Artikel opslaan

“Successful people are simply
those with successful habits.”

Brian Tracy

Goede gewoontes aanleren stappenplan

Bekijk hieronder mijn video over goede gewoontes aanleren. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over goede gewoontes aanleren op YouTube.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Begin zo klein als je kunt

Een gewoonte aanleren draait niet om productiviteit – het draait om het aanleggen van nieuwe paden in je hersenen. Het is belangrijk dat je die twee niet verward.

Het is belangrijker dat je iets doet dan dat je veel doet. Toen ik mezelf wilde aanleren om dagelijks te schrijven, was mijn doel om minimaal 200 woorden te typen, ongeacht waar het over ging.

  • Als je wilt leren mediteren, begin dan gerust met 1-5 minuten per dag.
  • Als je dagelijks wilt sporten, begin dan bijvoorbeeld met een paar minuten joggen op de plaats.
  • Als je je dankbaarheid wilt trainen, noem dan elke ochtend 1 ding waar je dankbaar voor bent.
  • Als je je mindfulness wilt trainen, neem dan elke dag 1 moment om bewust te zijn.

De gewoonte uitvoeren is belangrijker dan het resultaat. Je wilt op het punt komen dat je automatisch je gewoonte uitvoert, zonder moeite. Dat gebeurt niet als je er een zware opdracht van maakt.

Wees lief voor jezelf en neem je tijd. Dan kost het aanleren van een gewoonte veel minder moeite.

2. Verminder je keuzevrijheid

Zorg dat je niet hoeft te onderhandelen met jezelf. Maak je gewoonte helder en duidelijk.

Als ik mezelf voorneem om één keer per dag te mediteren, dan is de kans groot dat ik de gewoonte niet volhoud. Waarom niet? Omdat ik steeds opnieuw moet onderhandelen met mezelf wanneer ik dan precies ga zitten.

En tijdens dat onderhandelen krijgt de drang naar comfort nogal eens de overhand, waardoor er niet gemediteerd wordt. Misschien herken je dit.

Wat kun je beter doen? Formuleer duidelijk wat je van plan bent:

  • Ik mediteer elke ochtend na het ontbijt minimaal 3 minuten.

Geen discussie – zo ga je het doen. Scheelt een hoop gedoe.

3. Deel je ervaring met iemand

Betrek iemand bij het aanleren van je nieuwe gewoonte. Dat kan online op social media, met een huisgenoot of een vriend(in). Het kan ook helpen om je voortgang bij te houden.

Zelf ben ik fan van het opbouwen van een reeks. Elke dag dat ik een gewoonte uitvoer tel ik er één punt bij op. En hoe hoger het getal wordt (bijvoorbeeld 35 dagen gemediteerd), des te beter ik mijn best doe om mijn reeks niet te doorbreken.

Mijn favoriete meditatie app Insight Timer doet dit automatisch. Een andere toffe iOS app die dit doet is Streaks. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf bijhouden in je notitieboekje of een papiertje op de koelkast.

Door je doel en je voortgang te delen kun je jezelf motiveren om te blijven investeren in het aanleren van je goede gewoonte.

4. Geniet van de reis

Als het aanleren van de gewoonte voelt als ellendig dan gaat het niet werken. Je moet het op z’n minst een beetje leuk vinden om de drang naar comfort te kunnen weerstaan.

Merk je dat je niet zo blij wordt van je nieuwe gewoonte? Pas hem dan aan, formuleer je doel anders, leg de lat lager of selecteer een andere gewoonte.

Natuurlijk is het een delicate balans tussen wilskracht uitoefenen en de drang naar comfort. Een nieuwe gewoonte aanleren voelt altijd een béétje moeilijk. Maar als je er niet blij van wordt dan gaat het niet goed.

Onthoud: je bent een mens, geen robot. Volg je gevoel, niet je neuroses.

5. Vind je toewijding

Hoe houd je jezelf op de lange termijn gemotiveerd om je nieuwe gewoonte vol te houden? Ga op zoek naar de achterliggende reden dat je deze gewoonte wilde aanleren.

Ik ben bijvoorbeeld dagelijks gaan schrijven omdat ik op zoek ben naar vrijheid. Door dagelijks te schrijven word ik vrijer omdat ik daardoor altijd een voorraad teksten heb die ik kan publiceren. Daardoor wordt m’n werk leuker en relaxter. De kwaliteit gaat omhoog en ik voel me creatiever.

Als ik een keer geen zin heb om te schrijven herinner ik me aan dit grotere plaatje. Ik vind dagelijks schrijven niet zo belangrijk, maar vrijheid is één van mijn hoogste waarden. Dus daarvoor kom ik wel in beweging.

Wat is jouw motivatie? Waarom wil je deze gewoonte aanleren? Schrijf dit op voor jezelf zodat je jezelf er later aan kunt herinneren als het moeilijk wordt.

Meer tips om je steeds leuker te maken

In kleine stappen kun je ontzettend veel voor elkaar krijgen. Dat laat ik niet alleen zien in mijn boek Steeds leuker, maar ook in mijn online cursus Opwaarts – leven alsof je altijd wind mee hebt.

Lees meer en ga meteen aan de slag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test