Artikel opslaan

De dip van vier uur ‘s middags

Je bent vroeg opgestaan, hebt een productieve ochtend gehad, hebt geluncht en je gaat richting het einde van je werkdag. Het is rond een uur of vier, en je merkt hoe je energie op raakt. Je voelt je een beetje moe en futloos, en dat terwijl je nog wat tijd te gaan hebt!

De namiddag dip komt veel voor. Je lichaam wil eigenlijk rusten, maar je omgeving laat het nog niet toe. Toch is het goed mogelijk om je namiddag dip op een goede manier door te komen. Wij geven je vijf handige tips die je direct meer energie geven!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Haal energie in je longen

Veel mensen onderschatten de kracht van zuurstof in hun lichaam. Iedere cel in je lijf heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren, en die zuurstof kan alleen worden toegevoegd via je longen door je bloed. Voel je je duf? Dan kan het goed zijn dat je iets meer zuurstof kunt gebruiken in je hersenen en in je lichaam!

Neem dus even een moment om een paar keer heel diep in te ademen, je adem eventjes vast te houden en vervolgens rustig uit te ademen. Op deze manier zorg je ervoor dat je bloed weer rijk wordt aan verse zuurstof. Doe dit voor het beste resultaat in de buitenlucht of een raamopening!

2. Laat het bloed stromen

Je gaat je direct wakkerder en actiever voelen wanneer je even je bloed laat stromen. Een paar keer opdrukken, even hardlopen op de plaats, een stevige wandeling van tien minuten of wat yoga oefeningen zijn stuk voor stuk goede manieren om je bloed in beweging te zetten.

Wanneer je in beweging komt gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Hierdoor wordt de zuurstof uit je longen snel en goed verspreid door je lichaam, en worden de afvalstoffen die de cellen produceren efficiënt afgevoerd.

Vind je het raar om op de werkvloer in beweging te komen? Ga dan even naar buiten, of doe wat oefeningen op het toilet!

3. Gun jezelf wat daglicht

Sterk daglicht reguleert onze interne klok. Wanneer we lange tijd binnen zitten krijgen we minder licht binnen, en gaat ons lichaam zich voorbereiden op de nacht waardoor je duf en zelf slaperig kunt worden.

Iedere meter die je van het raam verwijderd bent betekent een enorm verlies aan lichtsterkte. In sommige werkomgevingen wordt om deze reden gebruik gemaakt van daglicht TL-verlichting.

Dit soort verlichting helpt je langer fit te blijven in een relatief donkere omgeving. Toch is het lang niet zo sterk als echt daglicht. Wanneer je vanuit je werkplek naar buiten kijkt, en pijn in je ogen krijgt van de felle lucht dan weet je dat het tijd is voor wat daglicht!

Loop even echt naar buiten, en blijf minimaal vijf minuten in het daglicht staan. Het kost slechts een paar minuten om je interne biologische klok weer te synchroniseren met de buitenwereld. Ondertussen kun je stappen 1 en 2 uitvoeren!

4. Eet wat fruit

Fruit bevat simpele suikers die je lichaam direct kan opnemen. Als je toe bent aan wat eten kan het slim zijn om even een appel te pakken. Fruit bevat glucose, de stof die je hersenen direct kunnen gebruiken als energiebron. Je lichaam hoeft het niet te bewerken of om te zetten, het kan direct worden aangewend voor je hersenen.

De meeste zoete vruchten zijn daarom zowel lekker als stimulerend op momenten dat je een beetje aan het inkakken bent. Pak echter geen banaan! Een banaan bevat dezelfde kalmerende stof die te vinden is in warme melk. Eet liever een appel of een trosje druiven, en wacht met de banaan tot je klaar bent met werken en het tijd is om te ontspannen.

5. Stel een doel voor jezelf

Gun jezelf een mentale motivatie om nog even door te gaan. Geef jezelf een klein doel dat je nog kunt afronden in het komende uur. En als je jezelf echt een plezier wilt doen, dan spreek je ook nog een leuke beloning met jezelf af als je dat doel bereikt hebt.

Dus, het is vier uur en je hebt eigenlijk geen zin meer om te werken. Spreek met jezelf af dat je nog twee belangrijke taken afwerkt, en als je dat hebt gedaan dan mag je straks een drankje gaan doen met twee leuke collega’s. Motiveer jezelf om de dag met een klapper af te sluiten, en niet met een susser!

Je hebt je namiddag dip verslagen

Met deze simpele stappen heb je je namiddag dip zo weer onder de duim! Met deze nieuwe energie kun je de dag op een positieve manier afronden. Hoe leuker je deze dag afrondt, des te beter hij in je herinnering zal blijven hangen! Dus doe je best om nieuwe energie te vinden en maak er nog even iets moois van voordat je lekker kunt gaan ontspannen!

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test