Artikel opslaan

Gewoon een off-day of is er meer aan de hand?

Als je alleenstaand bent herken je vast de lastige momenten. Thuiskomen in een leeg en donker huis na een lange werkdag. Een feest met allemaal stelletjes of niemand die je helpt bij het in elkaar zetten van je nieuwe kast.

Aan de andere kant heb je ook veel vrijheid en kun je doen en laten wat je wilt. Zolang je daarvan kunt genieten en slechts af en toe een off-day hebt – is er weinig aan de hand.

Voel je je steeds vaker somber en vraag je je af of je ooit nog de partner van je dromen gaat tegenkomen? Dan heb je misschien last van anuptafobie – de angst om alleen over te blijven. Net als faalangst, hoogtevrees, angst voor spinnen of smetvrees is dit een serieuze angst die je leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Je voelt je kwetsbaar en je bedenkt allerlei strategieën om met je angst om te gaan. Bijvoorbeeld door obsessief afleiding te zoeken, waardoor je er niet aan hoeft te denken. Je plant je dagen supervol en gunt jezelf weinig rust.

Het kan ook zijn dat je je vol overgave in het datingleven stort. Of dat je sociale aangelegenheden juist helemaal uit de weg gaat.

Al deze strategieën zijn niet echt een oplossing. De kans is groot dat je je er zelfs nog ellendiger door gaat voelen. Als je echt wilt werken aan een oplossing, dan moet je eerst je angst onder ogen komen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waar komt de angst om alleen over te blijven vandaan?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor je angst om alleen over te blijven.

  • Het kan zijn dat een kinderwens een rol speelt. Je biologische klok tikt en steeds meer mensen in je omgeving krijgen kinderen.
  • Diep van binnen ben je van mening dat je niet compleet bent zonder partner aan je zijde.
  • Een negatieve ervaring in een vorige relatie kan de oorzaak zijn van je angst. Je zelfvertrouwen heeft een deukje opgelopen.
  • Je bent eenzaam en je bent bang dat je de rest van je leven met die ‘leegte’ moet leven. Geen fijn vooruitzicht.
  • Je vreest dat anderen denken dat er iets mis is met je, omdat je geen partner hebt.
  • Misschien heb je in het verleden een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waarbij niemand je kwam helpen. En nu ben je bang dat dit nog eens zal gebeuren.

Dit zijn allemaal hele begrijpelijke redenen om bang te zijn dat je alleen overblijft. Wees dus vooral niet te streng voor jezelf. Vraag jezelf in plaats daarvan af:

  • Is je angst realistisch?
  • Wie zegt dat jij over 1 of 2 jaar nog alleen bent?
  • Is een relatie de oplossing of zijn er nog andere dingen die je kunt doen om gelukkig te worden?
  • Wat voor persoon zou je zijn zonder die angst om alleen te blijven?

Stap uit die negatieve spiraal

Een relatie is geen garantie voor een gelukkig leven. Er zijn verhalen genoeg van stellen die langs elkaar heen leven, partners die altijd ruzie maken of relaties waarbij jaloezie een grote rol speelt.

Probeer je angst om alleen over te blijven dus te relativeren en kijk naar waar je wél blij mee bent. Denk bijvoorbeeld aan andere betekenisvolle relaties en vriendschappen in je leven. Investeer daarin en doe dingen die je leuk vindt.

Pak een oude hobby weer op, ontdek een nieuwe sport of schrijf je in voor een cursus of opleiding. Ook wat extra zelfliefde kan geen kwaad. Koop een mooie bos bloemen voor jezelf, boek een massage of kook een uitgebreide maaltijd.

Kortom, stap uit die negatieve spiraal waarbij je jezelf gek maakt met twijfels en doemgedachten. Zodra je een positieve opwaartse spiraal te pakken hebt, straal je dat ook uit. Je zit beter in je vel en je bent liefdevoller naar jezelf en je omgeving.

Werk aan je zelfvertrouwen

Blijven negatieve gedachten als ‘ik ben een relatie niet waard’ of ‘er zal wel iets mis met me zijn’ je leven beheersen? Hoe erg je ook je best doet om te focussen op leuke dingen? Start dan met werken aan je zelfvertrouwen.

Deze gedachten zijn namelijk onzin. Je bent geweldig zoals je bent, met al je mooie kanten, unieke talenten en eigenaardigheden. Jij verdient liefde, net als ieder ander.

Door te werken aan je zelfvertrouwen krijg je niet opeens op magische wijze een geweldige relatie, maar je leert wel dat je er mag zijn – en dat je het waard bent om van gehouden te worden.

Ook sta je stabieler in het leven, waardoor je weet dat je niet per se een partner nodig hebt voor een gelukkig leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test