Charisma kun je aanleren

Stel je voor – je wordt beter met mensen. Je weet altijd wat je moet zeggen. Je kunt leuke gesprekjes aanknopen en je laat mensen vrijwel altijd met een fijn gevoel achter.

Die eigenschap, dat is charisma. En charisma kun je ontwikkelen. Ook als je nu worstelt met sociale vaardigheden. Nee, je verandert niet in één week in charisma superheld – maar je kunt je charisma ontwikkelen in kleine stappen.

En charisma aanleren is slim. Want hoe beter je sociale vaardigheden, des te vloeiender je leven loopt. Goede relaties thuis én op het werk helpen je blijer door het leven te gaan met meer kansen en mogelijkheden.

Dus laten we eens kijken. Welke eerste stappen kun je zetten om je charisma te ontwikkelen?

1. Werk aan je eerste indruk

Een eerste indruk is zo gemaakt – en je maakt hem niet snel ongedaan. Daarom is het belangrijk dat je werkt aan je eerste indruk.

En het is niet zo moeilijk. De eerste indruk wordt namelijk gemaakt in de eerste 2 seconden dat je nieuwe mensen ontmoet. Het gebeurt onbewust en heeft niets te maken met wat je zegt, maar alles met je lichaamstaal.

Hoe maak je een geweldige charismatische eerste indruk? Begin met deze vier dingen:

  1. Maak je handen zichtbaar. Zichtbare handen kweken vertrouwen. Het is een oerinstinct. Wellicht omdat we zo kunnen vaststellen dat een ander ons niet neer zal knuppelen. Door je handen te gebruiken en ze niet te verstoppen in je zak, onder de tafel of achter je rug verhoog je het vertrouwen dat mensen in je hebben.
  2. Sta als een winnaar. Mensen zijn – onbewust én bewust – gek op winnaars. Als jij eruit ziet als iemand vol zelfvertrouwen, dan gaat ons onderbewuste er automatisch vanuit dat je daar dan wel een goede reden voor zal hebben. En daardoor stijgt je charisma. Hoe ziet zo’n houding eruit? Neem iets meer ruimte in, sta rechtop met een lichte glimlach, neem een open houding aan en houd je handen zichtbaar.
  3. Stel jezelf altijd voor. Oefen je handdruk. Houd je hand verticaal en knijp een beetje, zoals je in een perzik zou knijpen om te testen of hij rijp is. Mensen die zichzelf niet voorstellen of willen wegkomen met een ’hallo allemaal!’ worden als minder charismatisch gezien. Bovendien helpt lichamelijk contact vertrouwen te kweken omdat er oxytocine vrijkomt – het knuffelhormoon.
  4. Maak oogcontact. Charismatische mensen kijken niet naar de vloer of over je hoofd – ze kijken je recht in de ogen terwijl ze praten. Oogcontact creëert vertrouwen, zolang je de juiste dosering weet te vinden. Te weinig oogcontact en je lijkt onzeker. Te streng oogcontact en je lijkt een seriemoordenaar. Schiet voor oogcontact 60% van de tijd als je met iemand praat in de Westerse wereld.

De eerste indruk is al gemaakt voordat je iets zegt. Dat is fijn – want deze vier dingen zijn makkelijk te onthouden en eenvoudig toe te passen. Zo kun je keer op keer overkomen als een betrouwbaar, vriendelijk en charismatisch persoon.

2. Ontwikkel oprechte interesse

Charisma ontwikkelen is iets anders dan ‘een gladde jongen’ zijn. Het werkt niet als je probeert te faken. Het is belangrijk dat je écht geeft om het welzijn van de mensen die je ontmoet.

Geef andere mensen het gevoel dat je ‘aan hun kant staat’. Dat gevoel zou je kunnen faken, maar het risico is groot. Want de meeste mensen ruiken nepheid wanneer ze het aantreffen.

Luister oprecht. Laat mensen uitpraten, stel gerichte wedervragen, deel zelf relevante anekdotes. Wees attent, behulpzaam en empathisch. En wees een betrouwbaar persoon.

