Artikel opslaan

1. Verzamel meer informatie

Als je niet weet wat je moet doen dan heb je nog niet alle benodigde informatie tot je beschikking. Als je voor een moeilijke beslissing staat kan het daarom helpen om de feiten op een rijtje te zetten.

Neem even de tijd om voor jezelf op te schrijven wat iedere keuze je kost, en wat iedere keuze je oplevert.

Je moet een overzicht hebben van de kosten en baten voordat je een knoop kunt doorhakken. Zodra je voelt dat je dit nog niet kunt dan heb je meer informatie nodig om deze kosten en baten analyse te kunnen maken. Iedere keuze kost iets (energie, geld, tijd, beschadiging van een vriendschap etc.) en iedere keuze levert iets op. Zodra jij kunt bepalen of de mogelijke kosten opwegen tegen de mogelijke opbrengsten kun je de knoop doorhakken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Schuif de beslissing naar de achtergrond

Soms heb je gewoon even iets meer tijd nodig om de mogelijke opties in je systeem te laten zakken. Kwaliteit kost tijd, en soms duurt het gewoon even voordat je de juiste keuze kunt maken.

Zodra je alle informatie hebt bekeken en nog steeds geen beslissing kunt nemen kun je ervoor kiezen om het probleem naar de achtergrond te verplaatsen. Denk er even niet actief over na, maar laat het een paar dagen sudderen in je onderbewuste.

Zonder dat jij het door hebt werken je hersenen op de achtergrond nog steeds door aan de probleemstelling. Hierdoor kan het zijn dat je plotseling een inval krijgt, dat je ineens weet wat je moet doen.

Wanneer het afdwingen van een keuze niet werkt dan kan het goed zijn om de touwtjes even te laten vieren en je onderbewuste aan het werk te zetten.

3. Luister naar je intuïtie

Je gevoel heeft je altijd iets te vertellen. Zelfs als je op intellectueel niveau nog niet weet wat de juiste keuze is, heeft je gevoel vaak wel een voorkeur.

Je intuïtie is een krachtig hulpmiddel en het is zonde om haar te negeren. Laat je gevoel dus meewegen in je keuze. Wanneer je er op intellectueel niveau niet uitkomt, neem dan de tijd om even te ontspannen en te luisteren naar wat je gevoel zegt. Doe wat goed voelt, dan neem je meestal de juiste beslissing.

4. Durf een onjuiste beslissing te nemen

Er zijn maar weinig beslissingen die achteraf niet op zijn minst (deels) kunnen worden teruggedraaid. Heb dus een beetje lef en durf die knoop door te hakken. Maak gewoon een keuze en kijk wat er gebeurt.

Je bent niet de eerste mens op aarde die mogelijk een onjuiste beslissing neemt. En dat is ook geen probleem. Het maken van fouten helpt je groeien. Dat wil niet zeggen dat je expres fouten moet maken, het wil wel zeggen dat je niet hoeft te treuzelen.

Hak die knoop door. Zelfs je beslissing onjuist blijkt te zijn dan zal het in de meeste gevallen minder erg uitpakken dan je had verwacht. Soms moet je gewoon even in het diepe springen!

Informeer jezelf goed, laat je gevoel meespelen, neem de tijd die je nodig hebt en blijf niet treuzelen. Onthoud: succesvolle mensen zijn vaak besluitvaardige mensen!

Meer tips om besluitvaardiger te worden

We worden dagelijks voor talloze beslissingen gesteld. Door te leren om betere beslissingen te nemen kun je de loop van je leven voor een deel zelf bepalen. De onderstaande boeken helpen je beter te begrijpen hoe je dingen besluit, en hoe je dit proces kunt verbeteren voor meer levenskwaliteit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test