Helemaal vrij om het leven te ervaren
Je verwachtingen over je leven zetten je gevangen. Je verwachtingen zorgen er namelijk voor dat je het leven steeds op één manier benadert, namelijk de manier die aansluit bij je verwachtingen.
Daar is niets mis mee (en al was dat het wel, who cares). Toch is het interessant om je verwachtingen over je leven onder de loep te nemen. Op die manier ontdek je namelijk waar veel van je problemen vandaan komen. Laten we eens kijken hoe dat werkt.
Verwachtingen zorgen voor je problemen
Je bent onderweg naar huis, en je verwacht dat je lover de was heeft opgehangen en de vaatwasser heeft uitgeruimd. Je hebt een beeld voor ogen waarin dit is gebeurd. Wanneer je thuis komt blijkt dat er helemaal niets is gebeurd. Je wordt boos, omdat je merkt dat de situatie zoals je deze aantreft niet aansluit bij je verwachting.
Je kunt naar huis reizen zonder verwachting. Je hebt totaal geen verwachtingen van wat er wel en niet gebeurt zou moeten zijn thuis. Je komt binnen, het huis is rommelig. Je wordt er niet direct blijer van, maar je had geen verwachting van de situatie. Dus er is geen reden om ruzie te maken.
Als iets anders uitpakt dan je verwachtte dan krijg je een klap te verwerken. Er ontstaat een reactie. Je voelt je naar aanleiding hiervan blij, boos, verdrietig, teleurgesteld, verbaasd of verrast. Dit is van toepassing op externe gebeurtenissen en andere mensen. Het is ook van toepassing op ons eigen gedrag.
Je verwacht van jezelf dat je vandaag lekker productief gaat zijn. Je blijkt niet aan je eigen verwachting te kunnen voldoen. Daarom heb je een hekel aan jezelf, aan je eigen gedrag. Je voelt je hierdoor (wellicht tijdelijk) minder goed over jezelf en zit dus minder goed in je vel.
We hebben allemaal verwachtingen. En onze verwachtingen zorgen voor problemen. Ja, soms pakt het goed uit (als je verwachtingen worden overtroffen). Maar ook als je geen verwachtingen hebt kun je erg blij zijn met hoe een situatie uitpakt. Wanneer je geen verwachtingen hebt voorkom je dus problemen terwijl je nog steeds kunt profiteren van de voordelen.
Zo leef je zonder (of met minder) verwachtingen
Prima. Alsof het zo simpel is om geen verwachtingen te hebben! Nee, dat is het niet. Maar je kunt ergens beginnen en er zo steeds beter in worden. Het loslaten van je verwachtingen over jezelf en de wereld om je heen voelt ontzettend lekker. Je zult al snel proeven van de voordelen en het hierdoor vaker doen.
Oké, laten we aan de slag gaan. Hoe leef je zonder verwachtingen? Hier enkele ideeën:
- Ben je boos (geweest)? Evalueer dan eens waarom je precies boos bent. Wat irriteert je? Heeft het te maken met verwachtingen die niet waar worden gemaakt? Waren deze verwachtingen realistisch? Zou je ze kunnen laten vallen?
- Het hebben van verwachtingen geeft je een vals gevoel van controle. Het leven doet gewoon zijn ding en maakt zich niet druk om wat jij er allemaal van verwacht. Zie het als die auto attractie in de Efteling. Je houdt als kind voortdurend het stuur vast in de illusie dat jij bepaalt hoe de auto rijdt. Je doet je best om mooie bochten te maken, om geen botsingen te maken. Op een bepaald moment besef je echter dat je het stuur ook los kunt laten, en dat de auto dan precies dezelfde route rijdt. Het leven is zoals die auto, en ja, je mag het stuur rustig loslaten.
- Weet dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Train jezelf om vaker in het hier en nu te leven. Zodra je weet dat je je prima kunt vermaken in je eentje, zonder spullen, zonder toestanden, kun je met meer vertrouwen leven zonder verwachtingen.
- Val andere mensen niet lastig met jouw hoge verwachtingen. Ja, als het om het opleveren van werk gaat is het misschien wenselijk om verwachtingen te hebben. Maar heb minder verwachtingen van je familie, je kinderen, je partner. Dit geeft meer lucht, minder frustratie en meer liefde. Echte liefde is loslaten, niet vastklampen.
- Je kunt doelen hebben en toch leven met minder verwachtingen. Minder verwachtingen betekent niet geen verwachtingen. Vaak dient het leven oplossingen aan die je nooit had verwacht!
Wat verwacht jij van dat feestje van vanavond? Wat verwacht je van het kerstdiner, die vakantie? Hoe hoger je verwachtingen, des te groter je kans op teleurstellingen. Laat het leven over je heen spoelen, ga er zonder verwachtingen in. Je zult net zoveel lol beleven. Misschien zelfs wel meer.
Want wie zegt dat iedere gebeurtenis alleen maar leuk is als deze aan jouw verwachtingen voldoet? Misschien ontdek je wel hele nieuwe mogelijkheden die ook mooi zijn, iets wat je nooit had verwacht!
Dus maak het jezelf makkelijker. Geniet van je leven, en verwacht niet zoveel. Kom uit je gevangenis van verwachtingen en ervaar het moment zoals het zich aandient. Ik verwacht dat je dat kunt. Nee, ik verwacht het niet. Of… nou dit wordt te ingewikkeld.
