1. Koester je honger
Rond de kerstdagen is het heel gebruikelijk om constant vol te zitten. Er zijn altijd hapjes om je heen, altijd zoete en hartige snacks binnen handbereik.
Grijp daarom je kans om af en toe even ‘honger’ te hebben. Om lang genoeg niets te eten dat je maag begint te knorren. En als het dan tijd wordt om te eten, kies dan voor écht eten. Niet voor rotzooi.
2. Eet planten
Traditioneel kerstvoedsel is dood. Brood, chocolade, vlees, wijn, snoep, koek, ijs, kaas, worst etc. Doe je best om tijdens de feestdagen levend voedsel te eten. Planten dus. Dat is écht eten.
Serveer lekkere groentegerechten en wat salade bij het diner. Zet worteltjes op tafel met een humus dip. Eet tussendoor een appel. Gooi vers fruit bij het dessert. Lunch licht en plantaardig. Ontbijt met wat fruit of groente (bijvoorbeeld in een omelet).
Levend voedsel geeft je leven. Dus doe altijd je best om er zoveel mogelijk van binnen te krijgen, ook tijdens de kerstdagen.
3. Snack met planten
Zet tijdens de borrel geen gefrituurde snacks op tafel (zoals chips of ‘luxe’ varianten van hetzelfde). Maak in plaats daarvan lekkere hapjes van planten. Op internet vind je talloze heerlijke recepten voor super feestelijke hapjes.
Wat dacht je van komkommerrolletjes met ham en honing-tijm saus. Of toostjes met zuurkool en spek. Of gegrilde champignons met garnalen en knoflookboter. Stuk voor stuk simpel, feestelijk, super lekker en een stuk gezonder dan die vette kaasstengels.
4. Begin laat met alcohol
Ga bewust om met je alcohol inname. Begin om te beginnen bijvoorbeeld wat later op de dag. Dat is een geweldige manier om minder alcohol te drinken op de kerstdagen. Als anderen bijvoorbeeld al om 2 uur aan de alcohol gaan, kun jij je eerste wijntje bijvoorbeeld pas om vijf uur nemen. Of pas bij het eten.
Ook kun je tijdens het eten wat minder snel drinken en af en toe een bijschenkronde overslaan. Op deze manier drink je toch gezellig mee, en bespaar je je lichaam eenvoudig meerdere glazen wijn.
5. Kom tot rust
Neem je tijd om tussen alle bedrijven door even tot rust te komen. Begin of eindig bijvoorbeeld je dag met een korte meditatie. Als je een druk kerstprogramma hebt dan kan het fijn zijn om even de tijd te nemen om tot rust te komen. Dat voelt niet alleen fijn in je lijf, het maakt je ook een gezelliger en relaxter persoon op de feestjes die je bezoekt! En hier lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.
6. Houd een balans middag
Heb je een heftig kerstontbijt achter je kiezen? Sla dan je lunch even over, en probeer weinig te eten tot later op de dag. Op die manier kun je de boel weer een beetje in balans brengen. Wil je toch iets eten ‘s middags? Kies dan voor een lichte salade, wat licht fruit of een lekker groente gerecht (zoals wat roergebakken groente).
Ook de dagen na kerst kun je gebruiken om een beetje minimalisme tegenover de overvloed te zetten. Eet minder, eet lekker veel groente en compenseer zo de overdaad van de dagen ervoor. Mooi moment voor verse sapjes, groene smoothies en lekkere salades.
7. Ontbijt gezellig minimalistisch
Eigenlijk is het gekkenwerk om twee dagen achter elkaar groots te ontbijten én twee dagen groots te dineren. Begin je kerst gezond en simpel met een lekker maar gezond ontbijtje. Als je wilt kun je er natuurlijk altijd nog een plakje kerststol naast leggen! Zolang je jezelf maar niet volstopt.
Kies in plaats van brood liever voor wat ei, bijvoorbeeld een roerei met veel champignon, tomaat, ui, knoflook en wat verse kruiden. En misschien wat zalm of bacon, omdat het kerst is. Lekker en gezond. Daar kun je de hele ochtend op teren!
8. Leg de aandacht op de juiste plek
Als je denkt dat kerst alleen draait om eten en drinken, dan kun je je lijf een groot plezier doen door je prioriteit te verleggen. Verleg je aandacht van het eten naar de mensen waarmee je kerst viert. Die zijn veel belangrijker in je leven, en bovendien veel interessanter.
Natuurlijk is samen eten super gezellig. Maar het eten is op zichzelf geen doel. Een gezellige tijd hebben is dat wel. En dat kan echt met minder eten, en sowieso met gezonder eten.
9. Luister naar je lijf
Eigenlijk het aller belangrijkst: luister naar de signalen van je lichaam. Wil je wat eten? Leg even je hand op je maag en check of er nog eten in je maag zit. Zo ja, wacht dan gewoon even.
Probeer niet teveel suiker te eten, om te voorkomen dat je gevangen komt te zitten in de suikercyclus waardoor je blijft eten. Probeer je niet te vergrijpen aan zoute snacks met smaakversterkers, want zodra je begint kun je niet meer stoppen.
Je mag honger/trek hebben en toch even niets eten. Wachten tot het diner is helemaal niet zo’n gek plan. Door je niet te verliezen tijdens de borrel bespaar je honderden calorieën, en voel je je veel lichter en fitter na het eten.
Door bewuster met je voeding om te gaan geniet je meer, voel je je beter en blijf je lekker fit en gezond.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.