“Ik ben niet goed genoeg”
De meeste goede voornemens klinken goed, positief en inspirerend. Je wilt een paar kilo afvallen, je wilt productiever worden, je wilt meer tijd doorbrengen met je familie.
Mooie doelen om na te streven. En toch komen deze voornemens vaak van een ‘ongezonde’ plek. Een paar voorbeelden:
- Je wilt afvallen, want je vindt jezelf te dik. Je vindt jezelf lelijk, niet aantrekkelijk genoeg, en je wilt het vet kwijt zodat je je beter kunt voelen over jezelf.
- Je wilt productiever worden omdat je jezelf lui vindt. Je hebt het gevoel dat je te weinig bereikt, dat je niet succesvol genoeg bent, dat je meer moet doen, harder moet werken. Want zodra je dat doet, zul je je beter voelen over jezelf.
- Je wilt meer tijd met je familie doorbrengen omdat je je schuldig voelt. Schuldig dat je te weinig tijd neemt voor deze mensen die eigenlijk zo belangrijk voor je zijn. Dat gevoel knaagt aan je, en door meer moeite te steken in de familiebanden zal je schuldgevoel verminderen. En zodra dat gebeurt, zul je je beter voelen over jezelf.
Veel goede voornemens komen vanuit het gevoel dat je niet genoeg bent. Dat je beter moet zijn, niet jezelf mag zijn. Dat je jezelf en je omgeving constant teleurstelt. Dat je moet veranderen om gelukkig te kunnen zijn.
Het gevoel hebben dat je niet ‘genoeg’ bent, is schadelijk voor je zelfvertrouwen, je zelfbeeld, je levensgeluk, je relaties, je gezondheid, succes en alles wat ermee te maken heeft.
Want weet je: Je bent perfect. Precies zoals je bent. Genoeg, meer dan genoeg.
Op weg naar gezonde voornemens
Merk je dat jouw goede voornemens voortkomen uit deze ‘ongezonde plek’? Neem dan de tijd om nieuwe voornemens te formuleren die geworteld zijn in de gezondere overtuiging “Ik ben goed zoals ik ben”. Enkele voorbeelden:
- “Ik ga in het nieuwe jaar beter voor mijn lichaam zorgen, omdat ik beter verdien. Ik houd van mezelf, en ik kies ervoor om mijn lichaam met liefde te behandelen. Ik gooi er geen rotzooi meer in, ik luister naar de signalen van m’n lijf en ik zorg ervoor zo goed als ik kan.”
- “Ik wil in het nieuwe jaar mijn dromen graag waarmaken. Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik ben goed in wat ik doe en ik geniet van mijn werk. Ik gun mezelf het geweldige gevoel van accomplishment, en ik gebruik mijn werk om te leren en te groeien.”
- “Ik wil in het nieuwe jaar meer tijd, aandacht en liefde steken in de mensen die belangrijk voor me zijn. Niet omdat ik me schuldig voel, of omdat ik denk dat het moet. Maar omdat ik van deze mensen hou, en omdat ik ervan geniet om tijd met ze door te brengen. Ik accepteer ze zoals ze zijn, met al hun leuke en minder leuke kanten. Als relaties niet werken, als we er niet allebei gelukkiger van worden, dan laat ik deze mensen gaan zodat zij hun eigen weg kunnen gaan.”
Goede voornemens die voortkomen uit een gevoel van zelfliefde en zelfcompassie zijn krachtiger, effectiever en blijvender. De kans dat je deze voornemens omzet in realiteit is een stuk groter. En als dat gebeurt, zal het je levensgeluk ondersteunen in plaats van ondermijnen.
Dus ja, je bent goed genoeg
En ik weet dat je me niet gelooft. Want jij weet precies op te noemen wat er allemaal mis met je is. Maar weet je wat? Iedereen mens denkt dat er van alles mis is met zichzelf, dat geldt ook voor mij.
Je bent niet perfect op de manier zoals perfectie ons wordt aangeboden via de media. Je bent perfect in de zin dat je goed bent zoals je bent. Dat je een mens bent, met al je ‘gewenste’ en ‘ongewenste’ eigenschappen. Helemaal prima, goed zoals het nu is.
En je wilt dingen veranderen, en dat is prima. En je zult dingen veranderen. Het is alleen de vraag vanuit welke motivatie. Doe je best om te veranderen vanuit zelfliefde, dan zul je merken dat je leven steeds mooier wordt, en dat je steeds dichter bij die waarheid komt: dat jij helemaal goed bent zoals je bent.
Wil je het jaar beginnen met een flinke boost voor je zelfvertrouwen? Schrijf je dan nu in voor mijn eCursus voor meer zelfvertrouwen, zelfliefde en assertiviteit!
Gelukkig nieuw jaar! :)
Reacties
Hoi,
Ik ben nog maar net bekend met Si Chicken, en dacht i je, wat zal die daar nu weer over geschreven hebben.
Goede voornemens daar wordt zoveel over geschreven, zeker in deze tijd.
Maar hier wordt direct de essentie geraakt!!
Het gaat niet om het voornemen, maar om waarop dit voornemen gebouwd is!!
Ik heb bij mezelf en mede-cursusten in trainingen coaching gezien wat het effect is van werkelijk voelen: ik ben goed, precies zoals ik ben.
Pijn en schuldgevoelens die wegvallen waardoor positiviteit en je vleugels uitslaan ruimte en kracht krijgen. Dat je je echt goed genoeg voelt zoals je bent, dat levert zoveel op! Het geeft je de kracht om de hele wereld aan te kunnen! ;-)
juist,
Ik heb ook bij een (PL) cursus geleerd dat ik al helemaal goed ben.Een mooie gedachte daarbij vond ik een baby die een hele dag moet huilen is ook niet slecht. Jij bent jij je acties zijn je acties.
Mee eens Jelle en die schuldgevoelens komen allemaal voort uit angst die de mensen al eeuwenlang met zich meedragen als een molensteen om hun nek! Wij mensen ‘geloven’ veel te snel wat we horen, zien en elkaar vertellen. Jammer, want het is een aanrader om bij een heleboel zaken jezelf de volgende vragen eens te stellen:
Is dit waar en wil ik dit geloven?
Is het mijn verhaal en geldt het voor mij?
Ben ik mij bewust van mijn keuzes en maak ik daar gebruik van?
Wederom een lekker stukje schrijfwerk van jou Jelle!
Mooi artikel en zo waar. Hoe mensen over zichzelf denken, heeft bijzonder veel invloed hun handelen. De kracht van positief denken is van onschatbare waarde. Daarnaast kan het besef, dat jij de wereld om je heen niet kan veranderen, maar je kunt wel de manier waarop jij de wereld ziet (en over de wereld denkt) veranderen, ook bijzonder veel goed doen.