Artikel opslaan

1. Stop met piekeren, start met plannen

Piekeren is, na pure haat, een van de meest schadelijke mentale activiteiten. Het beschadigt je lichaam. Piekeren is niet productief, niet effectief, niet inspirerend en niet positief. Piekeren maakt je klein en kwetsbaar. Tijd om ermee te stoppen.

Zet je piekergedachten om in een plan. Pak een stuk papier, schrijf op waar je je allemaal zorgen over maakt. Gebruik deze zorgen vervolgens als uitgangspunt voor een bevrijdingsplan.

Vraag je het volgende af:

  • Wat zijn mijn zorgen concreet?
  • Wat kan ik per probleem doen om het op te lossen?

Neem even de tijd om oplossingen te bedenken. Wees creatief. Het is makkelijk om te denken dat er geen oplossing is. Ga er vanuit dat er altijd een goede oplossing is, maar dat je die gewoon nog niet gevonden hebt.

Een beetje creativiteit opent deuren waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Zodra je manieren hebt bedacht om je zorgen een voor een weg te nemen heb je een bevrijdingsplan gemaakt. Je weet namelijk wat je te doen staat om vrij te worden van die vervelende geldzorgen!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Stop de gaten

Wanneer er meer geld uit gaat dan er binnen komt ontstaat er een probleem. Dacht je dat meer geld de oplossing was? Tja, is het effectief om een zinkend schip leeg te scheppen?

Wat je nodig hebt is een drijvend schip. Om financieel te blijven ‘drijven’ is het van levensbelang dat je de gaten dicht stopt. Hoe je dat doet? Simpel, zorg dat je minder gaat uitgeven.

Ja, dat betekent terugschalen op je levensstandaard. Het betekent minder status, minder nieuwe spullen, minder hippe merken, minder buiten de deur eten en minder op vakantie. Je dacht toch niet dat het repareren van je schip vanzelf ging?

Zorg ervoor dat je minder uitgeeft dan je verdient. Bereik dat door alleen geld uit te geven aan dingen die essentieel zijn. Onthoud waarvoor je het doet. Geen vakantie in de wereld kan je dat gevoel van vrijheid bezorgen dat je ervaart wanneer je geen geldzorgen hebt.

3. Los je schulden af en verklaar ze taboe

Wanneer je rood staat heft de bank gemiddeld zo’n 15% rente. Daar wordt de bank heel rijk van, en jij heel arm.

Rente betalen is zonde. Zeker als het niet nodig is. Wil je van je geldzorgen af? Verklaar het maken van schulden (buiten je hypotheek, dat is een schuld met onderpand) dan vanaf nu als taboe.

Het aflossen van je schulden moet hoogste prioriteit krijgen. Weg met die onnodige uitgaven. Vanaf nu koop je niets meer op afbetaling. Lenen om te consumeren is leven boven je stand. Het lijkt leuk, maar het maakt je een gevangene. Besef dat vrijheid meer waard is dan die nieuwe auto.

4. Begin met je vrijheidsbuffer

We schreven eerder over het opbouwen van een vrijheidsbuffer. Een som geld die je spaart om jezelf vrij te voelen. Begin met het opbouwen van zo’n buffer. Spaar iedere maand een bedrag en laat deze rekening de komende maanden en jaren verder groeien.

Hoe meer geld je op deze rekening hebt staan, des te minder geldzorgen je zult hebben. Dat wil zeggen, zolang je er vanaf kunt blijven.

Lees hoe je je eigen vrijheidsbuffer opbouwt: Spaar je Vrijheid bij Elkaar.

5. Omarm minimalisme: verkoop je zooi

Heb je een tijd boven je stand geleefd? Dan is de kans groot dat je waardevolle spullen in huis hebt die je nooit gebruikt. Tijd om Marktplaats vol te zetten met deze producten.

Op deze manier kun je aardig wat geld onttrekken uit je oude gewoonte. Gebruik dit geld om je schulden af te lossen of je vrijheidsbuffer te spekken. Op deze manier word je steeds vrijer!

6. Leef naar goed oud-Hollands gebruik

Hollandse zuinigheid, we zijn er bekend en berucht om. Wat je er ook van vindt, deze oud-Hollandse deugd is een van de fundamenten onder een gezond huishoudboekje. Zuinig leven wil zeggen dat je geen onnodige uitgaven doet. Het houdt in dat je niet verspilt, dat je niet zomaar iets vervangt als het niet nodig is.

Zuinig leven betekent ook op zoek gaan naar de beste koopjes, online vergelijken, meer tweedehands kopen en je niet verliezen in materialisme.

Met spenderen word je niet rijk. Het zijn meestal de mensen die zuinig zijn die financieel onbezorgd kunnen leven.

7. Laat de magie los

Geld is een gereedschap, niet het einddoel. Maak het in je hoofd niet mooier dan het is. Je maakt je toch ook niet druk om het verzamelen van meer hamers dan je nodig hebt?

Geld is een middel om te voorzien in je levensbehoefte. Dat is niet altijd zo geweest, en dat zal niet altijd zo zijn. Het is wel de manier waarop we het nu doen.

Het leven gaat niet om geld. Het leven gaat om het leven. Wil je gelukkig zijn? Focus je dan op al die dingen die geld niet kan kopen: vriendschap, liefde, familie, genieten van het moment, lachen, dankbaarheid, natuur.

Het is fijn om geld te hebben, en niemand zegt dat je het niet zou mogen of moeten hebben. Het is echter niet effectief om geld te aanbidden. Spullen maken je niet gelukkig. Je kunt al die zooi niet mee je graf in nemen. Houd je bezig met zaken die er echt toe doen en zie geld voor wat het is, een krachtig gereedschap.

Meer tips voor een financieel zorgeloos leven

Je wordt relatief rijker als je meer met je geld kunt doen. Je kunt ook daadwerkelijk rijker worden door je inkomen te vergroten. Dat is niet altijd makkelijk (zeker in het begin), maar als je het slim doet is het zeker de moeite waard.

We hebben een geweldig eBoek voor je klaarstaan vol met praktische tips om véél slimmer met je geld om te gaan. Ontdek hoe je meer overhoudt en stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt. Haal meer geluk uit iedere euro. Bekijk dit eBoek…

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test