Artikel opslaan

Helemaal vrij om het leven te ervaren

Je verwachtingen over je leven zetten je gevangen. Je verwachtingen zorgen er namelijk voor dat je het leven steeds op één manier benadert, namelijk de manier die aansluit bij je verwachtingen.

Daar is niets mis mee (en al was dat het wel, who cares). Toch is het interessant om je verwachtingen over je leven onder de loep te nemen. Op die manier ontdek je namelijk waar veel van je problemen vandaan komen. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Verwachtingen zorgen voor je problemen

Je bent onderweg naar huis, en je verwacht dat je lover de was heeft opgehangen en de vaatwasser heeft uitgeruimd. Je hebt een beeld voor ogen waarin dit is gebeurd. Wanneer je thuis komt blijkt dat er helemaal niets is gebeurd. Je wordt boos, omdat je merkt dat de situatie zoals je deze aantreft niet aansluit bij je verwachting.

Je kunt naar huis reizen zonder verwachting. Je hebt totaal geen verwachtingen van wat er wel en niet gebeurt zou moeten zijn thuis. Je komt binnen, het huis is rommelig. Je wordt er niet direct blijer van, maar je had geen verwachting van de situatie. Dus er is geen reden om ruzie te maken.

Als iets anders uitpakt dan je verwachtte dan krijg je een klap te verwerken. Er ontstaat een reactie. Je voelt je naar aanleiding hiervan blij, boos, verdrietig, teleurgesteld, verbaasd of verrast. Dit is van toepassing op externe gebeurtenissen en andere mensen. Het is ook van toepassing op ons eigen gedrag.

Je verwacht van jezelf dat je vandaag lekker productief gaat zijn. Je blijkt niet aan je eigen verwachting te kunnen voldoen. Daarom heb je een hekel aan jezelf, aan je eigen gedrag. Je voelt je hierdoor (wellicht tijdelijk) minder goed over jezelf en zit dus minder goed in je vel.

We hebben allemaal verwachtingen. En onze verwachtingen zorgen voor problemen. Ja, soms pakt het goed uit (als je verwachtingen worden overtroffen). Maar ook als je geen verwachtingen hebt kun je erg blij zijn met hoe een situatie uitpakt. Wanneer je geen verwachtingen hebt voorkom je dus problemen terwijl je nog steeds kunt profiteren van de voordelen.

Zo leef je zonder (of met minder) verwachtingen

Prima. Alsof het zo simpel is om geen verwachtingen te hebben! Nee, dat is het niet. Maar je kunt ergens beginnen en er zo steeds beter in worden. Het loslaten van je verwachtingen over jezelf en de wereld om je heen voelt ontzettend lekker. Je zult al snel proeven van de voordelen en het hierdoor vaker doen.

Oké, laten we aan de slag gaan. Hoe leef je zonder verwachtingen? Hier enkele ideeën:

  • Ben je boos (geweest)? Evalueer dan eens waarom je precies boos bent. Wat irriteert je? Heeft het te maken met verwachtingen die niet waar worden gemaakt? Waren deze verwachtingen realistisch? Zou je ze kunnen laten vallen?
  • Het hebben van verwachtingen geeft je een vals gevoel van controle. Het leven doet gewoon zijn ding en maakt zich niet druk om wat jij er allemaal van verwacht. Zie het als die auto attractie in de Efteling. Je houdt als kind voortdurend het stuur vast in de illusie dat jij bepaalt hoe de auto rijdt. Je doet je best om mooie bochten te maken, om geen botsingen te maken. Op een bepaald moment besef je echter dat je het stuur ook los kunt laten, en dat de auto dan precies dezelfde route rijdt. Het leven is zoals die auto, en ja, je mag het stuur rustig loslaten.
  • Weet dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Train jezelf om vaker in het hier en nu te leven. Zodra je weet dat je je prima kunt vermaken in je eentje, zonder spullen, zonder toestanden, kun je met meer vertrouwen leven zonder verwachtingen.
  • Val andere mensen niet lastig met jouw hoge verwachtingen. Ja, als het om het opleveren van werk gaat is het misschien wenselijk om verwachtingen te hebben. Maar heb minder verwachtingen van je familie, je kinderen, je partner. Dit geeft meer lucht, minder frustratie en meer liefde. Echte liefde is loslaten, niet vastklampen.
  • Je kunt doelen hebben en toch leven met minder verwachtingen. Minder verwachtingen betekent niet geen verwachtingen. Vaak dient het leven oplossingen aan die je nooit had verwacht!

Wat verwacht jij van dat feestje van vanavond? Wat verwacht je van het kerstdiner, die vakantie? Hoe hoger je verwachtingen, des te groter je kans op teleurstellingen. Laat het leven over je heen spoelen, ga er zonder verwachtingen in. Je zult net zoveel lol beleven. Misschien zelfs wel meer.

Want wie zegt dat iedere gebeurtenis alleen maar leuk is als deze aan jouw verwachtingen voldoet? Misschien ontdek je wel hele nieuwe mogelijkheden die ook mooi zijn, iets wat je nooit had verwacht!

Dus maak het jezelf makkelijker. Geniet van je leven, en verwacht niet zoveel. Kom uit je gevangenis van verwachtingen en ervaar het moment zoals het zich aandient. Ik verwacht dat je dat kunt. Nee, ik verwacht het niet. Of… nou dit wordt te ingewikkeld.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test