Happen naar een mooiere wereld
De voedselindustrie is één van de zwaarste lasten op onze planeet. Niet alleen put de voedselindustrie onze kostbare natuurlijke bronnen uit, er worden ook onvoorstelbare hoeveelheden vervuilende stoffen in het milieu geloodst.
Het eten dat we tegenwoordig in de supermarkt vinden is vaak de halve wereld rondgereisd, op vervuilende schepen, vliegtuigen en vrachtwagens. Daarnaast worden er wereldwijd chemische pesticiden gebruikt die via het grondwater teruglekken in het watersysteem, en de oceanen langzaam maar zeker verzuren.
Door bewuster te kiezen voor eerlijke voeding kun je jouw positieve invloed sterk vergroten. We leven in een wereld waar geld het voor het zeggen heeft. Jouw euro’s hebben invloed. Als jij met je geld ‘stemt’ op duurzame productieketens dan zullen er meer van komen. Als jij andere mensen bewust maakt, dan zullen er nog meer ‘stemmen’ volgen.
Ecologisch bewust eten is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor je eigen lichaam. Je geniet namelijk van producten van betere kwaliteit, zonder chemische toevoegingen en een betere voedingswaarde.
Wil je aan de slag met het ECO dieet? Hieronder vind je vijf basics om direct aan de slag te gaan!
1. Beperk vlees
Daar zijn we weer, zodra het over gezondheid gaat vertel ik je te minderen met vlees. Logisch, want vlees (en zeker vlees uit de bio-industrie) doet je lichaam in de meeste gevallen meer kwaad dan goed. Het is lekker, maar vlees komt met een prijs.
En een deel van die prijs is de enorme (ja, die is schuin gedrukt) ecologische voetafdruk van je biefstukje. Laten we eens onderzoeken waarom het eten van vlees zo’n zware last op onze planeet legt.
- Dieren moeten gevoed worden. Dit voer moet ergens worden gemaakt. Voor iedere kilo vlees is vier kilo voer nodig. Dit voer wordt gemaakt van genetisch gemodificeerd maïs en soja. Om dit te verbouwen worden grote gebieden in Zuid-Amerika gebruikt, en er wordt ook regenwoud voor verwijderd. Vervolgens wordt al dit voer over zee naar o.a. Europa vervoerd.
- Door de massale productie van veevoer, graasgebieden en vrije uitloopgebieden wordt de biodiversiteit wereldwijd aangetast.
- De productie van een kilo rundvlees kost gemiddeld 125 keer meer water dan de productie van een kilo aardappelen. Zuiver, zoet water wordt op dit moment steeds schaarser. (bron)
- Al deze dieren produceren stront, hoeveelheden stront die je verbeelding te boven gaan. Al deze stront stoot methaan uit, een sterk broeikasgas. Bovendien verontreinigt het op veel plekken het grondwater (in landen waar de regulering niet zo streng is).
- Megastallen vormen een bedreiging voor de mensheid. Het gebrek aan genetische diversiteit, het grote aantal dieren op een onnatuurlijk klein oppervlak die preventief worden behandeld met anti-biotica werkt mutatie van virussen in de hand. Hierdoor ontstaan er perfecte situaties voor virussen als de vogelgriep en H1N1. TNO noemde deze situatie onlangs nog een “tikkende tijdbom”.
- Het vervoer van het levende vee, plus het (gekoeld) vervoeren van het verwerkte vlees naar de supermarkten produceert opnieuw veel vervuiling.
En ja, dan heb ik het nog niet eens over de enorme impact van visserij en het ongekende dierenleed van zowel land- als zeedieren. Het eten van vlees op deze schaal, op deze manier is desastreus voor onze eigen leefomgeving.
Maar goed, dit wist je allemaal al.
Wat gaan we eraan doen? Stoppen met vlees? Ja, dat is de beste oplossing, en ook de moeitlijkste. Wat als je die route niet wilt kiezen, als je er nog niet helemaal klaar voor bent? Dan kun je simpelweg drastisch minderen met vlees, of met jezelf afspreken dat je alleen in het weekend vlees eet. Probeer het niet perfect te doen, probeer een positieve invloed uit te oefenen. De oprichter van Treehugger.com noemt het weekday veg, hij legt het uit in deze video.
Wat levert minder vlees eten je op?
- Je verkleint je ecologische voetafdruk drastisch.
- Je voelt je gezonder, je wordt gezonder en je verkleint de kans op ziektes en aandoeningen op latere leeftijd.
