“Smile, breathe and go slowly.”
Thich Nhat Hanh

1. Minimalistisch leven geeft overzicht

Met minder spullen wordt het leven simpeler. Minder opruimen, minder stoffen, minder zoeken en verplaatsen. Maar het stopt niet bij spullen.

Ik beoefen minimalisme op alle gebieden in mijn leven. Mijn agenda bijvoorbeeld, die houd ik zo simpel mogelijk. Dat kan, omdat ik weinig nieuwe projecten start en mijn aandacht steek in de paar projecten die er echt toe doen.

Zo maak ik ook hele bewuste keuzes in relaties. Het is niet zo dat ik constant vriendschappen aan het verbreken ben (zo werkt het niet). Ik kies vooral heel gericht in welke vriendschappen ik extra investeer wanneer ik merk dat we elkaar gelukkiger maken.

Ik vraag me constant af: ”Kan dit eenvoudiger?” Hierdoor blijft het leven overzichtelijk en behapbaar. Dit maakt het net even makkelijker voor mij om me gelukkig te voelen.

2. Minimalisme bespaart meer dan je denkt

Zodra je eenmaal afscheid hebt genomen van een groot deel van je bezittingen verandert er iets. Je ontwikkelt een sterker inzicht in je band met spullen.

Een – vrij onthutsend – inzicht dat ik bijvoorbeeld opdeed: de meeste winkels zijn netjes gesorteerde vuilnisbelten. Een enorm groot deel van de spullen ligt al binnen 5 jaar bij de vuilnis, binnen 10 jaar is het overgrote deel afgevoerd.

Veel van onze spullen ‘rusten’ tijdelijk in onze huizen, om uiteindelijk afgevoerd te worden. Ze worden nauwelijks gebruikt en bieden ons weinig waarde.

Minimalistisch leven vermindert materialisme op een natuurlijke manier. Je bespaart hierdoor over de loop van je leven tienduizenden euro’s aan onnodige aankopen. Geld dat je aan het werk kunt zetten om nog vrijer te worden.

Bovendien vormt de productie van nieuwe spullen een enorme belasting op wereldwijde ecosystemen en het klimaat. Minimalisme voorkomt tonnen CO2 uitstoot, bodemvervuiling en verbruikte grondstoffen. Best fijn.

3. Minimalistisch leven gaat niet om spullen

Toch draait minimalisme in de basis niet om spullen (bekijk hier mijn minimalisme cursus). Minimalisme draait om het vinden van de essentie. Je maakt plaats zodat er meer ruimte is om helemaal jezelf te kunnen zijn.

Je schept mogelijkheden om richting te vinden in je leven – rust, betekenis, voldoening. Minimalistisch leven draait om een goed leven bouwen voor jezelf, zodat je de wereld meer te bieden hebt.

Meer tijd, meer aandacht, meer liefde.

4. Minimalisme gaat niet om status

Er is een stroming binnen minimalisme dat zich uitsluitend focust op de spullen en het interieur. Hierbij wordt gekozen voor minder spullen, maar wél dure spullen. De uitstraling is luxe – bijna jaloersmakend.

Pinterest staat er vol mee, je bent het vast tegengekomen.

En hoewel er niets mis is met deze trend, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet de kern is van een minimalistisch leven. Het is een voortzetting van materialisme, een zoektocht naar status.

En leven voor status betekent altijd dat je niet leeft voor jezelf, maar voor anderen. Je hebt die goedkeuring niet nodig om een gelukkig leven te leiden.

Minimalisme kan zo luxe of zo sober zijn als je zelf wilt. Voor een goed resultaat is het vooral belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Zoek uit wat goed voelt voor jou, in plaats van te doen wat de meeste goedkeuring oplevert van anderen.

5. Minimalisme is gewoon een gereedschap

Minimalisme is een bril waardoor je naar de wereld kijkt. Je kunt deze bril opzetten wanneer het tijd is om beslissingen te nemen. Wanneer je deze bril draagt stel je vragen als:

  • ”Maakt dit mijn leven écht beter?”
  • ”Wil ik dit omdat het mijn levenskwaliteit verbetert, of omdat ik hoop dat anderen me meer zullen waarderen?”
  • ”Wat is essentieel voor mij?”
  • ”Kan ik zonder?”
  • ”Wat heb ik minimaal nodig om een goed leven te hebben?”
  • Etc.

Minimalisme is geen moreel kompas. Je bent geen beter mens als je minimalisme beoefent en je bent niet minderwaardig wanneer je je liever omringt met veel spullen.

Ieder mens is anders – leven met (relatief) weinig bezittingen past niet bij ieder karakter.

Minimalisme is vooral een heel effectief gereedschap dat ons helpt richting vinden in een tijd van overweldigende overvloed.

6. Minimalisme kan niet perfect

Combineer een minimalistische levensstijl met perfectionisme en je hebt een behoorlijk lastige neurose te pakken. Probeer je minimalisme perfect te doen, dan garandeer je dat je levenskwaliteit juist lager zal worden.

Net zoals met iedere optimalisatieslag is ook minimalisme onderhevig aan de wet van verminderde opbrengsten (the law of diminishing returns).

In het begin maakt elke stap je veel blijer. Maar naarmate je verder komt, heeft iedere extra optimalisatie steeds minder impact. Totdat je enorm veel energie stopt in de laatste optimalisaties, en je merkt dat je je zelfs minder gelukkig begint te voelen.

Minimalisme is leuk, totdat het niet leuk meer is. Blijf je op de moeiteloze middenweg dan bereik je uiteindelijk het meest.

7. Minimalistisch leven wordt irrelevant

Naarmate je minimalisme langer toepast, wordt het gewoon een onderdeel van je identiteit. Je manier van denken, je voorkeuren, je routines – ze veranderen door je beoefening van minimalisme.

Na verloop van tijd word je een automatische minimalist. Het komt niet meer in je op om te ‘funshoppen’, omdat je het niet fun meer vindt. Je doneert overbodige spullen automatisch, omdat je direct merkt dat ze je leven minder goed maken.

En je maakt automatisch ruimte in je agenda en je leven, omdat je een nieuwe richting in je leven hebt gevonden.

Minimalisme is super interessant, totdat het onderdeel is geworden van wie je bent. Dan denk je er niet meer over na. En dat is precies zoals het moet zijn. Want minimalisme is geen doel, het is een middel.

Het doel is een geweldig leven leiden. Vol aandacht, liefde, vrijheid, blijheid en betekenis. Als automatische minimalist ben je de optimale minimalist: je hebt wéér iets minder om je druk over te maken. Best mooi hoe dat werkt.

Lekker ontspullen en opruimen

Slim ontspullen en opruimen Bundel

Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan innerlijke rust en een gevoel van controle. Hierdoor voel je je krachtiger op andere fronten in je leven.

Ontspullen helpt je daarnaast ook een hoop geld, energie en tijd besparen. Het is een praktische, leuke en bevrijdende manier om je levenskwaliteit snel en blijvend te verhogen.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je slim en snel kunt ontspullen en opruimen. Tijd om aan de slag te gaan, doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test