Wat verstaan we onder ‘eerder stoppen met werken’?

Ja, je hebt natuurlijk je pensioen. Het spaarpotje dat je hebt opgebouwd dat wordt uitgekeerd als je je pensioenleeftijd bereikt. Vanaf dat moment hoef je niet meer te werken, fijn.

Maar wat nou als je eerder wilt stoppen met werken? Is dat alleen weggelegd voor rijke mensen? Of zit er meer achter?

Er is meer mogelijk dan je denkt. Vooral als je je perceptie vergroot. Misschien lukt het niet om nooit meer te werken voor je pensioenleeftijd. Maar het zou kunnen dat je veel minder kunt werken.

De meeste mensen willen namelijk niet echt stoppen met werken. Je moet ten slotte wát te doen hebben. Bovendien heb je het gevoel nodig dat je iets nuttigs bijdraagt aan de wereld om je voldaan te voelen.

De meeste mensen willen niet hoeven werken om te voorzien in hun levensbehoeften. Zoals onderdak, eten, zorg. Ze willen stoppen met werken voor inkomstengeneratie. En als dat je doel is, dan zijn er behoorlijk wat mogelijkheden.

Bekijk hieronder mijn video over minder afhankelijk zijn van je baan. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

13 tips om te stoppen met werken voor je inkomen

Palmbomen en witte stranden? Niet echt. Maar je kunt je financiële afhankelijkheid stap voor stap verkleinen. Het gaat niet snel, en het is niet altijd makkelijk. Maar als het is wat je wil, dan is het zeker de moeite waard.

 1. Verklein je economische voetafdruk. Hoe minder geld je nodig hebt om rond te komen, des te minder je hoeft te werken om deze levensstijl te onderhouden.
 2. Bespaar op je vaste lasten. Stap over naar een andere zorgverzekeraar, check je overige verzekeringen, gooi je tv de deur uit, zeg onnodige abonnementen op. Vaste lasten zijn de vampiers van een onafhankelijke toekomst.
 3. Leef beneden je stand. Doe je best om mínder geld uit te geven dan je verdient. Op die manier word je elke maand iets rijker, en kun je dus bouwen aan een onafhankelijke toekomst.
 4. Leef simpel. Geluk zit hem in de dagelijkse, kleine dingen. Niet in die nieuwe keuken. Verminder je materialisme en haal je voldoening uit de relaties in je leven en eenvoudige momenten van tevredenheid.
 5. Minimaliseer. Minder spullen betekent minder kosten. Minder onderhoud, minder schoonmaken en méér energie overhouden voor andere dingen.
 6. Budgeteer en plan vooruit. Maak een maandelijkse begroting en plan daarin vooruit voor eenmalige grote uitgaven (zoals de gemeentebelastingen). Je kunt het schip pas goed besturen als je exact weet waar je je nu bevindt.
 7. Betaal jezelf eerst. Spaar zodra je salaris binnenkomt. Neem de inleg op je spaar- en beleggingsrekeningen mee in je begroting. Zorg dat je zoveel mogelijk weg kunt zetten. En leef die maand van het bedrag dat overblijft.
 8. Investeer in besparing. Je kunt veel geld besparen door slim te investeren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van je woning, het aanschaffen van zonnepanelen, het aanleggen van een moestuin (meteen een leuke hobby), lid worden van een voedsel cooperatie etc.
 9. Los je huis af. Heb je een koophuis? Maak dan een plan om je huis versneld af te lossen. Waarom? Simpel: als je je huis hebt afgelost nemen je vaste lasten enorm af. Je hoeft dan alleen nog maar te werken voor je boodschappen, internet, verzekering en energie. En op elk van die posten kun je dusdanig bezuinigen (goedkoop abonnement, slim verzekeren, zelf energie opwekken) dat het gaat om kleine bedragen. Dan hoef je dus echt veel minder te werken.
 10. Kies voor een tiny house. Zoek een manier om klein en goedkoop te wonen. Het is niet voor iedereen, maar deze manier van leven benadrukt relaties en leven in het moment. En het draait veel minder om spullen, werken en consumeren. Is een tiny house te extreem voor jou? Wellicht kun je toch iets kleiner wonen en zo veel geld besparen?
 11. Begin met beleggen. Sparen is op dit moment niet rendabel, simpelweg omdat de inflatie de rente bijna opheft. En als je meer dan 21.139 euro op je rekening hebt ga je hier vermogensbelasting over betalen. Zet je geld aan het werk in de vooruitgang. Begin bijvoorbeeld bij eenvoudige duurzame fondsen van Triodos Bank of ASN Bank, of kies een duurzaam fonds bij een andere bank. Zo behaal je een mooi rendement met activiteiten waar je achter staat.
 12. Laat je rendement bijdragen. Hoe meer geld je aan het werk zet, des te meer rendement je zult ontvangen. Uiteindelijk kan dit rendement een aanzienlijk aandeel van je inkomen vormen. En op die manier word je steeds onafhankelijker, en steeds vrijer. Je werkt nog wel, maar je weet dat het niet meer moet om rond te kunnen komen.
 13. Ontwikkel een plan naar een onafhankelijke toekomst. De weg is lang. Eerder stoppen met werken is alleen weggelegd voor mensen met een lange termijn visie en een bereidheid om offers te brengen. Bereken hoeveel geld je nodig hebt (terwijl je dit bedrag verder probeert te verlagen) en maak een plan naar een onafhankelijke toekomst.