- Je voelt je beter in lijn met je morele geweten.
- Je bespaart veel geld dat je kunt investeren in biologisch vlees en betere producten.
- Je verliest wat gewicht zonder moeite en je voelt je licht en luchtig.
Dit is niet voor niets de eerste stap in dit artikel. Als je iets wilt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, start dan met vlees. Wil je meer doen? Inspireer dan een ander om minder vlees te eten. Als twee mensen hun vlees consumptie halveren dan zijn jullie samen één vegetariër!
2. Kies voor lokaal, eerlijk en biologisch
Transport is de grootste vervuiler in de voedselindustrie. Voedsel wordt soms twee keer rond de wereld gevlogen en inverschillende landen bewerkt voordat het op de plaats van bestemming belandt. Om die reden is het zo belangrijk dat je kiest voor voedsel van lokale afkomst.
Een biologische mango is echt vervuilender dan een niet-biologische aardappel uit de lokale klei. Maar, een biologische mango is (als het goed is) minder vervuilend dan een niet-biologische mango. En als je echt een goede invloed wilt hebben, kies dan voor fair-trade of een combinatie.
Jouw euro’s zijn jouw stemmen. Jouw geld is je vertegenwoordiger in de rest van de wereld. Stop jij je geld in de lokale biologische boer? Dan wordt deze gestimuleerd. Stop jij je geld in fair-trade producten? Dan stem je impliciet op een eerlijke en pure productieketen met respect voor mens en natuur.
Geef je voorkeur aan lokale producten, en kies waar mogelijk voor biologisch en fair-trade. Op die manier is jouw positieve invloed veel groter dan je zou denken. Geld heeft macht, en deze macht kunnen we ten goede aanwenden!
3. Vermijd verpakkingen
Waarom is alles verpakt in plastic? Plastic is het materiaal dat voedsel langer vers kan houden terwijl het honderden kilometers aflegt. Op de (boeren)markt zijn de paprika’s meestal niet apart verpakt in plastic, en ze zijn nog goedkoper ook.
Word je bewust van al die vervuilende verpakkingen die om ons voedsel wordt gewikkeld. Kies voor voeding dat niet is verpakt, dat in papier is verpakt of in biologisch afbreekbaar plastic (niet zo geweldig als het klinkt) is verpakt.
Breng je eigen boodschappentassen mee, stop alles in één tasje als je aan het shoppen bent. Koop je spullen los bij de lokale markt of de groenteboer.
4. Drink kraanwater
Flessenwater is ontzettend vervuilend en schadelijk voor onze planeet vanwege de afvalproductie (plastic flessen) en transport. Bovendien is het ongelooflijk duur in vergelijking met ons geweldige kraanwater. Drink veel water, en drink het direct uit de kraan.
Ben je toch gesteld op mineraalwater? Filter dan de laatste onzuiverheden thuis uit je kraanwater door bijvoorbeeld gebruik te maken van een Brita kan (te koop bij o.a. de Tuinen). Wil je een leuke vervanging voor dat handige Spa flesje? Koop dan een Dopper. Makkelijk, hygienisch en je doet er ook nog eens iets goeds mee!
5. Vermijd fabrieksvoedsel
Simpel: fabrieksvoedsel kost ontzettend veel energie om te maken, het voedsel is in veel gevallen niet gezond omdat het sterk bewerkt is en dus minder voedingsstoffen bevat, er worden vreemde stoffen aan toegevoegd en het wordt verpakt in plastic verpakkingen met plaatjes erop.
Vermijd ook fabrieksvoedsel dat je vertelt hoe ontzettend eco het is, tenzij er een officieel EKO keurmerk bij te vinden is. Fabrikanten houden half-geïnformeerde consumenten maar al te graag voor de gek.
Meer tips om de wereld mooier te maken
Wil je meer inspiratie om bewuster te eten? Ga dan eens lekker aan de slag met de recepten in het onderstaande boek. Laat je ook informeren over de bio-industrie, en merk hoe je relatie met vlees zal veranderen.
Reacties
Ik ben hier zo ontzettend voor! Ik merk dat ik bijna alles al doe, behalve het vlees. Het is wel altijd biologisch, maar toch bijna elke dag.
Wat betreft dat zogenaamde biologisch afbreekbare plastic; het wordt schijnbaar gemaakt van gen-tech mais, dan de halve wereld overgevlogen om onze paprika en komkommer (en ASN nieuwsbrief) in te pakken. Als wij het bij het GFT afval gooien krijgt het 10 weken de tijd om te composteren, terwijl het 20 weken nodig heeft. Na die 10 weken wordt het uit het normale gecomposteerde GFT afval gehaald en alsnog verbrand.
