Artikel opslaan

Ik zit in een dip, en ik weet niet waarom

Het kan iedereen overkomen. Je voelt je niet helemaal gelukkig, maar je weet niet precies wat er aan de hand is. Het kan een combinatie van factoren zijn, te veel stress, te weinig slaap of simpelweg een gevoel van verveling.

Wanneer je wordt overspoeld met zo’n vaag gevoel weet je niet direct wat je ermee aan moet. Als je een duidelijke aanwijsbare oorzaak hebt dan kun je er eenvoudig iets aan doen. Als je echter niet precies weet waardoor je in een dip zit is dat lastiger.

Gelukkig zijn er drie dingen die je kunt doen om je dip binnen een middag te verminderen en jezelf weer beter te voelen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Eenvoudig maar erg effectief

De onderstaande stappen zijn niets nieuws en niets bijzonders. Het zijn drie dingen die je kunt ondernemen wanneer je je even wat minder voelt, maar ze lijken verraderlijk eenvoudig. Toch werken ze stuk voor stuk.

Laat je niet misleiden door de eenvoud. Lezen over sporten is namelijk echt iets anders dan daadwerkelijk een uurtje hardlopen door het bos. Je kunt conceptueel begrijpen dat bijvoorbeeld sporten goed kan zijn om je stemming te verbeteren, maar tot je het echt doet verandert er niets.

En zeg nu zelf, als je in een dip zit dan wil je het liefst op de bank liggen met een kleedje en een doos chocolade. Je wilt niet zweten, je wilt niet schrijven en al helemaal niet ‘geforceerd’ tot rust komen.

Het onderstaande stappenplan lijkt eenvoudiger dan het is. Als je op dit moment niet zo lekker in je vel zit dan helpt het niet om alleen te lezen. Neem de tips ter harte en werk de stappen één voor één af. Dan zul je je echt binnen een paar uur beter voelen!

Stap 1: Mindmap alles van je af

Begin met het creëren van ruimte in je hoofd. Het is niet de bedoeling dat je diep gaat graven in je psyche naar de mogelijke oorzaken van je dip. Pak een vel papier, en schrijf gewoon op welke zaken je op dit moment bezighouden.

Een makkelijke manier om dit te doen is door middel van een mindmap. Leg het blad horizontaal voor je, en schrijf in het midden een vraag aan jezelf. Een goede vraag kan zijn: “Wat staat op dit moment mijn geluk in de weg?”.

Vervolgens schrijf je rondom deze vraag de verschillende antwoorden die in je opkomen. Welke zaken belemmeren op dit moment jouw geluk? Het kan van alles zijn. Een ruzie met een goede vriend, je belastingaangifte die de deur nog uit moet, het feit dat je je verveelt op je werk etc.

Door deze zaken van je af te schrijven voel je je niet alleen direct opgelucht, je krijgt ook een goed inzicht in je leven op dit moment. Je ziet eenvoudig welke zaken jou op dit moment emotioneel belasten, en welke dingen je zou kunnen aanpakken.

Toch is het aanpakken van je problemen niet nodig om je beter te voelen. Om jezelf nu uit je dip te slepen is het voldoende om je problemen van je af te schrijven. Hierdoor krijg je meer denkruimte en kun je de zaken beter relativeren. Door ze op te schrijven krijg je meer duidelijkheid, en dat is vaak alles wat je nodig hebt om je beter te voelen.

Als je deze oefening hebt doorlopen, en het gevoel hebt dat je zo’n beetje alles wel hebt opgeschreven, is het tijd om door te gaan met de volgende stap.

Stap 2: Ga een uurtje sporten

Een tijdje geleden is er een onderzoek gepresenteerd dat concludeert wat veel mensen al wisten: Sporten halveert de kans op depressie. Daar komt bovenop dat sporten helpt bij een sneller herstel van psychische stoornissen.

Wie in een dip zit moet sporten. Niet alleen omdat de wetenschappers dat zeggen, maar ook omdat het gewoon ontzettend lekker is. Zodra je een uurtje hebt gesport voel je je moe en ontspannen tegelijk. Je hebt veel stress en problemen van je afgeschud en je voelt je fit en gezond.

Dat komt niet alleen omdat het fijn voelt om je lichaam in beweging te brengen. Wanneer je minimaal 30 minuten matig tot intensief hebt bewogen maakt je lichaam endorfine aan. Een hormoon dat zorgt voor een gelukzalig gevoel en bovendien een pijnstillende werking heeft.

Sporten is een praktische manier om je psyche even het zwijgen op te leggen. Het enige probleem is dat je jezelf waarschijnlijk echt moet pushen om in beweging te komen. Want je zit in een dip, dan heb je geen behoefte aan hardlopen.

Als je je echt beter wilt voelen dan is een uurtje sporten echt één van de beste manieren om dit snel te bereiken. Het vereist geen ingewikkeld denkwerk, je hoeft alleen maar te bewegen. En echt, je zult jezelf beter voelen als je klaar bent. Pak jezelf dus bij je nekvel, en kom in beweging!

Als je deze stap hebt afgerond, en weer helemaal bij bent gekomen van het sporten, is het tijd om door te gaan met de volgende stap.

Stap 3: Neem afstand van je leven

Meditatie werkt beter dan medicatie. De kunst van accepteren, bewust zijn en afstand nemen heeft een helende werking op lichaam en geest. Door te mediteren maak je jezelf los van je dagelijkse beslommeringen, en word je bewust op een hoger niveau.

Dat klinkt allemaal lekker zweverig, maar het is wel waar. De dip die je nu ervaart heeft waarschijnlijk te maken met zaken in het dagelijks leven. Het gaat over externe zaken, dingen waar je mee te maken hebt maar die in essentie helemaal los van jou staan.

Jij bent niet je problemen en je bent niet de dingen waar je je mee bezig houdt. Jij bent wie je van binnen bent. En hoewel dat niet altijd zo voelt, ben je altijd vrij.

Door contact te maken met je innerlijke wereld kun je de externe wereld leren loslaten. Van binnen kun je geluk en rust ervaren wanneer je dat wilt. In de externe wereld zijn geluk en rust soms aanwezig, maar vaak ook draait het om stress en onrust.

Maar hoe bereik je je innerlijke wereld? Door te mediteren dus. Ga ontspannen zitten of liggen in een rustige kamer, adem diep in en uit, en voel hoe je je bij iedere uitademing meer ontspant. Blijf je concentreren op je ademhaling.

Het volgende artikel helpt je in meer detail te beginnen met meditatie: Meditatie Gids: Leer Meditatie in 7 Stappen!

Mediteren vereist wat oefening. Iedere keer dat je mediteert zul je merken dat het je makkelijker afgaat. Als je wilt kun je gebruik maken van ontspannende meditatiegeluiden. Zet je koptelefoon op en start bijvoorbeeld deze video.

Meer tips om beter in je vel te komen?

De onderstaande artikelen geven je meer inzichten om je snel beter te voelen wanneer het leven even tegenzit.

 

Til jezelf uit een moeilijke periode

Stap voor stap uit je dip komen Bundel

Ga je op dit moment door een moeilijke periode in je leven? Geen zorgen - je bent niet alleen. We kunnen je problemen misschien niet in één klap oplossen, maar er zijn wel een hoop stappen die we samen kunnen zetten.

In deze Bundel maken we je problemen samen minder problematisch, zetten we stappen richting de opwaartse spiraal, veranderen we je perspectief en beoefenen we acceptatie en zelfcompassie.

We gaan het samen beter maken , doe je mee? ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test