“One should eat to live,
not live to eat.”
Molière
Ruimte voor iets anders
Stel, het is je doel om af te vallen. Om dit doel te bereiken pas je je voedingspatroon zodanig aan dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Je lichaam bouwt tekorten op waardoor je mogelijk verschillende gezondheidsklachten in de hand werkt.
Je bereikt je doel. Je valt af. Maar wanneer je prioriteit geeft aan één ding, ontstaat er ruimte voor iets anders. Het was nooit je bedoeling om gezondheidsklachten te ontwikkelen, maar het was ook niet je prioriteit om het te voorkomen. Dus kwamen er gezondheidsklachten. Niet omdat je dat wenste, maar omdat je prioriteit op de verkeerde plek lag.
- Soms geven we de hoogte prioriteit aan iets dat later helemaal niet zo belangrijk blijkt te zijn.
- Hierdoor ontstaat er ruimte voor iets anders, iets onwenselijks.
- Zo komen we aan het broeikaseffect (het was niemands doel, maar de prioriteit lag ergens anders) en zo komen we aan allerlei andere problemen in ons leven en ons lichaam.
‘Ruimte voor iets anders’ negeren is gevaarlijk. Vooral als het om je gezondheid gaat. Het is daarom extra belangrijk om je goed af te vragen wat je eigenlijk probeert te bereiken. Waarom eet je wat je eet?
Een goede reden om te eten
Er zijn tientallen redenen om te eten. We eten omdat we blij zijn, omdat we verdrietig, gestrest, verveeld, sociaal of alleen zijn. We eten omdat er eten beschikbaar is.
Daarnaast bepalen deze factoren niet alleen wanneer je eet maar ook wát je eet. Als je verdrietig bent heb je trek in vet, suiker, gemak. Niet in rauwe groente. Logisch, maar ook problematisch. Want we weten dat suiker, vet en kant-en-klaar maaltijden ons niet geven wat we willen.
Wat willen we dan? Ik zou zeggen: gezond zijn en gezond oud worden. Je wilt lekker in je vel zitten, voldoende energie hebben, goed slapen, geen vervelende klachten ontwikkelen en al helemaal geen enge ziektes.
Ja, we willen een mooi figuur hebben. Ja, we willen verder kunnen hardlopen dan de buurvrouw (en er vervolgens heel nonchalant over doen). Maar al deze zaken zijn ondergeschikt aan het hogere doel. Sterker nog, vaak werken ze het hogere doel zelfs tegen.
Een geweldige gezondheid is het meest waardevol. En als je het mij vraagt zou dit onze voornaamste reden moeten zijn om te eten. Eten dat ons gezonder maakt, dat ons helpt een van de meest waardevolle doelen te bereiken.
Sla meerdere vliegen in één klap
Maar, als je alleen nog maar zou eten voor je gezondheid, wordt je leven dan geen hel? Ja, dat wordt het wel.
Sterker nog, dan heb je waarschijnlijk een flinke eetstoornis te pakken. Want wat moet je met het leven als je nooit meer een stuk appeltaart zou mogen eten van jezelf? Ik weet natuurlijk niet hoe jij in elkaar zit, dus je moet het voor jezelf beoordelen. Maar ik zie een leven zonder appeltaart voorlopig niet zitten. Om over chocolade maar te zwijgen (Ja, hele pure chocolade is gezond. En aanzienlijk minder lekker, dus niet de oplossing).
Maar dat neemt niet weg dat eten voor een goede gezondheid belangrijk is. De truc is niet om alleen nog maar te kauwen op rauwe groente. De truc is om meerdere vliegen in één klap te slaan. Neem voedzame, gezonde, pure en natuurlijke ingrediënten, en verwerk ze tot gerechten die je blij maken.
- Maak gezond eten lekker, troostend, gezellig en makkelijk.
- Gebruik je hoogste prioriteit als uitgangspunt, en probeer vanuit daar zoveel mogelijk vliegen in één klap te slaan.
- Vervang zoveel mogelijk ongezond eten door gezonde voeding.
- Eet gerust af en toe iets ongezonds (zoals een roze koek), hou het leven een beetje leuk.
- Maak er geen eetstoornis van. Je lichaam werkt volgens oorzaak-gevolg. Je lijf is niet op de hoogte van de nieuwste gehypte onderzoeken. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, alleen wenselijk en onwenselijk.
Gooi eens stukjes bevroren banaan in je blender (met glazen kan). Voor je het weet heb je bananenroomijs. Heerlijk zoet, lekker trootstend, gezellig én behoorlijk gezond. Groene thee is net zo gezellig als een kop warme chocolademelk, maar een stuk gezonder. Groente met een lekkere humusdip is net zo lekker en gezellig als een bak chips.
Zie je wat ik bedoel? Gezonde voeding die ook nog andere behoeftes vervult. Want uiteindelijk wil je het liefst gezond zijn, en ondertussen wil je genieten van je leven. Eet voor je gezondheid, vervul met deze voeding zoveel mogelijk andere behoeftes, wees niet te streng voor jezelf. Er zijn al genoeg mensen in de stress over hun voeding, dus laten wij lekker relaxt blijven.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
ik eet al jaren gezond:rauwe groenten, fruit, zemels (muesli en cruesli) Alpro soja..
dit is gewoon leuk en wat handige tips…. :-)
Dit is gewoon leuk en altijd handig al die tips….
Mooi artikel weer, bedankt. Maar waarom staat dat citaat bovenaan in het Engels? Molière was een Franse schrijver. Dus: "Een mens moet eten om te leven, niet leven om te eten." Ja, ik zeur, ik weet het ;-)
Ik vind niet dat Bart zeurt, ik ben het met hem eens, houd ook de taal gezond! Verder goed artikel,
omdat de meeste mensen de Engelse taal wel machtig zijn en de Franse niet?
Ilse, dat snap ik en ik wil er zeker geen eindeloze taaldiscussie over starten. Maar ik vond het alleen een beetje raar aanvoelen: Molière heeft het ooit in het Frans geschreven, dus waarom het dan naar het Engels vertalen als je het net zo goed in het Nederlands kunt vertalen? Ik vermoed dan ook dat Jelle het citaat gewoon van een Engelstalige site heeft geplukt ;-)
Nou die eetstoornis had ik inderdaad zowat te pakken, naast extra veel stress en niet echt meer de gezelligste persoon zijn om mee te eten. Gelukkig heb ik het om kunnen draaien, en het boek dat je hebt geschreven helpt me prima om op het gezonde pad te blijven, maar dan inderdaad op een normale manier met ruimte om te genieten van wat ongezondere dingen.
Aiai, soja is misschien wel goed voor jou maar niet voor de boeren in de landen in Zuid-Amerika waar het vandaan komt. Denk aan ontbossing, overmatig gebruik van pesticiden,genetische manipulatie enz enz. Ik drink al jaren geen sojamelk meer.
Hoi Rineke, bedankt voor je reactie. Dit is een veelgemaakt misverstand dat ik graag toelicht. De problemen met ontbossing, genetische manipulatie en overmatig pesticidengebruik wordt grotendeels veroorzaakt door de productie van soja voor dierenvoer. Dat wordt vervolgens naar o.a. West Europa verscheept en hier omgezet in zuivel en vlees. De meeste sojamelk die in Nederland verkrijgbaar is wordt gemaakt met niet-gemanipuleerde (en vaak biologisch geteelde) sojabonen, vaak op duurzaam beheerde plantages. Het gebruik van plantaardige melk is vele malen minder schadelijk (voor jezelf, de dieren én ecosystemen) dan het gebruik van dierlijke melk.