Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Joyce. ☀️

1. Angst voor afwijzing – het hoort erbij

Iedereen krijgt in het leven te maken met de angst voor afwijzing. Je krijgt die baan niet waarop je hebt gesolliciteerd. Die ene leuke persoon wil niet met je op date. Op je werk krijgen jouw goede ideeën niet de aandacht die ze verdienen. Of je voelt je buitengesloten door je vrienden.

Sterker nog – je brein reageert hetzelfde op een afwijzing als op fysieke pijn. Op zich best logisch, want vroeger had je elkaar nodig om te overleven. Buiten de groep vallen was net zo gevaarlijk als een gebroken been hebben.

Niet gek dus dat je de pijn van afwijzing het liefst wilt vermijden. Je wilt het gevoel hebben dat je erbij hoort en dat mensen van je houden.

Jouw angst voor afwijzing is dus heel menselijk. Alleen kan die angst ook tegen je werken. Je gaat je anders gedragen dan je bent en je vermijdt spannende situaties. Met andere woorden: je laat de angst je leven bepalen. Niet leuk.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Waar ben je precies bang voor?

Zet mij voor een groep mensen en het zweet breekt me uit. Maar alleen op reis gaan, vind ik geen probleem. Iedereen heeft andere angsten. Het is goed om eens te onderzoeken welke dingen jij eng vindt – en waarom je deze dingen eng vindt.

Is het de angst dat anderen je niet goed genoeg vinden? Ben je bang dat als mensen zien wie je echt bent ze je afwijzen? Of zijn het juist negatieve emoties zoals verdriet of boosheid die je koste wat het kost wilt voorkomen?

Deze onderliggende angst kan ervoor zorgen dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Je cijfert jezelf weg, je laat je emoties niet zien, je bent perfectionistisch, je twijfelt aan je eigen dromen en talenten – of je gedraagt je afstandelijk.

Hierdoor beperk je jezelf en maak je het leven minder leuk. Een pittige prijs om te betalen om angst voor afwijzing te voorkomen. Vraag jezelf af: is het die prijs waard?

3. Enge dingen zijn vaak de moeite waard

Als je risico’s vermijdt en je leven altijd zo veilig en comfortabel mogelijk inricht, dan is dat ook best een beetje saai. Je mist spanning, avontuur en uitdaging. Precies die dingen die je het gevoel kunnen geven echt te leven.

Wat waren de mooiste momenten en beste beslissingen in je leven tot nu toe? Grote kans dat dit de dingen waren waarvoor je moed en lef nodig had.

Denk aan:

  • Je baan opzeggen
  • Een nieuwe studie beginnen
  • Een eigen bedrijf opzetten
  • Iemand de liefde verklaren
  • De reis van leven maken
  • Hulp of advies vragen
  • Een kind op de wereld zetten en opvoeden
  • Een zakelijke deal sluiten
  • Een belangrijke presentatie geven
  • Naar de andere kant van het land verhuizen

Om je dromen uit te laten komen, moet je af en toe uit je comfortzone stappen. Dat betekent: je angst voor afwijzing loslaten. Haal een paar keer diep adem en spring in het diepe. Net als die eerste keer van de hoge duikplank. Hierdoor leer je dat je op jezelf en je eigen oordeel kunt vertrouwen.

Dit betekent trouwens niet dat je geen angst meer mag voelen. Natuurlijk ben je zenuwachtig voor die belangrijke presentatie. Of voel je je ongemakkelijk als je iemand de liefde verklaart. Het is juist moedig om die angst te voelen én het toch te doen.

4. Je hebt geen controle over wat anderen denken

Angst voor afwijzing heeft vaak te maken met angst voor wat andere mensen van je denken. De realiteit is dat je helemaal geen invloed hebt op wat anderen denken. De meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig.

Als jij iemand op straat ziet lopen met een opvallende outfit, wat denk je dan? Waarschijnlijk iets van “wat een vrolijke verschijning”, “wat stoer dat zij dat durft” of “niet mijn smaak”. Vervolgens ga je door met je eigen leven en een uur later ben je degene allang weer vergeten.

Iedereen heeft eigen zorgen, twijfels en onzekerheden. Net als jij. Bovendien gaan de mensen in jouw omgeving die er echt toe doen, niet opeens minder van je houden als jij je hart volgt. Ze denken hoogstens “het zou niet mijn keuze zijn”. En dat is maar goed ook, want iedereen is anders.

5. Laat de angst voor afwijzing je niet tegenhouden

Wist je dat het eerste Harry Potter-manuscript van J.K. Rowling door meerdere uitgevers werd afgewezen? En dat Ed Sheeran twintig keer nee te horen kreeg, voordat er een platenmaatschappij was die wel in hem geloofde?

Als zij hadden toegegeven aan hun angst voor afwijzing, dan hadden we nu nooit van hun boeken en muziek gehoord. En dat geldt voor veel meer artiesten. Van Vincent van Gogh tot de Beatles. Allemaal zijn ze in hun leven meerdere keren afgewezen.

Hoewel angst voor afwijzing dus volkomen normaal is, is het goed om te bedenken dat een afwijzing niet het einde van de wereld is.

Bovendien hoeft een afwijzing niet iets te maken te hebben met jouw eigenschappen, kwaliteiten of talenten. Misschien is dit niet het goede moment, is de ander in een slecht humeur of pas jij gewoon niet bij de cultuur van een bedrijf, team of organisatie.

Vaak zie je pas achteraf dat die ene afwijzing je juist gebracht heeft op een plek waar je anders nooit gekomen was. Je hart volgen en je eigen keuzes maken, brengt je dan ook een stuk verder dan wanneer je stil blijft zitten. Zelfs als het resultaat anders uitpakt dan je hoopt.

Je bent goed genoeg – echt

Worstel je met een laag zelfbeeld en negatieve gedachten over jezelf? Overweeg dan eens mijn online cursus voor meer zelfvertrouwen, zelfacceptatie en assertiviteit.

Het is tijd dat je leert om jezelf te omarmen – precies zoals je bent. Duizenden lezers gingen je al voor en behaalden bijzondere resultaten in een paar weken tijd.

Lees meer en start direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test