Je kan het dus beter meteen in de gewone prullenbak gooien.
“Logisch, want vlees (en zeker vlees uit de bio-industrie) doet je lichaam in de meeste gevallen meer kwaad dan goed.”
Waarom is biovlees nog erger voor je lichaam?
Bio-industrie en de biologische veehouderij zijn twee verschillende dingen. Zo zijn megastallen een product van de bio-industrie, net als preventief anti-biotica gebruik. Biologisch vlees is dus wel degelijk gezonder dan normaal vlees uit de bio-industrie.
Ik ben er niet voor om vegetarisch te gaan eten, de mens is nou eenmaal een omnivoor. Ik eet inmiddels wel biologisch en veel minder vlees, vis, gevogelte en zuivel.
Ik ben het in principe wel met je eens, maar onze economie is belangrijker dan de rest… als iedereen biologisch zou gaan eten stort het hele kaartenhuis in elkaar, bovendien hebben we niet genoeg aarde om biologisch te boeren voor iedereen.
Terug naar af, iedereen een moestuin en een paar scharrelkippen. ;o)
De economie is helemaal niet het belangrijkste wat er is. Geluk en liefde is het belangrijkste dat er is. De economie is alles dat mis is, zeker hoe we deze tegenwoordig vorm hebben gegeven. Het zorgt er namelijk voor dat de aarde kapot gaat en dat we levensgeluk afmeten aan bezittingen, er is al meermaals aangetoond dat dat een utopie is. De jacht naar bezittingen heeft er alleen maar voor gezorgd dat mensen nooit echt gelukkig zullen zijn, omdat het altijd maar weer “meer” kan zijn, hoeveel je ook hebt. Daarnaast hebben we last van ons geweten omdat we alles kapot maken met onze industriële efficiency cultuur. Korte termijn genot staat boven algeheel levensgeluk, omdat we de hoop daarop al lang hebben verloren… nu zitten we met welvaartsziektes als depressies, coma-zuipen en zo verder. Economie is namelijk nog het enige dat telt, in de politiek wordt er bijna over niets anders meer gesproken! We hebben de wereld zo complex gemaakt dat we zelf niet meer weten wat nu écht belangrijk is. Jezelf een schouderklopje kunnen geven omdat je in harmonie bent met moeder aarde, dat is pas een grote stap naar geluk en wijsheid.
Dat laatste, die moestuin en scharrelkippen, daar zou ik nu zo ontzettend vóór zijn! En dan in het kader van het onthaasten ook terug naar paard en wagen, de postduif en de kroontjespen…Alle gekheid op een stokje, wat was het leven, zeg 2 generaties geleden, nog een stuk langzamer…! Zou het niet heerlijk zijn om af en toe even in een tijdmachine te stappen en bij te tanken? Maar dan missen we wel al die leuke, onderhoudende en vaak interessante artikelen van SoChicken….We maken toch maar hier het beste ervan.
Ik mis nog 1 heel belangrijk ding: minder zuivel en eieren, en dus meer plantaardig eten! Dit is voor het milieu (vrijwel) net zo slecht als vlees. Ik ben zelf vegetarier en probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar heb nog wel moeite met een paar dingen. Zo eet ik weinig biologisch (ik ben student en moet dus best wel op mijn geld letten…) en nog te vaak goedkope dingen uit een verpakking. En ik ben niet zo goed in plannen dus gooi helaas nog te vaak eten weg.
Helemaal mee eens..,maar helaas (nog) niet voor iedereen weggelegd.Veel dingen doen we al..,maar als ‘bijstands-moeder’met 3 kinderen(waarvan 2 puber-jongens onderweg naar 2m+)helaas echt niet te bekostigen.Erg jammer dat Eco-,Biologisch zoveel duurder is,want ik ben er van overtuigd dat,behalve voor de planeet, het voor hun óók veel beter is!
this is very interesting.
Prettige kerstdagen en een gezond 2015 Jelle, en bedankt voor alle inspiratie die je me het afgelopen jaar gegeven hebt. Dit is ook weer een goeie, het wordt tijd dat mensen anders gaan leven en eten. Dank voor alle mooie stukjes die ik iedere keer weer met veel plezier lees. Dat je nog veel inspiratie mag krijgen!! Alle goeds voor jou en je vriend!!