No worries, mate.

Precies, maak je geen zorgen. Het is de lijfspreuk van menig Australiër en het zou een prima lijfspreuk zijn voor de rest van de wereld. Want, als je nu heel eerlijk bent tegen jezelf, waarom maak je je nu precies zo druk?

 • Is die mafkees op de snelweg het waard om je over op te winden?
 • Word jij geschaad in je persoonlijk geluk als iemand een vervelende opmerking over je heeft gemaakt?
 • Maakt het nu echt uit als jij die vriendin altijd als eerst moet bellen?
 • Wil je je echt drukmaken om het eetpatroon van je eigenwijze zusje?
 • Is het een serieus probleem voor je als je je zin niet krijgt, of als het leven (tijdelijk) niet voldoet aan je verwachtingen?

Laat jij je leven negatief beïnvloeden door dingen die er niet toe doen? Heb je niets beters te doen?

Het leven is geen Efteling attractie

Of, misschien toch wel. Ook in het leven moet je soms lang wachten terwijl je iets anders voor ogen had. Je wordt in het leven ook regelmatig omringd door irritante mensen waarmee je niets te maken wilt hebben, in het leven gaat er ook weleens iets stuk, blijf je ook weleens hangen in het donker, word je ook verrast en bewegen mensen ook weleens houterig. En de realiteit ziet er, net als de Droomvlucht (die ruikt naar potpourri), vaak minder mooi uit dan het beeld dat je ervan in je hoofd had.

Dus, kort samengevat zonder elfjes: je leven is niet perfect – schokkend.

En als dat inzicht je niet verrast, waarom zou je je dan steeds druk maken als je met dit feit wordt geconfronteerd? Wat levert het je voor goeds op? Ja, je krijgt misschien af en toe je zin. Maar maakt dat je leven echt zoveel beter? Is het je de rimpels waard?

Maak je geen zorgen

Zorgeloos leven klinkt als een utopie, maar zo’n leven is dichterbij dan je denkt:

 • Probeer te leven zonder verwachtingen. Zodra je merkt dat je in je hoofd een compleet perfect scenario hebt opgebouwd, sla dan alarm. Het leven verloopt zelden zoals je zou willen. Laat je verwachting varen en laat het leven lekker over je heen komen.
 • Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Dingen kunnen gebeuren zonder dat je je druk maakt. En zelfs als je actie onderneemt omdat je grenzen worden overschreven hoef je je niet druk te maken. Actie ondernemen is namelijk bijzonder effectief, veel effectiever dan jezelf druk maken. Actie is de uitvoerende vorm van denken. Doen geeft meer resultaat en minder stress.
 • Verhoog je tolerantiedrempel. Bewaar je kalmte en besef dat er maar weinig dingen zijn die het echt waard zijn om je over op te winden. Maak kleine dingen niet groot, dat is echt beter voor je bloeddruk.
 • Wees nieuwsgierig. Zodra je stopt met jezelf druk maken over van alles en nog wat, kun je openstaan om te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Luister, observeer, verwonder jezelf. Het leven is veel rijker als je niet overal een mening over hebt, als niet alles in een ‘hokje’ hoeft te passen.
 • Stop met altijd alles maar te willen veranderen. Jij bent prima, de mensen om je heen zijn prima, de wereld is prima. Laat het leven over je heen komen, en probeer alles en iedereen in zijn waarde te laten.
 • Schrijf je zorgen op en converteer ze naar actiepunten. Investeer alle energie die je normaal verbruikt aan jezelf ‘druk maken’ in deze actiepunten en zie hoe je leven verandert.

Het leven is magisch, zelfs als er dingen gebeuren die je normaal gesproken als ‘niet leuk’ zou bestempelen. Verruim je blik, maak je niet zo druk. Vervelende dingen zijn alleen vervelend als jij ze als zodanig bestempelt. Dus stop met stempelen, start met ervaren. Dat is veel simpeler en bovendien veel leuker.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test