Geen geroddel. Geen negativiteit. Laat je ego achter bij de ingang. Je hoeft je niet te bewijzen, je hoeft geen goedkeuring te vragen en je hoeft anderen niet naar beneden te halen om jezelf omhoog te trekken.

Wees oprecht en je straalt charisma uit.

3. Durf jezelf te zijn

Hoewel we er allemaal anders uitzien en onze levens anders inrichten, lijken we van binnen meer op elkaar dan we van elkaar verschillen.

Charisma ontwikkelen betekent niet dat je iemand wordt die je niet bent. Het betekent juist dat je meer jezelf durft te zijn. Dat je je kwetsbaarheid durft te tonen.

Charisma ontwikkelen betekent dat je het lef hebt om als eerste te laten zien dat je van binnen nét zo bent als iedereen. Dat je onzekerheden hebt, niet perfect bent, dat je fouten maakt en dat je je schaamt voor sommige eigenschappen.

Dat is moeilijk. Want door je kwetsbaar op te stellen is het in theorie ook makkelijker om gekwetst te worden. En daarom helpt deze eigenschap je charisma te ontwikkelen – mensen prijzen anderen die het lef hebben om écht zichzelf te zijn. Het kweekt respect, vertrouwen en een enorme gunfactor.

En het helpt jou op de lange termijn een vrijer, blijer en betekenisvoller leven op te bouwen.

4. Breng nieuwe dingen in een relatie

We zijn allemaal gek op noviteit – op nieuwe dingen. Ons brein houdt ervan. Het is de reden dat half Nederland door de Action struint op zoek naar leuke koopjes, dat je niet kunt stoppen met het checken van Instagram, dat mensen rare ijssmaken willen proberen. En waarschijnlijk is het de reden dat je regelmatig soChicken bezoekt.

Als jij positieve noviteit in een relatie brengt dan maak je de relatie leuker. Gekke gespreksonderwerpen, nieuwe passies, leuke grapjes, uitnodigingen voor leuke uitstapjes, een boek dat je aan het lezen bent of een leuke anekdote van iets dat je hebt meegemaakt.

Als mensen van tevoren moeilijk kunnen voorspellen waar je mee zult komen – en vaak positief verrast worden – dan zullen ze graag meer tijd met je doorbrengen.

Want zulke mensen zijn véél aantrekkelijker dan mensen die net zo vriendelijk zijn maar ook heel voorspelbaar. Het is goed om voorspelbaar te zijn in positieve eigenschappen (betrouwbaarheid, vriendelijkheid, een luisterend oor zijn). Maar saaie voorspelbaarheid (altijd over je hond praten, altijd dezelfde dingen doen, nooit open staan voor noviteit) is dodelijk voor je charisma.

5. Loop rond met een markeerstift

Oké, niet letterlijk. Maar neem een markeerstift in je hoofd. En gebruik hem om positieve eigenschappen van anderen te markeren.

Dus ja – verspreid complimenten en woorden van waardering wanneer je iets ziet dat je op prijs stelt.

Ook hier geldt: nepheid helpt je geen charisma ontwikkelen. Verplaats je in de ander, en observeer wat echt belangrijk is voor die persoon. En als je in dat gebied dingen ziet die je waardeert, deel dat dan.

Een fotomodel weet wel dat ze mooi is, dat hoort ze elke dag. Maar ze zal mogelijk blij verrast zijn als jij haar oprecht complimenteert over haar visie op een politieke kwestie die ze eerder met je deelde.

Charismatische personen helpen anderen in te zien hoe geweldig ze zijn. De meeste mensen zijn hun eigen ‘awesomeness’ uit het oog verloren. Help het ze terugvinden – ze zullen je ervoor waarderen.

Meer tips om je sociale vaardigheden te verbeteren

Wil je beter worden met mensen en je charisma ontwikkelen? Hieronder vind je meer praktische tips:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test