“Success is not the key to happiness.
Happiness is the key to success.”

Albert Schweitzer

Ik heb alles, maar ik voel me ongelukkig

Weet je – het is mooi dat je dit ervaart. Er zit een prachtige levensles in verscholen. En deze les kan je helpen om je de rest van je leven gelukkiger en vrijer te voelen.

Wat is deze levensles? Geluk schuilt niet in je externe succes, bezittingen, populariteit, strakke buik, hippe uitstapjes of het aantal robotstofzuigers in je huis.

Veel mensen gelóven echter wel dat het zo werkt. Want dit is de standaard overtuiging waar de maatschappij op draait. En we willen ons allemaal gelukkig voelen. En aangezien we geloven dat al die dingen ons gelukkig gaan maken, richten we ons op al die externe dingen.

Logisch. Maar dat wil niet zeggen dat het goed werkt.

Chocolade en een fantastisch leven

Is chocolade slecht? Is chocolade goed? Ik zou zeggen: het hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Een gematigde hoeveelheid chocolade maakt je leven waarschijnlijk leuker.

Maar dat een beetje chocolade je leven leuker maakt, betekent niet automatisch dat een berg chocolade je leven fantastisch maakt.

Eerder het tegenovergestelde.

Zo is het precies met al die dingen waar je achteraan rent in de hoop dat ze je leven leuker zullen maken. Succes, erkenning, status, populariteit, een sexy lichaam, geld, mooie spullen en een robotstofzuiger. Het zijn stuk voor stuk dingen die – in de juiste dosering – je leven waarschijnlijk leuker maken.

Maar zoals met chocolade – dat wil niet zeggen dat méér automatisch beter is.

Oké – maar wat is nu de oplossing?

Je hebt alles maar je voelt je ongelukkig. Dat is logisch als je erover nadenkt. Je zoekt geluk, maar je neemt niet de korte route naar een leuker leven. Nee, je koos voor een omleiding die ervoor zorgt dat je verdwaald bent geraakt.

Het enige wat je wilde is je goed voelen. En nu zit je tot aan je nek in verantwoordelijkheden, mooie spullen, mensen die tegen je op kijken en ingewikkelde verplichtingen.

Dat was niet de insteek. Tijd om een stapje naar achteren te doen en te realiseren dat je de verkeerde afslag hebt genomen. Als je gelukkig wilt zijn, pak dan de korte route richting geluk.

En wat is dan de korte route naar geluk?

Het is beseffen dat geluk niet iets dat je bereikt, maar iets dat je toelaat. Dat je niet gelukkig kunt zijn in de toekomst maar alleen hier en nu.

Het betekent ook dat je realiseert dat je maar heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. En dat al die zaken die je eerst een goed gevoel gaven, nu obstakels vormen voor je geluk. Zoals teveel chocolade een obstakel is voor een leuk leven.

Wat je wilt leren is dit:

  • Jezelf accepteren zoals je bent. Met al je wenselijke en minder wenselijke eigenschappen.
  • Dankbaarheid voelen voor de (kleine) fijne dingen in je leven.
  • Onderzoeken welke verwachtingen je hebt over jezelf, anderen en het leven. En werken om deze verwachtingen één voor één los te laten. En leren om het leven te omarmen zoals het komt.
  • Tevreden zijn met wat je al hebt.
  • Onderzoeken waar je verlangen naar ‘steeds meer’ vandaan komt.
  • Afremmen, jezelf kalmeren, en realiseren dat geluk niet in de toekomst schuilt, maar in het moment.

Je kunt niet straks gelukkig zijn. Je kunt alleen nu gelukkig zijn. En hoe vaker het je lukt om een moment van geluk te ervaren, des te leuker je leven zal worden.

Je denkt dat je alles al hebt. Maar in werkelijkheid moet je alles nog vinden. Je was afgeleid door mooie, glimmende zaken die je uiteindelijk niet brachten waar je hoopte te arriveren.

Prima – maar het kan zoveel beter. Beweeg terug richting eenvoud, richting tevredenheid en kalmte. Richting aandacht en liefde voor jezelf. Dan zul je al snel ontdekken dat je alle reden hebt om gelukkig te zijn.

Hier wil ik wel meer over lezen

Mooi! En ik heb er ook nog veel meer over te vertellen. Zoals in mijn boek Steeds leuker, waarin ik de korte route naar een leuker leven heb beschreven.

Want je leven leuker maken is veel makkelijker dan je denkt. Let maar op. 😁

Bekijk het boek en zie wat anderen erover zeggen…

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