Gezonde gewoontes maken een gezond lichaam

In ons eerdere artikel ‘Verander Vandaag je Leven (een Beetje)!‘ leggen we je uit dat een kleine verandering een groot effect kan hebben op de lange termijn. Door een kleine gewoonte in te stellen kun je je leven op de lange termijn positief beïnvloeden.

Hieronder vind je vijf eenvoudige gewoontes die erg gezond zijn op de lange termijn. Ze zijn bedoeld om je op ideeën te brengen. Zoals gezegd wordt een gezond lichaam gevormd door talloze gezonde gewoontes. Met deze vijf gewoontes alleen kom je er dus niet.

Daarom is het belangrijk dat je zelf nadenkt over de gewoontes die jij kunt invoeren in je leven. Welke kleine veranderingen kunnen jou gezonder maken?

1. Zet dagelijks een pot groene thee

Koop lekkere losse groene thee bij een lokale winkel zoals De Tuinen of via internet bij een winkel als BioThee.nl, en haal een leuke theepot met thee-ei in huis.

Groene thee heeft veel positieve uitwerkingen op je lichaam. Zoals je in dit artikel kunt lezen is groene thee goed voor verschillende dingen. De stofjes in groene thee voorkomen veroudering, helpen hartproblemen voorkomen, verbeteren de spijsvertering, ondersteunen de vetverbranding en versterken de weerstand.

Door dagelijks een pot groene thee te zetten, weet je zeker dat je enkele koppen groene thee per dag drinkt. Hierdoor zul je op de lange termijn de vruchten plukken van al deze positieve uitwerkingen op je lichaam. Bovendien helpt het je lichaam dagelijks te zuiveren!

2. Kies voor volkoren producten

Een kleine moeite en een groot resultaat. Vervang zoveel mogelijk bewerkte graanproducten voor een volkorenvariant. Kies regelmatig voor zilvervliesrijst en ruil je witte brood in voor bruin brood, of liever nog volkorenbrood.

Volkorenproducten bevatten meer vezels dan bewerkte varianten. Vezels stimuleren de stofwisseling, zorgen langer voor een verzadigd gevoel, hebben een positieve uitwerking op het cholesterol en de bloedsuikerspiegel en helpen mogelijk bij het voorkomen van darmkanker. Bovendien bevatten volkorenproducten doorgaans meer vitamines en mineralen dan bewerkte varianten.

De meeste mensen krijgen te weinig vezels binnen zonder dat ze het zelf door hebben. Door te kiezen voor volkorenproducten verhoog je op een eenvoudige manier je vezelinname. Wil je weten of je op dit moment een tekort hebt aan vezels? Doe dan deze test…

3. Ga even bewegen om het warm te krijgen

Heb je het vaak koud? Loop dan niet direct naar de thermostaat maar kom even in beweging! Door bijvoorbeeld even te joggen op de plaats, of een paar keer op te drukken, krijg je het al snel heel warm.

Grijp niet direct naar een vest, een kleedje of de kachel. Zelfs tijdens het televisie kijken kun je makkelijk even bewegen om warm te worden. Ga even gek staan dansen, doe wat spiertraining en zorg dat je hart sneller gaat kloppen.

Krijg je vaak koude handen tijdens het computeren? Neem dan regelmatig een break om even te bewegen. Het houdt je lichaam warm, in vorm en lekker gezond. Bovendien verklein je zo de kans op RSI aanzienlijk!

Regelmatig bewegen is gezond voor je lichaam. Je houdt je lijf soepel en fit. Door iedere dag meerdere malen je hartslag te verhogen krijg je wat extra beweging en zit je bovendien lekkerder in je vel.

4. Zet een fruitschaal op de salontafel

Een kleine gewoonte die wonderen doet. Eet jij te weinig fruit? Zet dan een mooie fruitschaal op je salontafel, en vul het met hapklaar fruit zoals mandarijnen, (gewassen) appels en bijvoorbeeld druiven.

Omdat het fruit te vinden is op de salontafel zul je er al snel wat van eten wanneer je lekker tv zit te kijken. Als het voor je staat dan ben je sneller geneigd om het te pakken. Dit geldt overigens ook voor groenten als cherry tomaatjes! Bovendien is het een goede manier om (luie) pubers gezonder te laten eten.

Fruit zit vol met goede stoffen voor je lichaam. Verschillende soorten vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten vind je in alle soorten fruit. Deze stoffen helpen je lichaam gezond te blijven. Nu én in de toekomst!

5. Plaats een kan water op je bureau

Vind je dat je meer water zou moeten drinken? Zorg dan voor een flinke kan water op je bureau tijdens je werk. Zonder dat je het door hebt drink je op deze manier veel water. Voor je het weet heb je een hele kan water leeg gedronken!

Door voldoende water te drinken kan je lichaam beter je eten verteren en afvalstoffen afvoeren. Hiermee houd je je lever gezond en alle lichaamscellen goed gehydrateert. Bovendien drink je automatisch minder ongezonde frisdranken en suikerhoudende vruchtensapjes. Je hebt ten slotte veel minder dorst!

Meer kleine gezonde gewoontes

Kleine gewoontes kunnen je leven op de lange termijn echt veranderen. Deze vijf voorbeelden laten zien dat kleine veranderingen in je dagelijkse leven kunnen resulteren in een gezonder lichaam. Welke kleine veranderingen kun jij bedenken en toepassen in jouw leven?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test