Bijkomen van het drukke leven

Je gaat op vakantie om je even los te maken van het dagelijkse leven. Je wilt ontspannen, dingen doen die je normaal niet kunt doen, de wereld ontdekken en bijzondere dingen beleven.

En hoewel we met onze vakantie hopen te ‘ontsnappen’ aan de stress van alledag, kan de opgebouwde spanning van de afgelopen tijd makkelijk worden meegedragen in de eerste helft van je vakantie. Met dit stappenplan wil ik je helpen ontspannen te genieten van je vakantie vanaf dag één.

1. Werk met een checklist

Een vakantie checklist is een must voor iedereen die met een rustig gevoel wil kunnen vertrekken. Maak gebruik van een lijst waarop je alles verzamelt wat nog moet gebeuren voordat je de deur uit gaat.

Denk hierbij niet alleen aan een inpak checklist. Ook taken die nog moeten gebeuren voor de vakantie (zoals de auto laten nakijken, de hond laten enten, verzekeringen nakijken, noodnummers in je mobiel zetten etc.) kun je het best noteren.

Begin ruim van tevoren met het maken van de checklist, en probeer ook zo vroeg mogelijk een aantal taken af te vinken. Door een overzicht te maken van alles wat er nog moet gebeuren maak je je hoofd leeg. Je voelt je niet gestrest, je weet namelijk precies wat je allemaal nog moet regelen voordat je de deur uit gaat.

2. Ruim je huis op

Zorg dat je vertrekt met een opgeruimd huis. Neem de dag voordat je weg gaat even de moeite om de boel aan kant te maken. Een opgeruimd huis is niet alleen fijn wanneer je na je vakantie thuis komt, het geeft je ook bij vertrek een rustig gevoel.

Door te vertrekken in chaos voel je je alleen maar onrustig. Wanneer je even de tijd hebt genomen om de boel op orde te maken houd je het overzicht en trek je met een opgeruimd gevoel de deur achter je dicht.

3. Geef je problemen een plaatsje voordat je vertrekt

Vakantie is een geweldige manier om even in een andere realiteit te stappen. Wil je dit gevoel echt ervaren? Zorg dan dat je je problemen niet meeneemt op vakantie. We hebben op soChicken meerdere oefeningen die je helpen meer grip te krijgen op je leven. Gebruik bijvoorbeeld deze oefening om het overzicht terug te krijgen.

Door je problemen los te laten nu je nog thuis bent kun je ze hier ook achterlaten. Schrijf het van je af en schep orde in je gevoelens. Je kunt alles een plaatsje geven en het makkelijker loslaten.

4. Laat alles los, en neem vakantie

Je hebt alles ingepakt, alle zaken geregeld, je voelt je ontspannen en je hebt zin in je vakantie. Nu is het tijd om de boel los te laten en gewoon in de auto te stappen.

Blijf je niet constant afvragen of je iets vergeten bent, en laat je ook niet meeslepen met dat onbestemde ‘gevoel dat je iets vergeten bent’. Misschien ben je iets vergeten, jammer dan. Zo lang je niet gaat kamperen op een desolate plek zal het allemaal wel goed komen. Check of je de essentiële zaken bij je hebt (tickets, sleutels, paspoort etc.) en vertrek.

Laat de boel los, en vertrouw erop dat alles goed komt. Je gaat op vakantie!

5. Neem een notitieboekje mee

Neem voor de zekerheid een notitieboekje mee. Deze kun je zeker de eerste dagen gebruiken om alle zaken die nog boven komen drijven van je af te schrijven.

Misschien bedenk je plotseling dat je nog wat dingen moet doen voor je werk, of ervaar je vervelende gevoelens en wil je deze van je af schrijven. Zodra je merkt dat iets je bezighoudt op een vervelende manier pak je je boekje erbij, en schrijf je het van je af.

Gebruik je boekje later in de vakantie ook om alle nieuwe inspiratie op te schrijven. De beste ideeën ontstaan wanneer je lekker ontspannen bent! Lees ook Laat Vakantie je Leven Veranderen: 4 Tips.

Alle zaken die je hier opschrijft kun je later afhandelen. Zodra je weer thuis bent kun je aan de slag gaan met alles wat je hebt opgeschreven. Voor nu kun je het opschrijven, loslaten en weer genieten van je vakantie.

6. Werk aan je ademhaling

Voel je ergens in je lichaam nog spanning zitten? Doe dan een vlugge ademhalingsoefening om deze spanning los te laten. Adem een paar keer diep in en uit, en voel hoe de spanning bij iedere uitademing wegvloeit uit je lichaam.

Door op de juiste manier te ademen kun je je snel beter voelen, en opbouwende spanning loslaten. Je bent ten slotte op vakantie om je te ontspannen! Bekijk ook deze 5 simpele ontspanningsoefeningen.

7. Geniet bewust van ieder moment

Nu je direct kunt ontspannen van je vakantie, is het tijd om er optimaal van te genieten. Dit doe je door je bewust te zijn van ieder moment. Denk niet aan de toekomst of het verleden. Houd je bezig met het hier en nu. Geniet van je vakantie en leef van dag tot dag.

Wanneer je op vakantie bent kom je vaak in een trager leefritme. Je dagen zijn eenvoudig en je hoeft je maar om weinig dingen druk te maken. Het is dus veel eenvoudiger om te genieten van je leven, omdat het ‘hier en nu’ veel makkelijker te ervaren is. Je wordt ten slotte nauwelijks aangespoord om na te denken over ‘straks’.

Maak hier dus gebruik van. Geniet met volle teugen van ieder moment van je vakantie. Houd je niet constant bezig met de ‘planning’ en met alles wat je morgen wilt gaan doen. Waarom zou je aan dat prachtige witte strand gaan zitten als je met je hoofd al bij morgen bent? Beleef het strand en houd je morgen bezig met morgen. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan dit artikel.

Meer tips om ontspannen door het leven te gaan

Wil je leren hoe je iedere dag ontspannen in het leven kunt staan, en hoe je voor altijd kunt stoppen met piekeren en jezelf zorgen maken? Schrijf je dan in voor deze eCursus, en leer in 9 weken hoe je stress uit je leven kunt gooien. Bekijk de eCursus ‘Nooit meer Zorgen of Stress’…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test