Artikel opslaan

Lekker groen in de buitenlucht!

Wil je deze lente een paar stappen zetten in de groene richting? Wij hebben vijf tips voor je die je helpen je tuin of balkon groener te maken door de lokale bio-diversiteit te ondersteunen en het energieverbruik te verminderen.

Daar krijg je pas écht groene vingers van! Laten we aan de slag gaan!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Kies voor bloemetjes en help de bijtjes

De bij sterft uit. Het aantal bijen neemt wereldwijd in een schrikbarend tempo af, en dat is zorgwekkend. Bijen spelen een belangrijke rol in de voedselketen: ze bevruchten onze planten. Zonder bevruchting geen vrucht, en zonder vrucht geen voedsel. Niet voor ons, en niet voor andere dieren.

Het is dus van groot belang dat we allemaal (bedrijven, overheden, jij en ik) doen wat we kunnen om de bij te ondersteunen. Hoe? Heel simpel, plaats bloemen in je tuin of op je balkon. Planten als lavendel ruiken heerlijk, zijn geweldig voor de lokale bio-diversiteit, en kunnen zelfs worden gebruikt voor de thee of als luchtverfrisser!

Verder is het ontzettend belangrijk dat je geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt in je tuin. Trek meer bijen aan in je tuin en geef de bij een duwtje in de rug! Meer tips om bijen aan te trekken in de tuin vind je hier…

2. Vorm een warm nest voor de beestjes

Door de grote hoeveelheden steen en asfalt in de stad, hebben veel dieren moeite om voedsel en onderdak te vinden. Nu je toch bezig bent in de buitenlucht, maak je buitenplaatsje dan zo diervriendelijk als je kunt!

  • Zorg voor schuilplaatsen voor insecten, egels (bedreigde diersoort), muisjes en natuurlijk voor verschillende vogels.
  • Leg een klein vijvertje aan met daar omheen stenen waaronder padden en salamanders kunnen schuilen.
  • Maak een rommelhoekje in je tuin. De natuur kan niet zo goed omgaan met netheid, structuur en orde. Creëer een hoekje met takken, bladeren en stenen waar dieren kunnen schuilen en eten kunnen vinden.

Meer tips om je tuin diervriendelijk te maken? Bekijk de tips van Milieu Centraal en de Vogelbescherming.

3. Begin met je eigen (mini)groente- en kruidentuin!

Je tuin of balkon is niet alleen geschikt voor recreatie. Je kunt je buitenplaats gebruiken om een deel van je voeding te verbouwen! Verbouw je eigen biologische, super milieuvriendelijke groente en verrijk je tuin met heerlijk geurende kruiden.

Enkele dingen die eenvoudig te verbouwen zijn in je eigen tuin:

  • Kruiden als basilicum, munt (lekker voor muntthee, altijd in een pot verbouwen omdat het woekert), oregano en stevia (honingkruid).
  • Allerlei soorten sla.
  • Aardappelen (in pot).
  • Ui.
  • Knoflook.
  • En nog veel meer…

Wil je aan de slag met je eigen groente- en kruidentuintje? Bekijk dan dit artikel en laat je inspireren!

4. Verklein de ecologische voetafdruk

In de lente gaan we weer massaal genieten van de buitenlucht. In sommige gevallen kan dit echter ook een negatieve impact hebben op het milieu en het klimaat. Hieronder wat tips om je energieverbruik in de tuin te beperken:

  • Terraswarmers zijn een van de meest verspillende consumentenproducten op de markt. Heb je het koud? Trek een dikke trui aan, trek een fleecekleed over je heen en drink een kop thee. Zo bespaar je veel geld en stoot je een stuk minder CO2 uit.
  • Kies altijd voor FSC gecertificeerd hout wanneer je tuinmeubelen, schuttingen of houten terrastegels koopt. Zo voorkom je dat je bijdraagt aan illegale ontbossing.
  • Zet een regenton in je tuin of graaf er een in. Vang het water van je dak, of het dak van je schuur op door de regenpijp af te koppelen. In droge tijden kun je dit opgevangen water gebruiken om je tuin te verzorgen. Dat vinden de planten bovendien een stuk fijner dan kraanwater.
  • Zet tuinverlichting en de vijverpomp op een tijdschakelaar, laat het niet de hele nacht aan staan.

Er zijn talloze manieren om je energieverbruik in de tuin (of op je balkon) te beperken. Door slim om te gaan met energie in de tuin bespaar je heel veel geld en draag je met je tuin een stuk minder bij aan de wereldwijde klimaatcrisis. Hier vind je nog meer tips.

5. Investeer in een groen dak!

Heb je een huis, schuur, garage, dakkapel of uitbouw met een plat dak? Overweeg dit dak dan eens om te vormen tot een groen dak!

Groene daken bieden allerlei voordelen:

  • Een groen dak isoleert. In de winter blijft het binnen warmer en in de zomer blijft het koeler. Bovendien heb je minder last van geluidsoverlast.
  • Groene daken vangen regenwater op en houden het langer vast. Hierdoor wordt het riool ontzien en is er minder wateroverlast wanneer het hard en lang regent. Het water wordt bovendien extra gezuiverd door de planten en de grond.
  • Groene daken vangen fijnstof op uit de lucht waardoor de luchtkwaliteit in de buurt verbetert.
  • Groene daken dragen bij aan de lokale bio-diversiteit. Het trekt o.a. bijen en vlinders aan.
  • Een groen dak (mits goed aangelegd) verhoogt de levensduur van je platte dak.

Je kunt je eigen groene dak installeren of dit laten doen door een professional. Let er hierbij wel op of de dakconstructie een verzadigde groene bedekking kan dragen. Meer informatie vind je hier…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test