Artikel opslaan

Groen leven is niet moeilijk

Wil je graag jouw impact op onze aarde verminderen? Met een aantal kleine stappen kun je vaak al hele goede resultaten behalen. Hieronder vind je een eenvoudig 7-stappenplan met praktische handvatten waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Groen leven doe je niet alleen voor het klimaat, de aarde en de oceanen. Je doet het ook om meer geld over te houden en, zoals je zult zien, om je lichaam gezonder te maken. Start dus direct met het stappenplan en ervaar hoe fijn het is om groener te leven.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Dring je energieverbruik terug

Energiereductie is één van de populairste manieren om de planeet te sparen. Door minder energie te verbruiken, hoeven er minder kolen te worden gestookt en komen er minder broeikasgassen en fijnstof in de lucht. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook beter voor onze luchtwegen. Daarbij kost energie veel geld, en door er minder van te verbruiken kun je erg veel geld overhouden voor andere dingen.

Bovendien is de overstap naar duurzame groene stroom veel makkelijker te maken als je minder energie verbruikt. Hoe lager je energiebehoefte, des te minder zonnepanelen of windmolens er nodig zijn!

Het sparen van energie is een mindset, het vormt een gewoonte. Je kunt jezelf aanwennen om energiebronnen als elektriciteit, gas, hout, olie, kolen, diesel en benzine altijd spaarzaam te gebruiken. Zorg dat de energie uit deze bronnen niet verspild worden in jouw leven. Er zijn talloze manieren om energie te besparen, en hieronder vind je vijf ideeën die je op weg helpen.

  • Vervang gloeilampen door spaarlampen of LED lampen
  • Zet apparaten en lichten die je niet gebruikt standaard uit
  • Zet je koelkast lager, ontdooi je vriezer regelmatig
  • Isoleer je huis beter, stook alleen in ruimtes waar het nodig is
  • Kies voor electronica met een energielabel A

Wil je precies weten op welke plekken in huis je energie kunt besparen, en wat iedere besparing je financieel oplevert? Maak dan een persoonlijk energiebespaarplan via deze handige vragenlijst.

2. Conserveer kostbaar water

Van al het water op aarde is slechts 1% drinkbaar voor mensen. Dat is niet veel, zeker niet als je bedenkt dat de wereldbevolking sinds 1960 is verdubbeld en deze groei de komende decennia waarschijnlijk nog niet stabiliseert.

Zoet, zuiver en veilig water is schaars, en dreigt nog veel schaarser te worden. Mogelijk kunnen nieuwe zuiverings- en ontziltingstechnieken hier in de toekomst verandering in brengen. Op dit moment kun je jouw belasting op de waterkringloop verminderen door zuinig om te springen met drinkwater. Hierdoor bespaar je geld en draag je een klein steentje bij.

  • Gebruik waterbesparende kranen en douchekoppen en een douchecoach
  • Laat water nooit onnodig stromen (bijv. bij het tandenpoetsen)
  • Vang regenwater op in de tuin om je planten en gazon mee te besproeien, en bijvoorbeeld je toilet mee door te spoelen
  • Spoel medicijnen, tampons, maandverband en andere schadelijke stoffen niet door het toilet
  • Voorkom vervuiling, maak gebruik van groene schoonmaakmiddelen, was je auto niet op straat maar in een wasstraat waar het vervuilde water wordt opgevangen en gezuiverd

Wil je meer tips en informatie over water besparen? Bekijk dan de tips op deze pagina.

3. Kies voor biologische groente

Omdat de vraag naar voedsel de afgelopen eeuw enorm is gestegen, is ook de wereldwijde landbouw sterk geïntensiveerd. Er moet meer voedsel worden verbouwd voor een groeiend aantal mensen, en uiteraard voor de dieren in de vleesproductie. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er al tientallen jaren gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor sterven de schadelijke insecten die anders de gewassen zouden aantasten.

Het nadeel hiervan is echter dat deze gifstoffen worden teruggevonden in de gewassen. Wassen helpt slechts een beetje, omdat het gif in de gewassen is vergroeid. Daarbij komt dat het enorme gebruik van chemicaliën wereldwijd heeft geleid tot ernstige bodemerosie, bodemvervuiling, grondwatervervuiling en uiteindelijk vervuiling van onze oceanen.

Het ene ecosysteem staat niet los van het andere. Grondwater komt terecht in beekjes, beekjes in rivieren, rivieren in oceanen, en oceanen uiteindelijk weer in ons voedsel. De chemische stoffen zijn schadelijk voor mens en dier, en zijn een ongewenst bijproduct van de intensieve landbouw.

Voor je eigen gezondheid, en die van de planeet, kun je daarom kiezen voor biologische groenten en fruit. In de productie van biologische gewassen worden namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, en wordt de grond niet onnodig uitgeput.

