Artikel opslaan

“Wealth is the ability to
fully experience life.”

Henry David Thoreau

Te weinig geld, teveel stress

Als je worstelt met te weinig geld dan ervaar je een berg stress. En die geldzorgen leggen een enorme last op je levenskwaliteit.

Je hoeft niet veel geld te hebben voor een goed leven – maar je moet wel genoeg geld hebben. In dit artikel deel ik een aantal praktische tips en inzichten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Te weinig geld voor wat?

Een goed leven – wat kost dat precies? Sommige mensen zijn prima gelukkig in een betaalbaar huis en een huisgemaakte maaltijd. Anderen streven naar een riante woning en wekelijkse bezorgmaaltijden.

Geldzorgen ontstaan in alle lagen van de samenleving. Ze beginnen wanneer je tot de conclusie komt dat je levensstijl meer kost dan je inkomen kan dekken. Of met andere woorden: wanneer je boven je stand leeft.

Vandaar de vraag: te weinig geld voor wat? Heb je echt te weinig geld voor een goed leven? Of heb je te weinig geld voor een levensstijl met luxe die je je eigenlijk niet kunt veroorloven?

Kun je je leven versimpelen op strategische manieren, zodat je ineens wél genoeg geld hebt? Door te picknicken in plaats van een terrasje te pakken, je smartphone vier jaar te gebruiken in plaats van twee, een goedkopere auto te rijden, goedkoper te wonen, etc.

Optimaliseer je op levenskwaliteit? Of op luxe, status en comfort? Een simpeler leven is vaak goedkoper én beter in veel opzichten.

Lees ook: Besparen op de dure boodschappen – 15 ongebruikelijke tips

2. Geef jezelf een budget

Door te leven op een budget kun je jezelf uitdagen om beneden je stand te leven. Er zijn allerlei manieren om dit te doen. Eén van de makkelijkste manieren is jezelf een budget te geven.

Zodra je inkomen wordt gestort op je bankrekening, stort je het allemaal naar een aparte spaarrekening. Liefst een rekening bij een andere bank, zodat je je spaargeld niet ziet in dezelfde app. Dit spaargeld raak je nooit zomaar aan.

Vervolgens geef je jezelf een maandelijks salaris vanaf deze rekening. Je zorgt daarnaast dat er elke maand iets overblijft.

Bijvoorbeeld:

  • Je ontvangt €1.800 aan inkomen. Je stort dit meteen (liefst automatisch) naar een spaarrekening.
  • Deze spaarrekening stel je zo in dat hij je elke maand een salaris uitkeert. Je stelt een automatische overboeking in op een vaste dag in maand van bijvoorbeeld €1.600.
  • Je doet nu je best om te leven van dit bedrag. Dit is alles wat je deze maand mag uitgeven van jezelf. Je kunt het natuurlijk zo streng maken als je zelf wilt.
  • In dit voorbeeld blijft er iedere maand €200 achter op je spaarrekening.

Houd dit een jaar vol en je hebt al anderhalve maand aan uitgaven bij elkaar gespaard. Houd het twee jaar vol en je hebt een kwartaal aan spaarbuffer opgebouwd.

3. Automatiseer je besparingen

Veel uitgaven komen elke maand terug. Vaak kun je deze vaste lasten verlagen door eenmalig actie te ondernemen. Vanaf dat moment bespaar je iedere maand geld zonder moeite.

Denk hierbij aan je zorgverzekering, andere verzekeringen, je auto, energielasten, internet en televisie, je smartphone abonnement, etc.

Stap over naar goedkopere alternatieven. Op deze manier kun je vaak besparen zonder dat het een negatieve invloed heeft op je levenskwaliteit.

4. Verlang minder

Het is zo makkelijk om je mee te laten slepen in een spiraal van luxe, status en comfort. Om je constant te laten verleiden om spullen te upgraden en constant nieuwe dingen te kopen.

En hoewel deze spiraal van materialisme altijd de belofte in zich draagt dat deze volgende aankoop je écht gelukkig zal maken, blijken het keer op keer holle beloften.

Het punt is: je zult pas echt blijdschap ervaren wanneer je leert om tevreden te zijn. Om minder te verlangen. Om te leren verlangen naar de dingen die je al hebt.

  • Wil je status uitstralen richting mensen die je niet kent of niet eens aardig vindt? Of wil je gelukkig zijn en overlopen van vrijheid en blijheid?
  • Wil je constant nieuwe dingen kopen of wil je leren om tevreden te zijn met wie je bent en wat je hebt?
  • Wil je vrij zijn van geldzorgen of niet?

Vraag jezelf af: gaat deze uitgave écht bijdragen aan mijn levenskwaliteit of houd ik mezelf voor de gek?

Je zult merken dat je 80% van je uitgaven kunt schrappen of terugschalen wanneer je deze vraag eerlijk beantwoordt. Een goed leven is veel goedkoper dan de media en adverteerders ons doel geloven.

Goede gezondheid, minder materialisme, bewust leven, gezonde relaties, innerlijke rust, blijdschap en tevredenheid worden niet of nauwelijks beïnvloed door je uitgaven.

De mooie dingen in het leven zijn doorgaans goedkoper dan je denkt. Best fijn eigenlijk. 😊

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test