Opbranden of opleven? Vind balans in je leven!

Je doet je best om alles zo goed mogelijk te doen. Maar alles tegelijkertijd zijn blijkt niet makkelijk. Een geweldige carrière opbouwen en tegelijkertijd een gezin gelukkig en gezond houden is geen makkelijk karwei. Om nog maar niet te spreken over de zorg die je zélf nodig hebt om gezond en gelukkig te blijven.

In dit artikel vind je enkele effectieve ideeën die je zullen helpen de balans te herstellen. Zo voorkom je dat je opbrandt en juist weer lekker opleeft!

1. Maak ieder levensonderdeel simpeler

Ja, ik weet het. Soms lijkt het alsof vereenvoudigen het antwoord is op alles. En (zoals je al had geraden) is dat deze keer niet anders.

Chaos ontstaat wanneer er gebrek is aan focus. Als er teveel dingen zijn om te managen. Het is aan jou om de beperkte hulpstoffen (tijd, geld, aandacht, energie) zo effectief mogelijk te verdelen. Maar je kunt iets alleen effectief verdelen als je weet wat je wilt bereiken.

Als je teveel dingen wilt managen dan worden de hulpstoffen te dun uitgesmeerd. Hierdoor krijgen veel zaken automatisch te weinig tijd, geld, aandacht en energie. Dat is geen probleem als het gaat om een lekke fietsband, het is wel een probleem als het gaat om het levensgeluk van je zoontje.

Stap één is daarom tegelijkertijd simpel en ongekend ingewikkeld. Ga zitten, pak een stuk papier en schrijf op:

  • Wat probeer je eigenlijk te bereiken? Wat zijn je doelen per levensgebied? (geestelijk, lichamelijk, werk, relatie, kinderen etc.)
  • Welke zaken in het leven vind je het meest belangrijk? (je geluk, je werk, je gezondheid, je kinderen, liefde, rust etc.)
  • Nummer de zaken in het lijstje dat je hebt gemaakt. Dat wat je het meest belangrijk vindt krijgt nummer één.
  • Maak een kort overzicht voor jezelf: aan welke zaken moet je volgens deze oefening de meeste hulpstoffen toewijzen?

Zodra je weet wat je probeert te bereiken kun je effectiever managen. En onthoud: er kan maar één ding het meest belangrijk zijn. Moeilijk, dat is waar. Maar door keuzes te maken wordt je leven een stuk overzichtelijker.

2. Vertraag de tijd

Tijd is relatief. En als je er te weinig van hebt kun je je best doen om de tijd te vertragen. Het leuke hieraan is dat je hiervoor precies dat moet doen waar je helemaal geen tijd voor hebt: rustig aan!

Door minder te rennen en te vliegen, en meer in het moment te leven, zal de tijd voor jou langzamer verstrijken. Dat betekent dus dat je dag voor je gevoel langer duurt!

Er zitten nog wat haken en ogen aan, in de onderstaande artikelen lees je meer:

3. Optimaliseer praktische zaken

Hoe drukker je het hebt, des te meer je leven lijkt te draaien om praktische zaken. Dat is jammer, want als je voornamelijk aandacht hebt voor de praktische zaken (dochter naar school, boodschappen doen, koken, luiers, APK, software-updates) dan is er automatisch minder aandacht voor de échte waardevolle dingen als praten, luisteren, liefde, rust en dankbaarheid.

De oplossing? Optimaliseer de praktische zaken zo sterk dat je er nauwelijks nog over hoeft na te denken. Automatiseer, besteed zaken uit en batch taken. Enkele ideeën:

  • Schakel een huishoudster in.
  • Bereid alle ontbijtjes voor de volgende ochtend rustig in de avond en leg ze in de koelkast.
  • Kook in bulk en bewaar de helft in de koelkast of vriezer. Als je dit regelmatig doet kun je net zo gevarieerd en gezond eten, en hoef je maar half zo vaak te koken (je bespaart bovendien geld!).
  • Leer je kinderen hun eigen rotzooi op te ruimen (over automatiseren gesproken).
  • Investeer in betere producten die minder tijdrovend zijn (goede fietsen, goede computer etc.)
  • Etc.

Praktische zaken moet je praktisch aanpakken. Op die manier houd je vanzelf meer tijd over voor de echte waardevolle dingen in het leven.

4. Onthoud waarom je het allemaal doet

Je bent niet simpelweg bezig met het hooghouden van alle balletjes, onthoud dat. Je bent zo druk omdat je iets belangrijks voor elkaar wilt krijgen: gezonde, gelukkige kinderen met goede kansen, een fijne relatie, een goede gezondheid enzovoorts.

Je werkt niet omdat het moet. Je werkt omdat je bepaalde standaarden hebt waaraan je je wilt houden. Je werkt voor een fijn en gelukkig leven voor jezelf en je gezin.

Zodra je het gevoel hebt dat je leven druk en doelloos is, grijp terug naar de vragen in tip 1.

5. Geniet van de rit

Leef in het moment, zo vaak als je kunt. Niet alleen als je tijd voor jezelf hebt. Oók als je met je dochter door de regen naar de crèche fietst. Ieder moment is magisch. Hoe vaker je dit kunt ervaren, des te magischer je leven wordt. Lees ook De Magie van één Ding Tegelijk.

6. Breng je geest even tot rust

Neem dagelijks de tijd om je geest even te ‘resetten’. Om even te zitten, je ogen te sluiten en je een paar minuten te richten op je ademhaling. Dit kan bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of wanneer de kinderen op bed liggen.

Regelmatig tot jezelf komen is van levensbelang in een druk leven. Het helpt je de boel weer even te calibreren, om even terug te komen bij een gevoel van liefde en tevredenheid. Het vinden van balans draait niet alleen om ‘doen, doen, doen’. Het draait ook om ‘zijn’.

Je leven hoeft in praktische zin niet perfect in balans te zijn. Zolang jij maar in balans bent!

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test