  • Kies voor biologische groenten en fruit in de supermarkt
  • Verbouw een deel van je eigen groenten en fruit in de tuin of op je balkon
  • Kies voor bewerkte producten op basis van biologische gewassen (zoals koffie en biologische thee)
  • Koop biologische eieren
  • Probeer je groenten lokaal te halen bij een biologische boer

Wil je weten hoeveel gif er terug te vinden is in bepaalde producten, en welke supermarkten de schoonste groente en fruit aanbiedt? Bekijk dan de Groente & Fruit Wijzer. Meer informatie over biologische landbouw vind je op de site van Bionext. Op soChicken steunen wij al jaren het initiatief Kipkado.

4. Kies voor minder én biologisch vlees

We schreven eerder al uitgebreid waarom je het klimaat helpt door minder vlees te eten. Door minder vlees te eten bescherm je jezelf tegen westerse ziektes, verminder je je belasting op het klimaat, verminder je dierenleed, help je achterblijvende economieën te ontwikkelen en bespaar je ook nog eens veel geld op je boodschappen.

De bioindustrie (niet te verwarren met de biologische veehouderij) voldoet aan de vraag van de consumenten: veel vlees voor een lage prijs.

Om dit te bereiken worden enorme hoeveelheden anti-biotica gebruikt om snelle groei te bevorderen (waardoor bacteriën resistent worden, en mogelijk een bedreiging vormen voor mensen), wordt een groot deel van de wereldwijde beschikbare landbouwgrond gebruikt voor de productie van dierenvoer (4 kilo voer levert 1 kilo vlees), wordt er oneerlijk geconcurreerd met arme landen en staat het verminderen van dierenleed niet al te hoog op de agenda.

Levende dieren worden gezien als product, gecreëerd voor menselijke consumptie. Iets waar de meeste mensen het niet mee eens zijn, maar uiteindelijk toch voor stemmen met hun portemonnee.

In de biologische veehouderij wordt gestreefd naar een meer diervriendelijke, en natuurlijke vlees productie. Dieren worden niet volgestopt met hormonen en medicijnen. Ze krijgen biologisch voer, kunnen vrij grazen en worden met meer respect behandeld. Ja, ze worden uiteindelijk nog steeds geslacht. Maar het dier heeft een waardig bestaan gehad, en jij eet gezond en natuurlijk vlees.

Door geen vlees te eten haal je jezelf volledig uit deze productieketen. Door echter de kracht van je portemonnee te gebruiken kun je helpen deze industrie om te vormen. Hieronder enkele dingen die je kunt doen.

  • Eet minder vlees en kies voor meer (biologische) groente
  • Investeer het geld dat je bespaart in biologisch vlees
  • Kies voor kleinere porties vlees per persoon
  • Koop alleen vis uit de duurzame visvangst
  • Beperk het aantal bewerkte producten waarin niet-duurzaam vlees is verwerkt

Meer weten over de biologische veehouderij? Bekijk dan deze pagina.

5. Haal groene stroom in huis

Overschakelen naar groene stroom is heel eenvoudig, en je oefent meteen een positieve invloed uit op het klimaat. Let er echter wel op dat je bij voorkeur kiest voor Nederlandse (of Belgische) groene stroom. De meeste energiebedrijven bieden groene stroom aan uit Scandinavische watercentrales.

Wat is hier mis mee? Niets, maar wanneer je groene stroom licenties worden aangekocht uit Scandinavië, dan oefen je geen positieve invloed de groene ontwikkeling in eigen land. In Noorwegen is namelijk een overschot aan groene licenties, in Nederland is er een veel krappere markt.

Wanneer je groene licenties uit Nederland inkoopt worden de energiebedrijven gestimuleerd om meer windmolens te plaatsen in Nederland, waardoor er per saldo meer duurzame energie zal worden opgewekt.

Het uitgebreide verhaal kun je lezen op de website van Milieu Centraal. Het komt erop neer dat je vandaag nog jouw impact op het klimaat enorm kunt beperken, zonder dat je daarvoor veel meer hoeft te betalen.

  • Schakel over naar groene stroom bij je energieleverancier (Goede keuzes: Eneco Windstroom en EcoGas, GreenChoice).
    Vergelijk hier energieleveranciers.
  • Kies bij voorkeur voor Nederlandse (of Belgische) groene stroom om de markt te stimuleren
  • Investeer in zonnepanelen of een windturbine
  • Kies voor gas waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd
  • Moedig andere mensen aan om op Nederlandse (of Belgische) groene stroom over te stappen

Op verschillende vergelijkingssites kun je precies zien welke energieleverancier het goedkoopst groene stroom kan leveren. Zoek vervolgens op de website van de energieleverancier naar het Stroometiket, en kies voor een aanbieder die een groot deel windenergie, solar of biomassa levert.

