Wat moet je doen als afvallen niet lukt?

Als afvallen niet lukt moet je slim zijn.

Nu helpt het trouwens altijd om slim te zijn. En ook in dit geval kun je met minder moeite meer bereiken door het probleem anders te benaderen.

Als afvallen niet lukt dan weet je één ding zeker: je lichaam krijgt meer energie binnen dan het verbruikt. Met natuurwetten kun je – zonder hippe deeltjesversnellers – niet discussiëren.

Hoe zorgt dit inzicht ervoor dat afvallen je wél lukt? Simpel:

 1. Er moet minder energie in.
 2. Er moet meer energie uit.
 3. Je moet de discipline opbrengen om stap 1 en 2 structureel uit te voeren.

Opgelost. En hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Door kleine veranderingen te maken natuurlijk. Want met kleine stappen maken we ons leven steeds fijner – ook als het aankomt op afvallen.

Lees ook: Gezond en snel afvallen – 8 tips

1. Er moet minder energie in

Afvallen lukt niet als je teveel energie binnen krijgt. Als je een bad laat vollopen met teveel water dan zal het overstromen. En als je je lichaam overlaadt met meer calorieën dan het kan verbranden dan zwel je op. Als je meer calorieën eet en drinkt dan je nodig hebt dan wordt het onmogelijk om af te vallen.

Welke stappen kun je zetten om minder calorieën te eten met weinig moeite?

 1. Gebruik minder olie en vet. Olie, margarine en boter bevatten onwijs veel calorieën. Maar ze geven je geen vol gevoel in ruil. Als je er minder van gebruikt, maak je het veel makkelijker om minder energie binnen te krijgen. Dierlijke producten bevatten veel vet. Eet minder vlees of stop er helemaal mee – dat maakt het makkelijker om dagelijks minder calorieën te eten.
 2. Stop met geraffineerde suiker. Het is verslavend en zorgt er daardoor voor dat je veel meer calorieën eet dan je nodig hebt. Want als die zak drop eenmaal open is, weten we allebei waar het toe leidt. Breek met je suikerverslaving en ontdek hoe je ineens minder trek hebt.
 3. Stop met het drinken van calorieën. Vloeibare calorieën zijn overbodig, tenzij je nog aan de borstvoeding bent of ernstig ziek bent. Stop met het drinken van suiker en vet. Vervang frisdrank, zuiveldranken en zoete koffiespecialiteiten door water, cold-brew ijsthee, zwarte koffie, thee en bruisend water met vers fruit.
 4. Versimpel je eetpatroon. Ja, je kunt allerlei hippe tussendoortjes zoeken die redelijk gezond zijn. Je kunt ook gewoon een stuk fruit pakken. Maak je eetpatroon simpeler en minder bewerkt. Bruine rijst met wat tofu/tempeh, broccoli en wat sojasaus is simpel, lekker, voedzaam én gezond.
 5. Druk de ellende uit je eetpatroon. Hoe meer je je bord vult met groente (laag in calorieën), des te voller je zit en des te minder snel je de neiging hebt om calorierijke tussendoortjes te eten. Stop jezelf vol met goed eten, dan druk je die troep vanzelf uit je eetpatroon.
 6. Beoefen intermittent fasting. Door af en toe periodes niets te eten ‘spaar’ je calorieën op voor een later moment in de dag. Zo kun je vaak afvallen zonder honger. Lees ook: Afvallen met intermittent fasting – mijn tips

2. Er moet meer energie uit

Precies. Afvallen lukt niet als je te weinig energie verbruikt. Zolang de auto blijft rijden moet je hem blijven vullen met brandstof. En hoe meer jij je lichaam gebruikt, des te meer je kunt eten terwijl je tóch afvalt.

Dit zijn een aantal strategische manieren om meer energie te verbranden zodat je je íets minder druk hoeft te maken over wat je eet.

