Artikel opslaan

Zinvol leven – hoe krijg je dat voor elkaar?

Precies op het moment dat je alles lijkt te hebben wat je nodig hebt begint het te knagen. Het gevoel van is dit het nu? Je leven is leuk, alles loopt op rolletjes, maar ergens voel je je een beetje leeg.

De dagen komen en gaan, maar je haalt er weinig voldoening uit. Ik heb er zelf ook last van soms. Dan ga ik rustig door mijn leven heen, maar heb ik niet echt het gevoel dat ik leef.

Omdat je vast zit in je dagelijkse patronen lijkt het moeilijk om deze situatie te doorbreken. Hoe kun je meer voldoening ervaren? Door je te richten op de onderstaande levensgebieden kun je werken aan een zinvol leven. Zodat je elke dag met meer voldoening in bed stapt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Waardevolle relaties opbouwen

Goede relaties ondersteunen een zinvol leven. De relaties in je leven kunnen altijd naar een hoger niveau worden getild. Dat – en je hebt altijd de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen.

Soms zijn het nieuwe mensen die je nodig hebt, soms is het meer kwaliteit in je huidige relaties.

Maar hoe doe je dat, relaties verdiepen? Hieronder een paar tips:

 • Accepteer je vrienden en familieleden zoals ze zijn. Probeer ze niet te veranderen, maar probeer ze juist te waarderen voor wie ze zijn.
 • Zet je relaties hoger op de prioriteitenlijst. Besteed meer tijd aan je relaties. Hoe meer je samen praat en meemaakt, des te dieper de vriendschap wordt.
 • Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Door jezelf echt te laten zien, zullen anderen ook opener worden. En deze kwetsbaarheid brengt jullie dichter bij elkaar.
 • Beleef plezier samen. Hoe meer lol je hebt met de mensen in je leven, des te blijer jullie allebei worden van de vriendschap.
 • Bewaak je grenzen. Behandelen familieleden je op een manier die je niet zint? Geef dit dan vriendelijk, rustig maar duidelijk aan. Duidelijke grenzen maken de relatie beter, ook al is het eerst even moeilijk.
 • Wees attent en empathisch. Onthoud belangrijke gebeurtenissen in de levens van je relaties. Vraag ernaar, stuur een berichtje of kaartje. Verplaats je in de ander, en vraag je af hoe jij behandeld zou willen worden in dezelfde situatie.

Diepere relaties maken je leven zinvol. Je ervaart meer plezier, meer liefde en meer voldoening.

2. Leren, groeien en jezelf ontwikkelen

Het leven is enkel een strijd met jezelf. En weinig dingen maken je leven zo zinvol als jezelf overtreffen.

Hoe je dat doet? Door jezelf een beetje uit te dagen. Door dingen te doen die je eerst niet kon of durfde. Door nieuwe kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te leren, door je eigen records te verbeteren.

Dit kun je doen op allerlei gebieden. Van je gezondheid tot je studie. Van vloeiend Japans leren spreken tot een succesvolle oogst realiseren in je moestuin.

 • Daag jezelf uit. Kies iets waar je blij van wordt, en stel een doel dat een beetje uitdagend is.
 • Vind een inspirerende missie. Het hebben van een missie zet je leven in vuur en vlam. Erg inspirerend, als dat is wat je zoekt.
 • Verbeter een bestaande vaardigheid. Ben je goed in schrijven? Zoek dan eens uit hoe je een geweldige schrijver kunt worden.
 • Leer een nieuwe vaardigheid. Misschien een nieuwe taal, een dans, een vechtsport of een schildertechniek om je leven meer zinvol te maken. Zoek iets wat bij je past.

Probeer jezelf elke dag een beetje te overtreffen. Zorg voor een continu proces van groei en vooruitgang. Op die manier maak je je leven stap voor stap meer zinvol.

3. Bijdragen en anderen helpen

Ja, het is fijn om geholpen te worden. Maar het is degene die helpt die echt voldoening ervaart.

Bijdragen aan iets zinvols geeft ontzettend veel voldoening. Als je iemand kunt helpen – of mee kunt bouwen aan een platform dat mensen, dieren of ecosystemen helpt – kun je veel verdieping aan je leven toevoegen.

 • Help vrienden als ze hulp nodig hebben. Wacht niet alleen tot ze om hulp vragen, verplaats je in de ander en vraag je af of jij hulp op prijs zou stellen in zo’n situatie.
 • Werk om iets bij te dragen, niet alleen om geld te verdienen. Wanneer je werkt om anderen zo goed mogelijk te helpen zul je er veel meer voldoening uit halen.
 • Doe iets van betekenis voor jou. Als je werk weinig bijdraagt aan een betere wereld, zoek die voldoening dan op andere plaatsen. Sluit je aan bij een vereniging of stichting, zet zelf iets op of probeer mensen in je omgeving te helpen.

Helpen en bijdragen is leuker dan het klinkt. Net zoals het geven van een persoonlijk cadeau vaak leuker is dan een cadeau ontvangen. Door bij te dragen aan iets van betekenis, weet je dat je je leven gebruikt om iets moois in beweging te zetten. En dat geeft je ontzettend veel voldoening.

Wil je meer tips om je leven te upgraden? Lees dan eens mijn eerdere artikel 19 Manieren om je leven naar een hoger niveau te tillen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test