6. Kies voor duurzame producten

Stemmen met je portemonnee is één van de krachtigste manieren om invloed uit te oefenen op bedrijven. Bedrijven reageren op geld. Als ze merken dat minder mensen producten kopen die op een niet-duurzame manier worden geproduceerd of vervoerd, dan zoeken ze een andere oplossing.

Verdiep je dus een beetje in hoe spullen worden gemaakt, door wie, en hoe ze bij jou terecht komen. Kies voor producten die onderdeel uitmaken van de oplossing, en niet het probleem vergroten.

De wereld is nog vol met niet-duurzame producten, maar hier komt langzaam verandering in. Hoe meer eerlijke producten er op de markt komen, des te meer jij kunt stemmen met je portemonnee. Ga op zoek naar keurmerken, en probeer vaker te kiezen voor producten die de wereld zo min mogelijk beschadigen.

  • Investeer in producten die de aarde minimaal belasten, wees kritisch op wat je koopt
  • Koop geen onnodige producten die veel impact hebben op de planeet, vraag je af hoe dingen gemaakt worden
  • Geef energiezuinigheid een hoge prioriteit bij het aanschaffen van je volgende auto, keuken, huis, computer, televisie etc.
  • Stem met je portemonnee op eerlijke producten (Eco, Bio en Fairtrade)
  • Geef eerlijke producten kado aan mensen, en leg uit waarom je hiervoor kiest

7. Ga bewust om met afval

Afval vormt wereldwijd een enorm probleem. De grote hoeveelheid wegwerp verpakkingen zorgen voor een berg afval die schadelijk is voor mens, dier en milieu.

Wist je dat plastic niet kan worden afgebroken door de natuur? Wat er op dit moment ontstaat in de oceaan kan worden omschreven als Plastic Soup. Plastic afval (dvd doosjes, plastic zakken, verpakkingen, piepschuim etc.) breekt af tot kleine deeltjes, maar vergaat niet helemaal. Het water is dus gevuld met giftige chemicaliën die schadelijk zijn voor de dieren die ermee in aanraking komen.

Zo’n 40% van de zeevogels eet plastic, waarschijnlijk per ongeluk. Grotere dieren eten hele plastic zakken, omdat ze op kwallen lijken.

Afval is een bijproduct van onze maatschappij, en het is een bijproduct dat we moeten zien te minimaliseren om onze impact op de planeet te verminderen. Bedrijven moeten de Cradle to Cradle ontwerpfilosofie van moeder natuur overnemen, en jij kunt bewuster omgaan met het afval dat je genereert en wat je er vervolgens mee doet.

  • Drink water uit de kraan of filter het zelf. Fleswater is een zware belasting op ons klimaat (bottelen, vervoeren) en op onze ecologie (plastic flessen)
  • Geef de voorkeur aan producten die kunnen worden afgebroken in de natuur (hout, papier, karton, ijzer)
  • Scheid je afval zo goed mogelijk (glas, gft, chemisch afval, papier, batterijen, frituurvet, oude olie, plastic, restafval etc.)
  • Gooi spullen pas weg als je ze niet kunt verkopen, weggeven aan bekenden of de kringloopwinkel of op een andere manier hergebruiken
  • Koop vaker spullen via marktplaats of kringloopwinkels

Meer informatie en tips over het scheiden van afval vind je bij Plastic Heroes, Milieucentraal en de website van je eigen gemeente. Wil je een gratis nee/nee of ja/nee sticker voor je brievenbus ontvangen? Kijk dan op de website van Nudge.

Neem positieve stappen richting een groene lifestyle

Hoewel de wereldwijde problemen omtrent het klimaat en verschillende ecosystemen levensgroot zijn, kun jij een positieve impact hebben. Problemen worden opgelost zodra genoeg mensen aan het probleem werken, niet persé wanneer alle mensen dit doen. Er is een kritieke massa nodig, en jij kunt onderdeel zijn van die groep mensen die kiest voor verandering.

De bovenstaande zeven stappen vormen een krachtig begin naar een groenere levensstijl. En terwijl je je gewoontes verandert, en nieuwe duurzame manieren vindt om te leven, kun je een bron van informatie en inspiratie vormen voor andere mensen.

Iedere stap in de goede richting is er één. En als jij je gewoontes succesvol weet te veranderen, dan verricht je al snel tientallen goede stappen per dag. Laat je dus niet verlammen, maar ga aan de slag met de bovenstaande stappen! Lees ook vooral ons eerdere artikel Word Onderdeel van de Oplossing en laat je inspireren om positieve stappen te zetten!

Direct overstappen naar groene stroom

Wil je direct overstappen naar een leverancier van groene stroom? Vergelijk dan de verschillende energieleveranciers en stap direct online over. Kies bij voorkeur voor Nederlandse (of Belgische) groene stroom. Binnen enkele weken kun je op deze manier je impact op de planeet drastisch verminderen.

Vergelijk groene energie en stap direct over…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test