Je krijgt het niet cadeau. Als je minder wilt werken, of echt wilt stoppen met werken, moet je er een prioriteit van maken en hier elke dag naar leven. Dat wil overigens niet zeggen dat je een minder goed leven hebt. Want door minder te consumeren lukt het je vaak beter om ontspannen, mindful, liefdevol en bewust te leven.

Niet werken is niet het doel

Je wilt altijd iets nuttigs doen. Als je nooit meer iets van betekenis kunt doen, dan wordt het leven snel saai. Ja, het is fijn om een tijdje te ontspannen. Maar alleen als afwisseling op de inspanning.

Werken aan een solide financiële toekomst stelt je in staat om je leven meer vorm te geven zoals jij dat wilt. Misschien wil je meer vrijwilligerswerk doen, iets goeds doen voor andere mensen, dingen doen waar je geen geld meer kunt verdienen of meer tijd besteden aan je hobby’s. En als je je geld slim aan het werk zet, kun je tegelijkertijd werken aan een betere wereld.

Let op: Je hebt t/m 31 december kans om veel geld te besparen

Wil je werken richting een meer onafhankelijke toekomst? Begin dan klein, en check of je te veel betaalt voor je zorgverzekering. Doe in een paar minuten een online vergelijking en zie direct hoeveel je kunt besparen. Je hebt t/m oudejaarsdag om over te stappen.

Enkele tips:

 • Heb je aardig wat spaargeld en maak je bijna nooit gebruik van de zorg? Kies dan voor een hoog eigen risico. Hiermee gaan de maandlasten omlaag, en heb je kans dat je veel geld bespaart. Het moedigt je bovendien aan om extra goed voor jezelf te zorgen.
 • Een tandarts verzekering is eigenlijk een prepaid verzekering. Ja, je kosten worden gedekt, maar tot een bepaald bedrag. Heb je niet vaak tandproblemen? Betaal je behandeling dan uit eigen zak en bespaar veel geld op je maandpremie.
 • Een ‘collectief van de zaak’ is vaak veel duurder zijn dan een verzekering die je zelf afsluit. Dus blijf kritisch.
 • Je hoeft niet met het hele gezin bij één verzekeraar te blijven. Verzeker gewoon apart om aan ieders unieke eisen te voldoen, en bespaar zo geld. Heb je kinderen? Verzeker de kinderen dan mee bij degene die het meest luxe pakket heeft.

Meer tips om financieel onbezorgd te leven

Wil je verder lezen? Ik heb een super praktisch eBoek geschreven met nog meer tips om lekker financieel onbezorgd te leven. Bekijk het eBoek hier…

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