Artikel opslaan

“Life is not a problem to be solved,
but a reality to be experienced.”

Søren Kierkegaard

Zingeving vinden zonder overweldigd te raken

Een zinvol en betekenisvol leven wordt onnodig ingewikkeld gemaakt.

Ja – je kunt een week in een peperduur retraite gaan zitten. En je kunt filosofie bestuderen, talloze boeken verslinden en eindeloze discussies voeren over de zin van het leven. En hoewel al deze dingen leuk en waardevol kunnen zijn, kun je natuurlijk ook gewoon aan de slag gaan.

Zingeving komt meestal niet zomaar uit te lucht vallen. Je kunt het cultiveren door de juiste stappen te zetten. Doe meer dingen die werken en minder dingen die niet werken.

Zoeken naar zingeving op Instagram of TikTok werkt bijvoorbeeld niet. Dus dat kun je gerust afbouwen als je meer betekenis wilt ervaren. Zo, dat scheelt een berg tijd.

Maar wat werkt dan wel?

Hieronder heb ik vijf praktische stappen richting zingeving voor je klaargezet die je vandaag nog kunt zetten. Ben je op zoek naar zingeving? Begin dan hier – je zult merken dat het werkt. Je kunt later altijd nog zingeving zoeken in een peperduur retraite als je wilt!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Beoefen vandaag mindfulness

Mindfulness is mijn eerste advies. Het is tegelijkertijd het enige advies dat je nodig hebt.

Waarom? Omdat mindfulness al je vragen over zingeving beantwoordt én overbodig maakt. Het maakt een eind aan de zoektocht nog voordat hij begon. Wanneer je je aandacht vaker naar het hier en nu brengt begin je te ervaren hoe het voelt om gewoon te bestaan als mens op deze planeet.

Gedachten komen en gaan. Verlangens komen en gaan – inclusief dit verlangen naar zingeving. Je kunt al die sensaties observeren zonder er iets mee te doen.

Een plant zoekt geen zingeving. Een vogel zoekt geen betekenis in haar bestaan. Niet omdat ze minder intelligent zijn – maar omdat zoeken naar zingeving in de basis irrelevant is voor je bestaan op aarde.

Je bent er, je ervaart bewustzijn. Bewust zijn is het doel – meer is er niet.

Ik weet het – klinkt wollig. Maar je kunt het voor jezelf ervaren door gewoon een simpele mindfulness oefening te doen. Hier vind je wat startpunten:

2. Voel je bewust dankbaar vandaag

Het is haast komisch hoeveel dagelijkse magie we voor lief nemen.

Alles aan dit bestaan is een wonder.

Hier ben je, in een onmetelijk groot heelal met (voor zover we tot nu toe weten) alleen steriele hemellichamen. Op een planeet vol leven – een waar paradijs.

Door een enorme aaneenschakeling aan onwaarschijnlijke gebeurtenissen, die honderden miljoenen jaren in beslag namen, stapte jij vanochtend uit bed op die bijzondere planeet. Als één van de weinige levensvormen ben je gezegend met een uitzonderlijk groot brein.

Je ervaart gedachten en gevoelens. Je leeft in een specifiek tijdperk vol dynamiek en verandering. Je hebt eenvoudig toegang tot fantastisch voedsel, schoon water en gezondheidszorg. Je hebt meer vrijheden en mogelijkheden dan mensen ooit eerder hadden in de geschiedenis van onze soort.

Maar al deze dingen schuif je aan de kant, omdat je op zoek bent naar ‘zingeving’.

Zoek je zingeving? Voel je eens dankbaar voor je volgende ademteug. Er is – voor zover we weten – letterlijk geen plek in het heelal waar je zo lekker kunt ademhalen als hier!

 • Voel waardering voor de kleine, fijne dingen in je dag.
 • Zie minder als vanzelfsprekend.
 • Koffie, bloemen, je boterham met hummus, je smartphone – voel je dankbaar voor wat je hebt.

Leven is een wonder. Wie het wonder weet te waarderen vindt zingeving in een ogenblik.

Lees ook:

3. Leg contact vandaag

Menselijk contact voelt inherent zinvol. Die behoefte zit ingebakken in ons brein. Waarschijnlijk omdat het evolutionair zo zinvol is gebleken voor onze soort.

Maak contact vandaag – met een echt mens. Oogcontact, maak een praatje, ervaar lichamelijk contact indien mogelijk, maak emotioneel contact.

