Oude kinderen

Al sinds ik op soChicken de iets meer serieuze levensvragen aanpak zijn er mensen die zich druk maken over mijn leeftijd. Want wat kan een 23 jarige (ben inmiddels 26) mij nu vertellen over het leven?

Ik heb leeftijd altijd als vrij irrelevant beschouwd. Ja, natuurlijk wordt een mens wijzer met de jaren. Dat wil echter niet zeggen dat alle oude mensen enorm wijs zijn, of alle jonge mensen onvolwassen.

Veel mensen stoppen met volwassen worden zodra ze volgroeid zijn. En sommige mensen veranderen zelfs in ‘ouderen’ die onvolwassener overkomen dan menig 18 jarige. Ze maken zich bijvoorbeeld druk om spullen, zeuren, tieren als kinderen als ze hun zin niet krijgen, zoeken constant bevestiging en praten alleen over zichzelf.

Volwassenheid en leeftijd zijn slechts losjes met elkaar verbonden. Ik denk dat we meer echte volwassenen kunnen gebruiken. Niet volwassenheid in de zin van je kinderlijke onschuld platstampen. Volwassen zijn zonder jezelf of anderen onnodig te beperken. Zonder taboe’s en dogma’s.

Mijn ideeën? Oké, hier gaan we.

1. Neem je verantwoordelijkheid

“Ik ruim dat niet op, want ik heb dat niet op de grond gegooid.” Precies, dat klinkt niet volwassen. Echte volwassenen nemen verantwoordelijkheid voor hun samenleving, hun leven en hun fouten.

Kinderen schuiven verantwoordelijkheden af, laten het door iemand anders opknappen. Wat maakt het uit als jij iets niet hebt veroorzaakt? Als jij er last van hebt dan is het je eigen verantwoordelijkheid om het op te ruimen.

2. Richt je op wat werkt

Ruzie werkt niet. Je mening doordrammen werkt niet op de lange termijn. Piekeren, ongezond eten, de wereld vervuilen, geld verbrassen, veel drinken en weinig bewegen. Allemaal dingen die niet werken. Ten minste, niet als het je doel is om een fijn leven te hebben.

Negeren van oorzaak-gevolg, daar zijn onvolwassen mensen ontzettend goed in. “Ik heb geldproblemen, ik kan amper boodschappen halen. Hé, ik wil de nieuwe iPhone. Ik ga mijn middag besteden aan het vinden van de laagste prijs, en hem bestellen. Ik ben zo blij dat ik twee tientjes heb bespaard door goed te zoeken. Hé, ik kan geen boodschappen doen. Ik ben zo verdrietig, ik ga maar eens een paar apps kopen.”

Volwassen mensen doen niet alles goed. Maar ze zien op zijn minst het verband tussen hun acties en het resultaat, en leren hiervan. Ze vragen zich niet met een appelflap in de hand af hoe het komt dat ze zo zijn aangekomen.

Niet zo verbaasd kijken. Ik ken echt mensen die dit allemaal doen. Ik verzin dit niet! Volwassen mensen doen dat wat werkt. Onvolwassen mensen doen dat wat niet werkt, en klagen over de onwenselijke resultaten die ze boeken.

3. Open je hart

Ik vind haat, onverdraagzaamheid, woede, intolerantie en een gebrek aan empathie passen bij onvolwassenheid.

Wie een mens is en wat een mens doet of zegt is niet hetzelfde. Volwassen mensen zien dat in. Ze beseffen dat ieder mens respect en liefde verdient, ook al zijn ze het niet met deze persoon eens.

Een volwassen mens laat anderen in hun waarde. Zo iemand geeft ieder mens de ruimte om zijn eigen mening te hebben, en beseft dat onenigheid geen reden is voor haat of woede. Je kunt het grondig oneens zijn, en toch vriendelijk met elkaar omgaan.

4. Richt je op dat wat telt

Volwassen mensen beseffen dat spullen niet de essentie van ons bestaan zijn. Ze weten dat het leven niet draait om shoppen, praten over shoppen, aanbiedingen, de laatste mode en de ongelofelijk lage prijzen bij de Action.

Volwassenen laten zich niet meeslepen door meuk. Ze richten zich liever op de zaken die op de lange termijn echt belangrijk zijn: relaties met mensen, genieten van het moment, dankbaar zijn voor de dingen die goed zijn en persoonlijke groei.

Natuurlijk spelen spullen een rol in zo’n leven. Het is alleen niet hun Raison d’être. En echte volwassenen spreken een beetje Frans. Grapje.

Groeien als volwassene

Volwassen mensen worstelen minder met het leven dan onvolwassen mensen. Dat komt omdat onvolwassen mensen schoppen tegen de realiteit, zich verstoppen voor oorzaak-gevolg en hierdoor in de problemen komen.

Het loont dus om jezelf te ontwikkelen. Het leven wordt echt makkelijker. Ontwikkel jezelf. Voor je het weet gaan mensen in je omgeving je ‘wijs’ noemen, terwijl jij geen flauw benul hebt waar ze het over hebben.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test