. Van fouten kun je leren, en dus zul je ook hiervan groeien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Kies een uitdaging

Wat voor uitdaging kun je kiezen? Waarmee kun jij je grenzen verleggen, je leven mogelijk verbeteren en groeien als persoon?

Ga op zoek naar iets dat je graag wilt, maar wat je eigenlijk niet uitvoert omdat je een beetje bang bent. Vaak vinden we de dingen die ons het meest gelukkig maken, in de dingen die ons een beetje bang maken.

Een uitdaging aangaan betekent jezelf een beetje in het diepe gooien. Je gaat een groot doel najagen waar je echt passie voor hebt. Je weet nog niet hoe je deze uitdaging zal overwinnen, maar je weet wel dat het je zal lukken.

Wat zijn goede voorbeelden van grote uitdagingen die een beetje eng kunnen zijn? Het starten van je eigen bedrijf, een nieuwe baan zoeken in een andere bedrijfstak, een huis kopen dat kan worden getypeerd als ‘opknappertje’, backpacken in een vreemd land, je eerste lezing geven, een eigen boek schrijven, als digibeet een weblog starten en ga zo maar door.

Een goede uitdaging geeft je enorme energie, je hebt zin om ermee aan de slag te gaan. De uitkomst moet het waard zijn om voor te strijden en je moet bereid zijn om jezelf door moeilijke tijden heen te slepen.

Stel een deadline

Een uitdaging zonder deadline is geen uitdaging. Geef jezelf een beperkte hoeveelheid tijd, en ga er direct mee aan de slag. Dus niet een bedrijf beginnen en “ik zie wel hoe het loopt”. Begin je bedrijf, en focus je op het binnenhalen van bijvoorbeeld 20 klanten in de eerste maand.

Bedenk dat hoe verder je de deadline stelt, des te meer tijd je hebt om uit te stellen. Wanneer je vervelende dingen moet doen (zoals je faalangst recht in de ogen kijken), zul je dit waarschijnlijk liever voor je uit schuiven. Geef jezelf hiervoor niet de tijd, en stel een krappe deadline.

Ben je bang dat de strakke deadline alleen je niet voldoende motiveert? Zorg dan voor een gezonde dosis sociale druk. Vertel mensen in je omgeving waar je mee bezig bent, of betrek andere mensen in het proces. Wanneer je verantwoording schuldig bent aan bijvoorbeeld klanten, kun je niet meer terug. Je maakt het jezelf moeilijker om af te haken dan om verder te gaan.

Stippel je plan uit

Hoe ga je het aanpakken, wat moet je allemaal doen? Welke mensen zijn erbij betrokken en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Stippel een plan uit voor het behalen van je doel. Voel je niet ontmoedigd als je te maken krijgt met ogenschijnlijk onmogelijke opdrachten. Vertrouw erop dat er oplossingen zullen komen voor de obstakels die je herkent.

Met een flinke dosis motivatie van binnenuit en van buitenaf kun je erg veel voor elkaar krijgen. Als we willen kunnen we als mensen bergen verzetten, dus heb vertrouwen in je eigen kunnen. Daarbij hoef je niet alles alleen te doen, dus ga op zoek naar mensen die je kunnen en willen helpen.

Het behalen van een bijzonder doel gaat niet vanzelf, en soms is het zwaar en vervelend. Bedenk dat je soms door de plas zult moeten lopen, in plaats van te wachten tot de plas is opgedroogd. Zo lang de uitkomst alle moeite waard is, motiveer je jezelf om door te gaan.

Observeer je eigen gedachten

Het echte werk gaat hem niet zozeer zitten in de dingen die je doet, maar in de dingen die je denkt en voelt. Het is van groot belang dat je opmerkt hoe je je voelt met deze grote uitdaging voor je.

Als het goed is voel je je ergens onzeker, een beetje bang en erg ongemakkelijk. Dat is goed, en bovendien heel logisch. Je staat buiten je comfort zone, in een gebied dat helemaal nieuw voor je is.

Zorg dat je niet wegvlucht naar je veilige mentale plekje. Blijf staan, en observeer je gedachten. Je gevoelens zijn vrijwel nooit rationeel. Natuurlijk vind je het eng om voor het eerst te spreken voor een groot publiek, maar waarom vind je het eng?

Misschien ontdek je dat je meer last hebt van faalangst dan je dacht. Of dat je perfectionisme je in de weg staat om vooruit te komen. Wanneer je geen grip hebt op de situatie, kun je als controlfreak hele interessante gevoelens ontmoeten.

Handel niet naar je onzekerheden, maar observeer ze voor wat ze zijn. Het is het stemmetje in je hoofd dat je in veiligheid wil brengen. Ver weg van al die spannende nieuwe dingen, maar juist lekker veilig thuis op de bank.

Door de stemmen in je hoofd objectief te bekijken voorkom je dat je je eigen succes saboteert. Geef niet toe aan de verleiding om het bijltje er bij neer te gooien, of om minder hard je best te doen. Doe zo goed mogelijk je best, en durf jezelf een beetje in het diepe te gooien. Het voelt eng, maar het is uiteindelijk heel erg leuk.

Groei en word sterker

Door een grote uitdaging aan te gaan zul je groeien. Niet alleen vergroot je je comfort zone en zul je de vruchten plukken van dat wat je bereikt, je leert jezelf beter kennen.

Wanneer je iets engs gaat doen zal een deel in je er alles aan doen om je tegen te houden. Door deze gevoelens te observeren en te herkennen voor wat ze zijn (saboterende gevoelens) kun je jezelf verder brengen. Zo kun je uiteindelijk fantastische dingen bereiken waardoor je groeit als mens.

Meer tips om bijzondere dingen te bereiken?

Wil je leren hoe je de wensen realiseert die je van binnenuit hebt? Lees dan de Creatiespiraal, en ontdek de natuurlijke weg van wens naar realisatie.

In dit inspirerende boekje leer je waarom je de wensen die je hebt per definitie kunt realiseren. Lees ook ons eerdere artikel over de Creatiespiraal: De Creatiespiraal: Je Dromen Verwezenlijken.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test