Stap uit je hoofd en richt je op een ander. Scherm uit. Luister actief, houd je aandacht in het moment, wees open en wees nieuwsgierig om de ander beter te leren kennen. Zélfs als je diegene elke dag ziet en door en door denkt te kennen.

Let eens op hoe vaak je ‘samen’ bent met iemand, zonder écht contact te maken. Beiden verloren in gedachten of – steeds vaker – geabsorbeerd door de smartphone. Leg die apparatuur aan de kant, breng je aandacht naar het moment en maak zinvol contact – elke dag opnieuw.

4. Beoefen vandaag wabi sabi

Zie de schoonheid in de imperfectie en vergankelijkheid om je heen. Wabi sabi noemen ze dit in Japan.

Alles gaat voorbij, vaak sneller dan we zouden willen. Door oog te hebben voor deze vergankelijkheid kunnen we een dieper gevoel van waardering aanboren. Het brengt ons een gevoel van urgentie dat – wat mij betreft – volledig op zijn plaats is:

”Het leven is tijdelijk, dus als ik er nog van wil genieten voordat dit moment voorbij is, kan ik het maar beter nú doen!”

Zie de schoonheid op onwaarschijnlijke plekken:

 • Die lastige middag met je baldadige peuter;
 • Het raam dat nodig gezeemd moet worden;
 • De kamerplant die geknakt is, maar toch door blijft groeien;
 • Je trouwe fiets die verroest is en kraakt, maar je nog wel brengt waar je moet zijn;
 • De tekenen van vergankelijkheid wanneer je in de spiegel kijkt – rimpels, grijze haren;
 • Je prachtige smartphone die perfect blijft werken mét een barst in het scherm;

Wanneer je schoonheid kunt zien in vergankelijkheid en imperfectie dan licht je hele wereld op.

5. Ontwikkel vandaag een persoonlijke missie

Jij hebt de mogelijkheid om vandaag een persoonlijke missie te ontwikkelen. Een missie die in één klap richting en zingeving aan je leven toevoegt.

Richt je op een missie die niet alleen draait om jouw welzijn, maar ook bijdraagt aan het welzijn van anderen. Dit maakt je persoonlijke missie betekenisvoller, waardoor het bijdraagt aan zingeving.

Bijvoorbeeld:

 • ”Ik ga deze opleiding starten en binnen een jaar afronden, zodat ik meer kan bijdragen in mijn functie.”
 • ”Ik ga leren hoe ik een liefdevollere, meer geduldige ouder kan zijn voor mijn kinderen.”
 • ”Ik ga mijn eetpatroon verbeteren en meer bewegen. Ik wil een gezondere, fittere versie zijn voor mezelf én mijn omgeving.”
 • ”Ik ga mijn talenten inzetten om te werken aan dit probleem in de wereld.”
 • Etc.

Kijk naar de toekomst en vraag jezelf af: ”Waar zou ik nou echt blij van worden?” Geef jezelf de ruimte om te dromen, en noteer de ideeën die bij je opkomen. Onderzoek vervolgens welke persoonlijke missie je voor jezelf zou willen stellen.

Je hoeft niet vandaag de knoop door te hakken. Kies de versie die het meest resoneert, en laat het even sudderen. Soms kost het je een paar weken om een inspirerende missie voor jezelf te vinden. Maar als je er eentje hebt, ligt een sterker gevoel van betekenis en zingeving direct om de hoek.

Waarom? Omdat je nu hele concrete stappen kunt zetten die je vooruit helpen richting je missie. En omdat deze stappen ergens toe leiden, voelen ze op zichzelf zinvol en betekenisvol.

Je komt niet uit bed omdat de wekker gaat. Je komt uit bed omdat je werkt aan een belangrijke persoonlijke missie – een zinvoller begin van de dag kun je haast niet bedenken.

Zingeving kleiner maken

Zingeving vinden klinkt als een hele opgave, maar dat hoeft het niet te zijn.

Maak het kleiner en alledaags. Je zult merken dat je vandaag nog een gevoel van betekenis en zingeving kunt ervaren in je leven.

 1. Leef in het moment.
 2. Zie het leven niet als vanzelfsprekend.
 3. Maak echt contact met echte mensen.
 4. Waardeer de schoonheid van vergankelijkheid.
 5. Werk aan het creëren van een persoonlijke missie.

Ben je geïnteresseerd in wat meer begeleiding bij het vinden van richting in je leven? De onderstaande Broednest Bundel helpt je snel op weg zonder veel gedoe. 🙌

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test