Ingehaald door de klok

Te veel te toen, te weinig tijd. Een lastige situatie waar veel mensen mee te maken hebben. We willen onze doelen bereiken, zoveel mogelijk gedaan krijgen. Maar helaas lopen we hierbij aan tegen de beperkte hoeveelheid tijd en energie die we dagelijks hebben.

We voelen ons opgejaagd door de klok, en soms zelfs ingehaald door de tijd. Hierdoor raken veel mensen overweldigd, uitgeput en uiteindelijk overspannen. Tijd om af te rekenen met tijdgebrek!

Tijd bestaat niet

Laten we meteen beginnen met een interessant besef: tijd zoals wij dat ervaren bestaat eigenlijk niet. Het is een illusie. Tijd is namelijk altijd relatief en niet absoluut. Tijd is iets persoonlijks, en tijd verstrijkt niet overal in het helaal even snel. Onlangs verscheen bijvoorbeeld in het nieuws dat de tijd sneller verstrijkt als je op een trapje staat.

Misschien ben je bekend met de Tweeling Paradox. Dit gedachte experiment wordt gebruikt om weer te geven hoe relatief tijd eigenlijk is. De eerste tweelingbroer blijft op aarde, terwijl de ander een lange ruimtereis maakt met de snelheid van het licht.

Wanneer de reizende broer na enkele jaren terugkeert op aarde, komt hij tot de conclusie dat zijn tweelingbroer die achterbleef veel ouder is geworden dan hij.

Volgens Einstein’s theorie van speciale relativiteit kun je, als je maar snel genoeg reist, terugkeren op een aarde in de nabije toekomst. Jij bent slechts dertig jaar ouder geworden, terwijl we op aarde enkele generaties verder zijn.

Dat wil niet zeggen dat secondes minder lang duren op het ruimteschip, of plotseling sneller gaan op aarde. Het wil zeggen dat je te maken hebt met een paradox die alleen kan worden verklaard als we ons realiseren dat tijd relatief is.

Tijd ligt niet vast. Het is niet absoluut, het is een relatieve variabele. We kunnen onze relatie met tijd veranderen. Er kan mee ‘gerommeld’ worden. Nee, je kunt (nog) niet in een ruimteschip stappen om te genieten van relatieve tijd, maar er zijn wel dingen die je nu kunt doen om je tijdgebrek aan te pakken.

Rommelen met tijd

Eerder schreef ik op soChicken het artikel ‘4 Manieren om de Tijd te Vertragen‘. Hierin lees je op welke manieren je de tijd bewust kunt vertragen of versnellen. In het kort komt het hier op neer: hoe meer je onderneemt, des te sneller de tijd voor jou zal gaan.

En dat is een krachtig besef wanneer je verwikkeld zit in een heleboel werk. Het werk is namelijk de reden waarom de tijd zo snel gaat. Hoe drukker je leven is, hoe meer je te doen hebt, des te sneller er alweer een week voorbij is.

Wil je terug naar een leven met meer tijd, meer vrijheid en meer rust? Stop dan met het vechten tegen de klok. Dat is namelijk een gevecht dat je nooit zult winnen. Probeer eens aan de slag te gaan met de onderstaande tips!

1. Stop met vechten, verwijder de klok

Draag je een horloge? Heb je een klok op je bureau staan? Hangt er eentje boven je bed, in je woonkamer, in de keuken en op alle andere plekken waar je komt?

Probeer meer te leven zonder klok. Klokken zijn slechts menselijke hulpmiddelen om tijd zichtbaar te maken. Het is echter geen autoriteit maar een gereedschap. Je laat je hamer toch ook niet bepalen hoe je je leven in moet delen?

Hoe meer je de klok integreert in je leven, hoe minder tijd je zult hebben. Breek je los en probeer meer te leven met je natuurlijke ritme.

2. Vertraag

Hoe sneller je door het leven gaat, des te sneller de tijd gaat. Schakel een tandje terug. Neem minder afspraken aan, leg de lat soms gewoon iets minder hoog. Leef langzamer, en merk hoe je steeds meer tijd krijgt.

Onthoud altijd dat tijd relatief is. Als het je even te snel gaat, vertraag dan. Je tijdsbeleving zal met je mee vertragen en je zo direct meer lucht en ruimte geven.

3. Vereenvoudig je leven slimmer

Probeer je te veel te doen in te weinig tijd? Dan doe je waarschijnlijk veel dingen die helemaal niet nodig zijn. Probeer zo veel mogelijk taken te elimineren, of zo mogelijk te vereenvoudigen.

Je kunt bijvoorbeeld iedere dag twee uur besteden aan het beantwoorden van je email. Je kunt ook uitzoeken waar al die mailtjes precies over gaan, en veelgestelde vragen direct beantwoorden op je website. Op die manier snij je in het aantal mailtjes, en maak je direct meer tijd vrij.

Heb je er bijvoorbeeld weleens over nagedacht om via internet gebruik te maken van de verschillende tijdzones op aarde? Als iemand in Amerika of India een deel van jouw werk kan verrichten terwijl jij slaapt dan ziet je werkdag er plotseling heel anders uit.

4. Bewaak je grenzen

Zeg niet zomaar ja tegen afspraken. Neem iedere afspraak in optie, en zeg dat je nog laat weten of je daadwerkelijk kunt. Geef jezelf even een moment om te bepalen of een afspraak je eigenlijk wel uitkomt.

Je kunt je hele week volbouwen, terwijl veel afspraken niet eens plaats hoeven te vinden. Wees kritisch, bewaak je tijd, je energie en je grenzen. Onthoud, de tijd gaat langzamer als je minder doet!

5. Leef met wat jij belangrijk vindt

Wie goede prioriteiten stelt heeft nooit tijdgebrek. Als je weet wat in jouw leven het allerbelangrijkst is, kun je de rest minder aandacht schenken. Bepaal daarom welke dingen voor jou de hoogste prioriteit hebben, en besteed hier je tijd aan.

Dit is ook de kern van een minimalistisch leven. Kies voor datgene wat je belangrijk vindt, en gooi de rest uit je leven. Doe dit niet alleen met je spullen, maar ook met je werk, vriendschappen en ga zo maar door. Leef alleen met dingen die je waardevol, fijn en belangrijk vindt en merk hoeveel tijd dit je oplevert.

6. Ervaar tijdloze tijd

Je hebt geen last van tijdgebrek wanneer je even je besef van tijd kwijt kunt raken. Dit gebeurt wanneer je in de productieve flow komt. Je verliest jezelf helemaal in een bepaalde taak, waardoor je even van de wereld bent.

Dit gebeurt niet alleen wanneer je werkt, maar ook wanneer je sport of bijvoorbeeld een meditatie– of mindfulnessoefening doet.

Meer tips om tijdgebrek te verslaan?

Wil je in jouw leven meer tijd vrijmaken? Deze boeken helpen je te vertragen, belangrijke keuzes te maken en je meer tijd en ademruimte te geven. Ervaar hoe relatief tijd werkelijk kan zijn, en ga aan de slag met de tips in deze boeken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test