Artikel opslaan

Ja, ik heb iets engs gedaan

Oké, het was niet doodeng. Het was eigenlijk niet eens echt eng. Het was eigenlijk lang niet zo eng als de chocolade met meelwormen die ik vorige week mocht proeven – brrr. Maar toch stelde ik het altijd uit, omdat ik het ergens eng vond. Ik heb een video gemaakt.

En ja, ik heb vaker video’s gemaakt in 2006 en 2007. En ja, die zijn door veel mensen bekeken. Maar ik ben ermee gestopt, en gaandeweg is soChicken gegroeid. En gaandeweg ben ik het eng gaan vinden. Dus stelde ik het uit.

En vandaag dacht ik: Dat stopt nu. En toen heb ik het gedaan, en nu ben ik niet bang meer.

  • Net als toen ik enorm zenuwachtig was voor mijn rondreis door China. Nu zou best in m’n eentje naar China durven.
  • Net als toen ik het doodeng vond om voor het eerst een betaald eBoek online te zetten.
  • Net als toen ik tot enkele maanden geleden een fobie had voor overgeven, en werd gezegend met mijn eerst buikgriep. Fobie verdwenen. En ik mocht er eindeloos van genieten.

Ik heb er al vaker over geschreven, maar enge dingen doen is leuk. En ik denk dat je het wat vaker zou moeten doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Enge dingen die je moet doen

Wat voor dingen? Van die dingen waarvan je wéét dat ze moeten gebeuren, ook al zijn ze eng. Ik weet bijvoorbeeld dat ik wil beginnen met het geven van presentaties en lezingen. Maar ik vond dat idee altijd eng. Dat wordt minder nu, dus ik zit op de goede weg.

Maar het kan ook gaan om vervelende dingen. Op mijn 14e verjaardag ben ik uit de kast gekomen voor mijn beste schoolmaatje waar ik hopeloos verliefd op was. Rare tijd (hij was hetero – auch), maar ik ben blij dat ik toen al heb gedaan wat me hart me ingaf.

  • Of wat dacht je van een moeilijk gesprek voeren met je partner. Dat je wilt scheiden bijvoorbeeld.
  • Of je baan opzeggen omdat je voelt dat het tijd is voor iets anders, ook al is de situatie nog onzeker.
  • Of hulp inschakelen voor je financiële problemen of je naderende burn-out terwijl je te trots ben om je open te stellen.
  • Of een goede vriend(in) eerlijk vertellen waar je mee zit, en waarom de vriendschap minder goed loopt.

Allemaal eng. En allemaal de moeite waard. Ik wil dit jaar alleen op reis. Hoewel, mijn vriend wil alleen op reis en ik ga niet thuis zitten. Best eng. Maar ik wil het ook heel graag. En als ik dat gedaan heb, zal m’n comfort-zone groeien en zal m’n leven interessanter worden.

Dus ja. Doe enge dingen. De meeste dingen zijn uiteindelijk helemaal niet zo eng. Zeker niet als je probeert de emotionele lading minder groot te maken en je simpelweg richt op de taken. Stap voor stap de taak uitvoeren, en gaandeweg jezelf overtreffen.

En het filmpje?

En waar gaat dat filmpje dan over? Over 30.000 likes op Facebook. Het is een bedankje aan alle fans, mensen zoals jij, die soChicken volgen en delen. Die helpen de wereld mooier te maken door anderen te inspireren om gelukkiger te worden.

Dat filmpje vind je hieronder. En ik ga maar eens nadenken waar het volgende filmpje over zal gaan. :)

Oh, en vergeet je niet te subscriben op ons YouTube kanaal. Mocht er dan meer komen, dan zul je het niet missen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test