Reacties
Je zou ook nog een stap verder kunnen gaan, door te spelen met negatieve verwachtingen, bijvoorbeeld, dat als je naar huis gaat, dat je je indenkt dat het misschien wel een enorme bende in huis is, en dat de kat de boel heeft ondergekotst, als je dan thuis komt ben je blij dat er eigenlijk helemaal niets aan de hand is!
hahaha zo doe ik dat ook Kaz van Wel, en helpt! XD
Ja maar dat is negatief denken…dat werkt niet lijkt me.
Ik heb geleerd te leven zonder verwachtingen, maar heb thuis moeite als men iets niet doet zoals afgesproken. Zijn dat ook verwachtingen?
Natuurlijk zijn dat ook verwachtingen Karso, je verwacht dat een ander zich aan gemaakte afspraken houdt. Als dat niet zo is, kun je beter die verwachting niet hebben en jezelf en de ander bevragen wat maakt dat er afspraken gemaakt worden die dan niet nagekomen worden. Meestal lost de frustratie zich dan vanzelf op. Wat mij helpt is ook het begrip van binnenuit: “Hoe vaak ben ik zelf – ook afspraken aan mijzelf – niet nagekomen”, en hoe “oordeel” ik daarover naar mezelf toe? Dan ben ik minder bezig met die ander en heb ik meer begrip voor het “falen” van de ander, omdat ik zie hoe ik het zelf ook doe. En ook daarmee de verwachting over mijzelf kan loslaten dat ik me altijd aan mijn afspraken “moet” houden. In de praktijk betekent dit dat ik bewuster wel of ook geen afspraken ergens over maak en tevens begrijp uit eigen ervaring dat de dag weleens anders kan lopen als “afgesproken”.
Wat een mooi geschreven stuk! Ik kom er achter dat ik veel ontevredenheid in mij heb door mijn hoge verwachtingen en daar ben ik mee bezig.
Dit artikel helpt daar zeker bij. Er komt wel 1 vraag bij mij omhoog… Verwachtingen en je ergens op verheugen, is dat hetzelfde? Zoals een vakantie, daar kan ik me erg op verheugen en dat is echt iets waar ik naar uit kijk. Zijn dat dan ook die verwachtingen? En moet ik daar dan niet aan denken?
Groetjes!
Je ergens op verheugen lijkt voor mij meer op ‘hopen’. Je hoopt dat je een fijne vakantie zult hebben maar je verwacht het niet zonder meer. In je achterhoofd weet je natuurlijk dat er geen garantie is maar hopen mag altijd. Toch?
Det verheugen op de vakantie lijkt mij zeker met verwachtingen te maken hebben Want zou je je ook zo verheugen op regen, gehorige kamers, vies eten etc?Dus heb je er toch wel een mooi plaatje bij.
Ik vind het heel moeilijk om verwachtingsloos te zijn. Zelfs als ik denk geen verwachtingen te hebben , blijkt achteraf vaak dat ik die situatie dan toch niet had verwacht! Omdat het dus zo onbewust is, helpt het mij meer om mijn oordelen achteraf te onderzoeken.
Ik denk zeker dat het hebben van minder verwachtingen kan helpen! Het is voor mijn gevoel ook een dubbel iets; verwachtingen. Ik ben iemand die heel erg uit kan kijken naar iets wat gaat gebeuren. Bijvoorbeeld een dagje uit, een bezoekje, feestdagen. Die voorpret is super leuk, maar kan ook heel veradelijk zijn…want de werkelijkheid valt meer dan soms tegen. Maar toch is de voorpret leuk…beetje dubbel dus.
Ik probeer zoveel mogelijk overal blanco in te gaan. Mensen vragen mij ook vaak: wat verwacht je hier of daar van? Niks! Het is leuker om een kind dat het niet verwacht een ijsje te geven dan een kind dat dit wel verwacht.
Soms verheug ik me ergens op, en word het n flop. Soms begin ik met grootste tegenzin aan iets, en eindigt in te-gek plezier! Tevredenheid is een deugd…Het “nee” heb je. Het “ja” kun je krijgen. Deze wijsheid gaf mijn vader me mee op weg!.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens.
Ook zonder verwachtingen kan je leven tegenvallen.
Bijv: je gaat naar huis zonder verwachtingen over hoe je het thuis aantreft. Er is echter bij je ingebroken of brand geweest en al je waardevolle spullen zijn weg. Of je had geen verwachtingen over je gezondheid, maar je blijkt opeens ongeneselijk ziek. Of je gaat trouwen zonder daar verwachtingen van te hebben maar je partner slaat je en/ of gaat vreemd. Zonder dat je verwachtingen had, kan je leven of dat moment toch heel erg tegenvallen. Toch?
@louise, dat zijn geen verwachtingen waar je het over hebt. Dat zijn nare tegenslagen die iedereen kan overkomen. Dat is wat ik denk. Je gaat niet naar huis met de verwachting dat er is ingebroken. Je wordt niet wakker en verwacht dat je ongeneeslijk ziek wordt. Dat is wat ik denk..
Ik kan me goed vinden in dit artikel. Het klopt! Niet te hoge verwachtingen hebben, zeker niet van mensen in je omgeving maar ook niet van jezelf. Dit levert veelal frustratie en teleurstelling. Gewoon een flexibele houding in het leven zonder teveel te verwachten. Het is simpel: een flexibele houding, ervoor gaan, vallen en weer opstaan en je ziet wel wat er naar je toe komt of wat er op je pad komt.