 1. Bouw spierweefsel op. Spierweefsel verbruikt meer energie, ook als je stil zit. Heb je teveel gegeten vandaag? Doe dan wat krachttraining om de energie om te zetten in spierweefsel. Maak het niet ingewikkeld – even opdrukken, planken, wat squares of sit-ups doen is beter dan niets doen. Alle beetjes helpen. Spieren helpen je meer energie te verbranden zodat je makkelijker afvalt.
 2. Verweef beweging in je dagelijks leven. Ik weet dat ik bij mijn schoonmoeder altijd teveel eet. Daarom ga ik er soms op de fiets naartoe. De heen- en terugweg kosten al snel 1.000 calorieën. Hierdoor maakt het (qua calorieën) minder uit wat ik naar binnen werk, waardoor ik afval zonder dat ik super streng hoef te zijn.
 3. Omarm ‘micro work-outs’. Dit is het idee van ‘iets is beter dan niets’. Je hoeft geen uur te zweten in een sportschool als je meer wilt bewegen. Een paar minuten hardlopen op de plaats, tussendoor een paar push-ups doen, even wat yoga houdingen doen nadat je uit bed komt. Simpele, kleine work-outs die samen echte impact hebben – zonder dat het je veel moeite kost.
 4. Combineer entertainment met beweging. Soms kijk ik een serie of YouTube video terwijl ik wandel op de plaats. Ik blijf net zo lang bewegen tot de video is afgelopen. Of ik fiets lekker door de polder met een leerzaam audioboek op m’n iPhone. Een pluspunt: beweging helpt je brein om dingen te onthouden! Ideaal voor lezingen, audioboeken, TED Talks en leerzame documentaires.
 5. Integreer spelen in je leven. Een uurtje spelen met de kids in de speeltuin levert me volgens mijn Apple Watch 350 calorieën op. Dit zijn mijn favoriete calorieën – terwijl ik tikkertje speel en Jake rondslinger door de speeltuin.

3. Je moet de discipline opbrengen

En dit is precies waar het voor veel mensen moeilijk wordt. Want je weet wel wat je te doen staat, maar je vindt het moeilijk om jezelf ertoe te zetten. Maar ja, alles wat de moeite waard is kost moeite. En afvallen lukt niet als het je niet lukt om minder te eten en meer te bewegen.

Hoe ontwikkel je de discipline om minder calorieën te eten en meer calorieën te verbranden? Deze strategische tips maken afvallen veel makkelijker.

 1. Verander één aspect per keer. Elke stap is er één. Als je permanent wilt veranderen met weinig moeite, implementeer dan één kleine verandering tegelijkertijd. Dan houd je het langer vol met minder moeite.
 2. Richt je op de uitvoering, niet op het resultaat. Staar je niet blind op je weegschaal of je buikomtrek. Besluit welk doel je nastreeft, stel vast hoe je daar komt, en richt je vervolgens op de uitvoering. Je dagelijkse uitvoering is je doel – probeer het elke dag te halen. Dan komt die buikomtrek vanzelf.
 3. Verander je doel van ego naar liefde. Motiveer jezelf vanuit liefde, niet vanuit angst om niet goed genoeg te zijn. Verander omdat je beter voor jezelf wilt zorgen. Omdat je gezonder wilt zijn. Omdat je jezelf een mooi lichaam gunt. Niet omdat je indruk wilt maken op anderen, of omdat je hoopt op goedkeuring of acceptatie wanneer je een perfect lijf hebt. Ego doelen zijn saai en verliezen hun waarde snel. Doelen vanuit zelfliefde zijn krachtig en authentiek.
 4. Werk met regels. Bijvoorbeeld: ”Ik drink doordeweeks geen alcohol” of ”Ik eet enkel geraffineerde suiker op feestjes”. En houd je eraan. Regels maken je leven makkelijker, omdat je niet hoeft te onderhandelen met jezelf. Dit maakt het makkelijker om het afvallen vol te houden.
 5. Laat je perfectionisme los. Ging het niet goed vanmiddag op je werk omdat er iemand jarig was en je daarna viel voor burger met friet? Geen zorgen. Vanaf nu pak je de draad weer op. Fouten maken mag. Vraag jezelf af: “Wat kan ik nu doen om de schade te beperken?” Ga even sporten en eet minder zwaar vanavond. Niets aan de hand.

Zo lukt afvallen wél

Gezond eten en afvallen cursusAfvallen lukt niet als je het gedrag vertoont van iemand die niet afvalt. Het is de kunst om je valkuilen te omzeilen, veelgemaakte fouten te voorkomen en strategische stappen te zetten om steeds beter te worden in het bereiken van je doel.

Geen haast – gewoon rustig aanpassen.

In mijn online cursus blei lijf vind je nog veel meer tips om je gezondheid te verhogen op de meest simpele manieren. Zodat je meer resultaat boekt met zo weinig mogelijk moeite.

Lees meer over deze online cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test