Artikel opslaan

Maak je niet druk!

Is het je weleens opgevallen dat wij mensen ons druk kunnen maken om van alles en nog wat? Als je een beetje een stresskip bent, dan heb je al een naar gevoel in je buik zodra je ontdekt dat iets niet loopt zoals je dat verwacht had.

Het leven zit vol met ‘stressmomenten’, als je er gevoelig voor bent. Je kunt je druk maken om dingen die gebeuren, of je nu alvast druk maken over alle dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.

Door je nu al op te winden over dingen die kunnen gebeuren, maar net zo goed niet kunnen gebeuren, verspil je veel energie. Je ervaart stress voor niets, en kunt er net zo goed voor kiezen om dichter bij de realiteit te blijven.

Door kalmer te worden wind je je minder snel op over alle dingen die gebeuren in je leven. Je blijft dicht bij jezelf, en laat je niet meevoeren door speculaties in je hoofd. Je staat steviger in het leven, en wordt dus minder snel van je stuk gebracht.

Werk aan de onderstaande drie punten, en word een kalmer mens!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Besef dat het er allemaal niet echt toe doet

Jouw geluksgevoel wordt slechts voor een heel klein deel bepaald door je omgeving. Het overgrote deel wordt echter bepaald door je eigen kijk op de werkelijkheid. Hoe dichter je bij de werkelijke realiteit leeft, des te kalmer je je kunt voelen.

Wat is de echte realiteit? Dat is alles wat je hier en nu kunt waarnemen met je zintuigen. Dus niet alle dingen die morgen kunnen gebeuren, of alle dingen die gisteren gebeurt zijn. Die wereld bestaat alleen in je hoofd.

Je kunt situaties in je leven minder zwaar opnemen. Denk regelmatig bij jezelf dingen als “Wat maakt het eigenlijk uit?”. Iets wat in je hoofd heel groot is, is niet persé heel belangrijk. Je hoeft je niet altijd druk te maken om dingen waar je verder toch geen invloed op hebt.

Laat het leven regelmatig rustig over je heen komen. Je hebt niet altijd controle op hoe dingen verlopen, en niet alles hoeft te verlopen zoals jij dat wilt. De meeste dingen doen er uiteindelijk toch niet echt toe. Dit merk je ook wanneer je bijvoorbeeld deze oefening uitvoert en de bijbehorende video bekijkt.

2. Neem tijd voor jezelf om tot rust te komen en na te denken

Tijd voor jezelf is belangrijk, zelfs als je een sociaal persoon bent. Wanneer je alleen bent krijg je de ruimte om na te denken over de dingen die spelen in je leven. Je krijgt een kans om je te bezinnen, om alles van een afstandje te bekijken.

Alleen zijn helpt je te relativeren en het overzicht terug te krijgen. Neem tijd voor jezelf om te sporten, te mediteren of gewoon eens lekker voor je uit te kijken en na te denken. Laat je gedachten over je leven rollen, en probeer afstand te nemen en je niet druk te maken.

3. Leef in het moment, en niet in de toekomst

Zowel kleine irritaties als grote problemen worden dragelijker als je in het moment leeft. Zoals ik in tip 1 al aangeef is het belangrijk dat je leeft in de realiteit. In de wereld die je kunt waarnemen met je zintuigen. In het hier en nu is namelijk alles goed, en hoef je je nergens druk over te maken.

We maken ons druk om straks, zelden om nu. Nu ben je dit artikel aan het lezen. Het maakt niet uit hoeveel problemen je hebt, of hoeveel vervelende dingen er morgen of overmorgen kunnen gebeuren. Je bent nu aan het lezen, en dat is alles.

Haal een paar keer diep adem, en besef dat er geen ‘straks’ bestaat. Er is alleen nu, en dus hoef je je niet druk te maken om straks. Je kunt kalm zijn in het hier en nu, wetend dat het leven zich de komende dagen voor je zal ontvouwen, en dat het allemaal goed komt.

Helemaal jezelf durven zijn

Helemaal jezelf durven zijn Bundel

Durf jij helemaal jezelf te zijn? Met deze Bundel wil ik je inspireren om je unieke zelf te vieren en de vrijheid te cultiveren om helemaal jezelf te durven zijn. Elke dag, ook bij andere mensen.

Ontdek tips, inzichten, inspiratie en oefeningen om steeds meer jezelf te worden, in kleine praktische stappen. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test