“Fear is always the result of an
unquestioned past imagined as a future.”

Byron Katie

Er is alleen nu

Er is alleen nu. Dat heb ik al vaker geschreven, en ik ga het nog heel vaak schrijven. Want we vergeten dit allemaal constant. Ik vergeet het zelf ook constant, maar steeds minder vaak.

Wanneer je dit vergeet, wordt het leven ingewikkeld. Wanneer je dit beseft ervaar je mindfulness en is alles goed.

Er is alleen nu. Het verleden is weg en de toekomst bestaat nog niet. Tot zover hoor je niets nieuws. Je weet dat je niet terug kan om een moment opnieuw te ervaren. En je hebt je er ook bij neergelegd dat je – met uitzondering van een tijdrovende retourtrip rond het zwarte gat in het centrum van de melkweg – niet naar de toekomst kunt reizen.

Prima. Dus hoe kun je dan blijven hangen in het verleden?

Wat het verleden daadwerkelijk is

Hoe krijg je toegang tot het verleden? Precies – met herinneringen. Herinneringen zijn gedachten die je helpen om een deel van het verleden opnieuw te ervaren.

Kun je je nog herinneren hoe je dit artikel opende? Dat moment ligt inmiddels in het verleden. Het moment is weg, maar de herinnering kun je nog steeds ervaren.

Maar op het moment dat je die herinnering naar boven haalt, is het nog steeds nu. Het is niet ineens vijf minuten geleden. Herinneringen (en alle andere gedachten) ervaar je altijd in het moment. Ook al geven ze je het gevoel dat je door de tijd reist.

Het is alsof je een virtual reality bril op zet. Je bent gewoon hier en nu, maar je ervaart een andere wereld en hebt het gevoel dat je je in een ander moment bevindt.

Maar in werkelijkheid is het altijd even simpel. Er is alleen hier en nu. En in dit moment ervaar je gedachten.

Dus? Hoe kom ik dan los van het verleden?

Als het verleden niet echt bestaat maar alleen in gedachten dan is het dus logisch dat we onderzoeken hoe we met deze gedachten omgaan.

Als je bent zoals veel mensen, dan ervaar je gedachten van spijt. Er zijn dingen gebeurd die niet zo leuk zijn, en je hebt het gevoel dat je het beter had moeten doen.

  • Misschien had ik anders moeten reageren.
  • Als ik dit had gedaan was dat niet gebeurd.
  • Had ik daar toen maar meer aandacht aan geschonken…

We hebben allemaal dit soort gedachten van tijd tot tijd. Maar niet iedereen neemt ze even serieus. Want het zijn gedachten waar je weinig mee kunt.

Als je destijds precies wist hoe je je nu zou voelen, dan zou je het misschien wel anders hebben aangepakt. Maar dat is het hele punt: je wist toen niet hoe je je nu zou voelen. Je kunt niet in de toekomst kijken.

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Want ja – als je toen niet lui was geweest zat je nu niet met problemen. Maar je was toen wél lui. En de kans is groot dat je op dat moment niet anders kon dan lui zijn. Het was het beste wat je toen kon doen op dat moment.

Je wist toen ook wel dat je gedrag misschien niet onwijs constructief was. Maar op dat moment besloot je toch dat het de beste optie voor je was. En dat is wat het is. Dat wil niet zeggen dat je dat in de toekomst zo opnieuw wilt doen. Maar het heeft ook geen zin om er spijt over te voelen.

Want met spijt verander je niets, behalve je humeur.

Je leeft in een chronisch ‘nu’

Het verleden kun je alleen accepteren. Of beter: je gedachten over het verleden kun je alleen accepteren. Want meer is er niet van over.

Door constant te wensen dat het verleden anders was ben je in strijd met de realiteit. En daardoor ervaar je stress, spanning, angst en frustratie. Het verleden was niet anders. Het was precies zoals het was. Net zoals dit moment precies is zoals het is.

Jouw waarneming is zoals een grote rots midden in een rustig stromende rivier. Terwijl jij stilstaat, stroomt het leven door. Het water dat de rots raakt is nooit hetzelfde, altijd vers en heeft niets te maken met het water dat al is gepasseerd of het water dat erop volgt.

Je leeft in een chronisch nu. Altijd nieuw, altijd vers en los van wat er was.

Dat klinkt lekker zweverig, maar het is heel praktisch. Het helpt je namelijk realiseren dat die gedachten over het verleden niet meer dan gedachten zijn. En dat je ervoor kunt kiezen om ze minder serieus te nemen.

De realiteit is vaak heel basaal: een persoon, zittend op een stoel, verzonken in gedachten over het verleden. Dat is wat er in zo’n moment plaatsvindt. Meer niet.

In mijn boek pluizen we dit concept nog veel dieper uit. Zo zul je stap voor stap ontdekken dat jij zelf kunt bepalen hoeveel drama en ellende je wilt ervaren. En dat je ook de keuze hebt om weinig tot geen drama te ervaren – best fijn.

Daarnaast kan ik je de onderstaande artikelen aanbevelen:

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Lees meer en start direct...

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test