Groen leven is overweldigend

Zodra je hebt besloten dat je liever geen negatieve impact meer wilt hebben op de wereld om je heen dan sta je voor een indrukwekkende klus. Want steeds als je denkt dat je een goede aanpassing hebt gedaan, blijken er plotseling tientallen manieren te zijn om het nóg beter te doen.

Het is heerlijk om je leven aan te passen, en een leven te leiden dat aansluit bij je morele besef. Toch is het slim om jezelf niet gek te maken. Je kunt niet in een paar weken je hele leven omgooien. Hiermee maak je jezelf gek, maak je de mensen om je heen gek en verspil je meer grondstoffen dan je bespaart (dankzij: “in de prullenbak met al die niet-ecologische spullen!”). Wil je dichter bij de natuur leven? Besef dan dat moeder natuur geen haast heeft. Verander je leven in je eigen tempo, zonder haast en geniet van het proces.

Start een proces, werk stap voor stap

Een proces is anders dan een project. Een project kent een duidelijk eindpunt, een moment waarop je het kunt afvinken. Een proces daarentegen is voortdurend, er komt geen einde aan. Wanneer je groen leven beschouwt als een project dan kan dat je een gehaast gevoel geven. Een project wil namelijk afgerond worden, en jij moet ervoor zorgen dat je dit vinkje zo snel mogelijk kunt zetten.

Wanneer je groen leven ziet als een proces, dan wordt het een onderdeel van je leven. Het wordt een eindeloze reis waarin je constant verbeteringen blijft aanbrengen. Er is geen eindpunt, je kunt het niet afvinken. Er zullen altijd manieren zijn om bewuster te leven, en jij kunt deze veranderingen één voor één, stap voor stap invoeren in je leven.

Op deze manier overweldig je jezelf niet, en kun je aan iedere verandering de aandacht schenken die het verdient. Groen en ecologisch leven heeft zoveel kanten dat het naïef is om te denken dat je het wel in een weekendje kunt regelen.

Met iedere stap maak je de wereld beter

Het voelt misschien frustrerend dat je niet direct kunt leven zoals je zou willen: comfortabel zonder de planeet aan te tasten. Maar onthoud dat iedere stap in de goede richting helpt. Met iedere stap die jij zet verander je jouw leven structureel, en daarmee de levens van de mensen om je heen. Iedere verandering heeft impact, en alle kleine stappen tezamen hebben veel impact.

Zo is er een periode dat je grote slagen maakt in je ecologische voetafdruk, een periode dat je een deel van je eigen voedsel wilt verbouwen, ecologisch wilt wassen, eerlijke producten wilt kopen, minder vlees wilt eten, natuurlijk wilt tuinieren, minder afval wilt produceren en ga zo maar door. Langzaam ga je ieder aspect van je leven opnieuw belichten, en bekijken hoe je de lat voor jezelf hoger kunt leggen.

Alle ervaring die je opdoet, alle kennis die je verzamelt en alle passie die je verspreidt helpen je om nog meer aanpassingen te maken en nog meer mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Je impact is groter dan je denkt!

Onthoud: je bent niet hypocriet

En terwijl je probeert om bewuster te leven, en begint met het maken van aanpassingen in je leven, kom je onvermijdelijk mensen tegen die tegen jouw keuzes in zullen gaan. Ze zullen je wijzen op tegenstrijdigheden: “Je kiest nu wel voor biologische eieren, maar die nieuwe tas die je hebt gekocht is niet bepaald milieuvriendelijk.” Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Je bent niet hypocriet, je leven is simpelweg nog niet helemaal in lijn met je morele besef.

Je kunt niet alles in één keer veranderen. Nu heb je de eieren aangepakt, over een tijdje ga je zoeken naar groenere alternatieven op een nieuwe tas. En gaandeweg maak je jouw leven groener. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die nu kritisch op je zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test