Artikel opslaan

Je leven is te kort om er niet van te genieten

Stel nu dat je tachtig jaar oud wordt. Dan heb je in totaal zo’n 30.000 dagen te leven. En je bent nu dertig? Dan heb je er zo’n 11.000 op zitten. Juist, je ben al op een derde. Nog vijftig keer zul je kerst vieren, nog vijftig keer zul je de lente ervaren en je zult nog vijftig keer genieten van een jaarwisseling.

Maar wie zegt dat je tachtig wordt? Misschien heeft de toekomst voor jou hele andere zaken in petto. Of misschien zul je door ontwikkelingen in de medische wetenschap wel 150 jaar oud worden. Wie zal het zeggen?

Uiteraard wil je niets te maken hebben met de bovenstaande getallen. Je wilt je leven niet beschouwen alsof het een product is met een beperkte levensduur. Toch kunnen dit soort confronterende rekensommetjes wel een verschil maken. Het is herfst. Geniet jij dit jaar van de herfst alsof je het nog maar vijftig keer zou kunnen ervaren? Of vind je het niets bijzonders?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Alles gaat voorbij

Op het album Jouw Leven Lang Bij Mij van Acda & de Munnik vind je het nummer Alles gaat voorbij. Luister er eens naar, want de boodschap is deprimerend en inspirerend tegelijk. Alles gaat voorbij, maar eerst genieten we ervan.

Wil je meer inspiratie en misschien zelfs een traantje wegpinken? Lees dan dit Inspirerende gedicht.

Genieten is een sleutel tot geluk

Of dit soort muziek nu wel of niet jouw ding is, het is belangrijk om je bewust te zijn van deze boodschap. Alles in het leven is per definitie tijdelijk. Alles houdt een keer op. En hoewel dat niet echt een opbeurende kijk op het leven is, is het wel de waarheid.

Het doet je beseffen dat alles wat je nu hebt en ervaart slechts tijdelijk is. Op een dag zal het er niet meer zijn. En dan is het de vraag of je er echt van genoten hebt. Geniet jij van je leven? Of ben je bezig met overleven, en neem je eigenlijk te veel dingen voor lief?

Wie actief geniet van het leven is gelukkiger. En het is ook belangrijk, want het vormt een beetje de kern van ons bestaan. Als we er niet van genieten, kunnen we het net zo goed niet ervaren.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Je kunt er voor kiezen om acht jaar bij een werkgever te blijven hangen waar je het eigenlijk niet zo naar je zin hebt. Je blijft zitten omdat je bang bent voor verandering, omdat je er helemaal ingesleten bent of omdat je wacht op de grote beloning (promotie of partner worden).

Besef je echter wel wat je inlevert. Je bent acht jaar lang bezig met iets waar je niet van geniet. Iets waar je niet gelukkiger van wordt. En, om dezelfde berekening als hierboven nog eens aan te halen, je kiest ervoor om hier 10% van je leven aan te besteden.

Klinkt dat als iets wat ergens op slaat? Nee. En zo kun je de baan vervangen door talloze andere zaken zoals een slechte relatie, onvruchtbare vriendschappen, niet reizen terwijl je het wel wilt en ga zo maar door.

Wat is jouw tijd je waard? Blijf niet hangen in zaken die niet bij je passen, en ga op zoek naar dingen waar je van kunt genieten. Zoek leuk werk, vind inspirerende vrienden en vind een evenwichtige relatie. Maak het niet te moeilijk voor jezelf.

Je moet jezelf er aan herinneren

Genieten komt niet altijd vanzelf. Ja, tijdens de seks wel, maar voor de rest moet je jezelf er regelmatig aan herinneren dat je moet genieten. Dat betekent vaak dat je even een paar keer diep ademhaalt, je focus even verplaatst van het schijnbaar belangrijke naar dat wat er echt toe doet.

Je moet genieten van een zonsondergang. Neem het niet voor lief, je zult er maar een beperkt aantal van ervaren. Geniet van de natuur, van de mensen van wie je houdt, van mooie muziek, kunst, gezelligheid en ga zo maar door.

Herinner jezelf er meerdere keren per dag aan dat je niet moet vergeten te genieten. Voor je het weet lig je alweer in bed. Heb je dan genoten van deze dag?

Doe je best om bewust te zijn

Je geniet wanneer je bewust bent. Wanneer je op een alerte manier in het leven staat, en je niet te makkelijk laat meeslepen door alle minder leuke zaken. Als je bewust bent kun je het verleden en de toekomst loslaten, en kun je genieten van het hier en nu.

Doe je best om bewuster door het leven te gaan. Geniet zo veel als je kunt, want wanneer je op je sterfbed ligt wil je kunnen zeggen dat je ten minste hebt genoten van je mooie leven.

Praktische tips om meer te genieten

Wil je meer tips over hoe je dan precies kunt genieten? De onderstaande soChicken artikelen helpen je op weg!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test